Συνάντηση της ΕΔΟΤΟΚΚ με την ηγεσία του ΥΠΑΑΤ

04 August 2023

Συνάντηση της ΕΔΟΤΟΚΚ με την ηγεσία του ΥΠΑΑΤ

«Σε εξαιρετικό πνεύμα συνεργασίας» πραγματοποιήθηκε στο ΥΠΑΑΤ συνάντηση μεταξύ της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου και του Διοικητικού Συμβουλίου της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης του Τομέα του Κρέατος και της Κτηνοτροφίας (ΕΔΟΤΟΚΚ), όπως τονίζει η Διεπαγγελματική σε δελτίο τύπου της. Στην συνάντηση έλαβαν μέρος ο υπουργός Λ. Αυγενάκης, ο υφυπουργός Σ. Κελέτσης, ο Γ.Γ. Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γ. Στρατάκος, ενώ από την πλευρά της ΕΔΟΤΟΚΚ συμμετείχαν ο πρόεδρος Ιωάννης Φασουλάς, ο πρόεδρος του ΣΕΚ, μέλους της Διεπαγγελματικής Παναγιώτης Πεβερέτος, ο πρόεδρος του ΣΕΒΕΚ μέλους της Διεπαγγελματικής Στέλιος Σκαρίμπας και εκπρόσωποι της ΕΣΕ και της ΠΟΚΚ επίσης μελών της Διεπαγγελματικής.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΔΟΤΟΚΚ, ο υπουργός ενημερώθηκε για τα σοβαρά θέματα των μελών της που καλείται να διαχειριστεί η ΕΔΟΤΟΚΚ, όπως:

  • Συνεργασία για την αποτελεσματικότερη αξιοποίηση του συστήματος ΑΡΤΕΜΙΣ
  • Η ανάγκη συντονισμού και συνεργασίας μεταξύ θεσμικών φορέων του ΥΠΑΑΤ όπως ο ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ, ο ΕΦΕΤ, οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες
  • Συντονισμός και συνεργασία με το ΥΠΑΑΤ για αποτελεσματικότερη επαφή με τα κέντρα αποφάσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα θέματα που αφορούν την κτηνοτροφία και το κρέας και γενικότερα του αγροδιατροφικού τομέα.
  • Συνεργασία με το Υπουργείο ΑΑΤ και άλλα συναρμόδια Υπουργεία και φορείς για την προσαρμογή και αντιμετώπιση των προβλημάτων της κλιματικής κρίσης.
  • Προώθηση εξαγωγών του Ελληνικού κρέατος
  • Η Σύνδεση Κτηνοτροφίας - Κρέατος με Τουριστικό προϊόν.
  • Η πάταξη του αθέμιτου ανταγωνισμού

Ο Πρόεδρος και τα μέλη του Δ.Σ. μετέφεραν προς την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου το όραμά τους ότι η ΕΔΟΤΟΚΚ δια των μελών της φιλοδοξεί να είναι ένα χρήσιμο εργαλείο στην υπηρεσία του ΥΠΑΑΤ με στόχο την ανάπτυξη υγιούς κτηνοτροφίας και την ουσιαστική αύξηση του ποσοστού της επισιτιστικής επάρκειας της χώρας.

Το ΥΠΑΑΤ στο δικό του δελτίο τύπου ανακοίνωσε ότι «κατά τη συζήτηση, κοινός τόπος αποδείχθηκε η ανάγκη προώθησης των προϊόντων κρέατος στο εξωτερικό, την ενίσχυση της θέσης των κτηνοτρόφων, αλλά και τα οφέλη των δίκαιων και διαφανών συναλλαγών των επαγγελματιών με την πολιτεία και συμφωνήθηκε η συνεχής ανταλλαγή πληροφοριών για να καταστεί εφικτή η αποτελεσματική στήριξη του κλάδου.

Οι εκπρόσωποι της ΕΔΟΤΟΚΚ ζήτησαν επίσης προώθηση των εξαγωγών κρέατος και σύνδεση της κτηνοτροφίας και των προϊόντων της με τον τουρισμό.

Ο υπουργός τόνισε πως τα ελληνικά κτηνοτροφικά προϊόντα έχουν μοναδική ποιότητα και εξαιρετική διατροφική αξία και γι’ αυτό έχουν τη δυνατότητα να εδραιώσουν ακόμα περισσότερο τη θέση τους, κατακτώντας μεγαλύτερο μερίδιο στην ελληνική και διεθνή αγορά».

Συνάντηση και με την ΠΕΚ

Στη συνάντηση που είχε ο ΥπΑΑΤ με την Πανελλήνια Ένωση Κτηνοτρόφων συμμετείχαν ο υφυπουργός Σταύρος Κελέτσης και οι Γ.Γ Κώστας Μπαγινέτας και Γιώργος Στρατάκος.

Ο πρόεδρος της ΠΕΚ  Στέργιος Κύρτσιος και τα μέλη της Ένωσης έθεσαν, μεταξύ άλλων, στον υπουργό το πρόβλημα του αυξημένου κόστους παραγωγής, ως απόρροια των αλλεπάλληλων διεθνών κρίσεων και το ζήτημα της έλλειψης ρευστότητας. Ζήτησαν, επίσης, να ενταθούν οι έλεγχοι στην αγορά, ιδιαίτερα σε προϊόντα μεταποίησης όπως η φέτα.

Ο ΥπΑΑΤ διαβεβαίωσε τους εκπροσώπους της ΠΕΚ ότι το υπουργείο  εργάζεται με μεθοδικότητα, σχέδιο και ταχύτητα, λαμβάνοντας αποφάσεις που ως στόχο έχουν τη στήριξη της κτηνοτροφίας, πάντα με γνώμονα τη διαφάνεια, την τάξη και τη νομιμότητα, προκειμένου να γίνουν πραγματικές τομές που θα βελτιώσουν άμεσα την καθημερινότητα των Ελλήνων παραγωγών, αλλά και για να γίνει το επάγγελμα του κτηνοτρόφου πιο ελκυστικό στη νέα γενιά.

"Ήδη εργαζόμαστε με συγκεκριμένα βήματα και σε σφικτό χρονοδιάγραμμα για την επικαιροποίηση του κανονισμού του ΕΛΓΑ, καθώς και τη θωράκιση της εύρυθμης λειτουργίας του ΟΠΕΚΕΠΕ προς όφελος κάθε δικαιούχου, υπογράμμισε ο κ. Αυγενάκης. Και συμπλήρωσε ότι αν χρειαστεί, θα συγκρουστούμε με συμφέροντα προκειμένου να πετύχουμε τους στόχους που ο ίδιος ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, έχει θέσει για την ολιστική αναβάθμιση του πρωτογενούς τομέα", ανέφερε ο υπουργός.

04 August 2023
Banner
Banner