Συνέδριο προβληματισμού για το μέλλον του κλάδου και όχι μόνο….

16 June 2022

Συνέδριο προβληματισμού για το μέλλον του κλάδου και όχι μόνο….

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΤΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ. Προβληματισμός για το μέλλον του κρεοπωλείου, για τις σχέσεις του κλάδου με τους άλλους κρίκους της αλυσίδας του κρέατος, για τις ανατιμήσεις και την ενεργειακή κρίση ήταν τα χαρακτηριστικά σημεία του τακτικού 40ου Συνεδρίου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Καταστηματαρχών Κρεοπωλών, το οποίο πραγματοποιήθηκε στο Ηράκλειο της Κρήτης, στις 12 Ιουνίου.

Με σημαντικές παρουσίες όπως:

Της αντιπεριφερειάρχη Πρωτογενούς Τομέα Κρήτης, Ειρήνης Χουδετσανάκη - Γιακουμάκη, που αναφέρθηκε στην ανάγκη στήριξης των επιχειρήσεων που συνδέονται με τον πρωτογενή τομέα, όπως τα κρεοπωλεία.

Του προέδρου της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργου Καββαθά, ο οποίος ζήτησε για άλλη μια φορά την κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής στο ρεύμα και την αλλαγή της λειτουργίας του χρηματιστηρίου ενέργειας.

Του προέδρου του Επιμελητηρίου Ηρακλείου Μανώλη Αλιφιεράκη, το οποίο έθεσε υπό την αιγίδα του και διευκόλυνε τη φιλοξενία των συνέδρων.

Του προέδρου της νέας Διεπαγγελματικής (ΕΔΟΤΟΚΚ) Γιάννη Φασουλά, ο οποίος έκανε μια εκτενή αναφορά στις διεργασίες και την αναγκαιότητα να φτιαχτεί αυτή η οργάνωση με τη συμμετοχή όλων των φορέων του κρέατος.

Τις εργασίες του Συνεδρίου τίμησαν ακόμη με την παρουσία τους η αναπληρώτρια διευθύντρια της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής Κρήτης, Σοφία Λαμπρινίδη και ο πρόεδρος της τοπικής Ομοσπονδίας επαγγελματοβιοτεχνών (ΟΒΕΝΗ) Μπάμπης Λεκάκης.

To ψήφισμα του Συνεδρίου

Το ψήφισμα που ψηφίστηκε στο τέλος των εργασιών και θα επιδοθεί στο ΥΠΑΑΤ, στο Υπουργείο Ανάπτυξης & Επενδύσεων, στο Υπουργείο Οικονομίας & Οικονομικών, στις Ομοσπονδίες, στη ΓΣΕΒΕΕ και σε όλα τα Σωματεία Μέλη της ΠΟΚΚ:

Σήμερα Κυριακή 12 ΙΟΥΝΙΟΥ 2022, πραγματοποιήθηκε στο Ηράκλειο Κρήτης το 40ο Συνέδριο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Καταστηματαρχών Κρεοπωλών και ομόφωνα ψηφίσθηκαν και αποφασίστηκαν τα εξής:

  1. Πραγματοποιήθηκε ενημέρωση για τη σύσταση και τις μελλοντικές κινήσεις της ΕΔΟΤΟΚΚ από τον υπηρεσιακό Πρόεδρο, Κο Ιωάννη Φασουλά, για την αναγνώριση της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Η συμμετοχή μας στη κίνηση αυτή αναβαθμίζει το ρόλο της ΠΟΚΚ σε ότι έχει σχέση με την εμπορία και διακίνηση του κρέατος, δηλαδή εμπεριέχει τους τομείς της Κτηνοτροφίας και του Κρέατος με τους οποίους είμαστε συνυφασμένοι.
  2. Αναφορικά με την Ενεργειακή Κρίση και τις Ανατιμήσεις απαιτούμε την αύξηση της εκατοστιαίας επιδότησης του ηλεκτρικού ρεύματος των επιχειρήσεων που επιβαρύνει το κόστος λειτουργίας των καταστημάτων μας εξαιτίας της 24ώρης χρήσης των ψυκτικών μηχανημάτων και ταυτόχρονη μείωση των έμμεσων φόρων (χρεώσεις Δήμων) οι οποίοι παραμένουν σε υψηλά επίπεδα με αποτέλεσμα να γίνονται αναποτελεσματικές οι όποιες κρατικές επιδοτήσεις. Παράλληλα αιτούμεθα τη μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα, την επιμήκυνση των 24 τμηματικών καταβολών που άπτονται των υποχρεώσεων προς το δημόσιο (ΔΟΥ, τράπεζες, ασφαλιστικές και εργοδοτικές εισφορές) και την Επαναφορά του μέτρου της μείωσης των ενοικίων για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
  3. Απαιτούμε την άμεση λειτουργία του συστήματος «ΑΡΤΕΜΙΣ» σε όλο το φάσμα της διατροφικής αλυσίδας, δηλαδή από τον κτηνοτρόφο μέχρι το πιάτο του καταναλωτή συμπεριλαμβανομένου ακόμα και του χώρου της εστίασης. Η αρμόδια αρχή θα πρέπει να μεριμνήσει, ώστε αυτό να εφαρμόζεται και σε όλους τους κρίκους της διατροφικής αλυσίδας χωρίς να στοχοποιείται αποκλειστικά και μόνο ένας κλάδος.
  4. Σε ότι έχει να κάνει με το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές η συντριπτική πλειοψηφία των μελών της Π.Ο.Κ.Κ διαφωνεί με τη λειτουργία των κρεοπωλείων τις Κυριακές. Θεωρούμε ότι η Κυριακή πρέπει να παραμείνει αργία ως έχει διότι η κατάργησή της εγκυμονεί κινδύνους οι οποίοι συντελούν στο να γίνει κατεστημένο. Η μέχρι τούδε εμπειρία μας έχει δείξει ότι επιχειρήματα του τύπου πως το καταναλωτικό κοινό αδυνατεί να ψωνίσει τις άλλες μέρες στερείται λογικής λόγω του ότι όλες τις μέρες λειτουργίας των καταστημάτων μας η κίνηση είναι από υποτονική έως ανύπαρκτη. Παράλληλα η λειτουργία των καταστημάτων και τη Κυριακή αυξάνει τα λειτουργικά έξοδα της μικρομεσαίας επιχείρησης και καθίσταται ζημιογόνος για τον Κρεοπώλη ενώ καταστρατηγεί το ιερό δικαίωμα του προσωπικού χρόνου των εργαζομένων με την οικογένεια και των επιλογών του καθενός γενικότερα. Μας δημιουργείται η εντύπωση πως η λειτουργία των καταστημάτων την Κυριακή όχι μόνο ΔΕΝ τονώνει το αγοραστικό ενδιαφέρον αλλά αποσκοπεί στην περαιτέρω παγίωση του εν λόγω μέτρου προς όφελος των αλυσίδων πολυεθνικού ενδιαφέροντος.
  5. Οι πρωτοφανείς καταστάσεις που βιώνει η χώρα μας εδώ και μια τριετία έχουν αναγκάσει, όχι μόνο τους επαγγελματίες αλλά και τους καταναλωτές να καταφεύγουν για τις συναλλαγές τους σε πιστωτικές ή χρεωστικές κάρτες. Αυτό αυξάνει το όριο των συναλλαγών μέσω πλαστικού χρήματος με αποτέλεσμα το ποσοστό παρακράτησης του τζίρου μέσω POS από τις τράπεζες να διογκώνεται και εύλογα, να γινόμαστε αποδέκτες παραπόνων από τους επαγγελματίες και μέλη μας λόγω του ότι χρεωνόμαστε με ποσοστά μεγαλύτερου μεγέθους. Για το λόγο αυτό απαιτούμε την άμεση και δραστική παρέμβαση όχι μόνο του Υπουργείου Ανάπτυξης & Επενδύσεων αλλά και του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών σε συνεργασία με τις τράπεζες να μειώσουν το εν λόγω ποσοστό της προμήθειας.
  6.  Σε ότι έχει να κάνει με τον αθέμιτο ανταγωνισμό που δεχόμαστε από τα πολυκαταστήματα και τις αλυσίδες τροφίμων καταγγέλλουμε ότι αυτό έντεχνα δημιουργείται αφού προωθούνται προϊόντα, κυρίως κρέατος, σε εξευτελιστικές τιμές χωρίς να αναφέρεται πουθενά ούτε η ποιότητα, ούτε η προέλευση των προϊόντων. Η προώθηση αυτή γίνεται μέσω τηλεοπτικών, ραδιοφωνικών και έντυπων διαφημίσεων όπου οι εν λόγω μεγάλες επιχειρήσεις και πολυεθνικές έχοντας την «μερίδα του λέοντος» προσπαθούν να πείσουν τον καταναλωτή με παραπλανητικούς τρόπους, αναγκάζοντας πολλούς επαγγελματίες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις να βάλουν λουκέτο στα μαγαζιά τους.
  7. Συμμετοχή του Προέδρου στην Κριτική Επιτροπή των βραβείων του Meat Awards 2022. 

Αναλυτικό ρεπορτάζ από τις εργασίες του Συνεδρίου θα δημοσιευθούν στο τεύχος Ιουλίου-Αυγούστου του Meat News.

Ακολουθεί φωτορεπορτάζ:

16 June 2022
Banner
Banner