Συναγερμός για την οζώδη δερματίτιδα στα Βαλκάνια

29 April 2016

Συναγερμός για την οζώδη δερματίτιδα στα Βαλκάνια

Νέος συναγερμός έχει σημάνει στα Βαλκάνια μετά τα κρούσματα οζώδους δερματίτιδας των βοοειδών που αναφέρθηκαν σε γειτονικές μας χώρες την προηγούμενη εβδομάδα.
Ετσι, ενώ είχε προηγηθεί από τις 18/4 η ανακοίνωση της Περιφέρειας Ανατ. Μακεδονίας-Θράκης για τα μέτρα που πήρε ώστε να προστατέψει το ζωικό κεφάλαιο της περιοχής, και ενώ παραμένει ο συναγερμός για τα κρούσματα στις Σέρρες, χθεσινές (28/4) αναρτήσεις στο Διαδίκτυο κάνουν λόγο για νέα ανακοίνωση του Τμήματος Κτηνιατρικής της Π.Ε. Πέλλας, σύμφωνα με την οποία «εμφανίστηκε εστία Οζώδους Δερματίτιδας των βοοειδών στην γειτονική χώρα FYROM, πολύ κοντά στα σύνορά μας, στα βοσκοτόπια των περιοχών του όρους Τζένα και Πίνοβο». Πρέπει ακόμη να σημειωθεί ότι δεν έχουν επισήμως επιβεβαιωθεί «φήμες» που αναφέρουν ότι οι ελληνικές αρχές ετοιμάζονται να μπλοκάρουν τις εισαγωγές ζώντων ζώων από τη Βουλγαρία και την ΠΓΔ Μακεδονίας.
Την ίδια στιγμή στη Ρουμανία, όπου μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί κρούσματα της νόσου, η αρμόδια Αρχή (ANSVSA) προειδοποιεί ότι η χώρα είναι εκτεθειμένη σε άμεσο, πολύ υψηλό κίνδυνο. Για το λόγο αυτό, η ANSVSA δημοσιοποίησε ένα Προληπτικό Σχέδιο αντίδρασης και ενημερώνει τις τοπικές και τις κτηνιατρικές αρχές της χώρας για όλες τις δράσεις που πρέπει να αναληφθούν άμεσα, ετοιμάζοντας και η ίδια ένα σχέδιο άμεσης δράσης για την περίπτωση που η νόσος «περάσει τα σύνορα». Έτσι η Ρουμανία γίνεται το πρώτο κράτος-μέλος της Ε.Ε. που υιοθετεί επισήμως αποτρεπτικά μέτρα.
Η οζώδης δερματίτιδα των βοοειδών προκαλεί σοβαρές οικονομικές απώλειες όχι μόνο από αυτά καθαυτά τα αποτελέσματα της νόσου αλλά και από τις ενέργειες που απαιτείται συνακόλουθα να γίνουν, όπως και από τους περιορισμούς που επιφέρει στο εμπόριο ζώντων βοοειδών. Αυτό αρκεί για να θέσει σε μεγάλη κινητοποίηση τις εθνικές αρχές, αλλά και τις υπηρεσίες των Βρυξελλών. Είναι χαρακτηριστικό ότι η ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέδωσε την περασμένη Παρασκευή την Εκτελεστική Απόφαση (ΕΕ) 2016/645 «σχετικά με ορισμένα προστατευτικά μέτρα κατά της οζώδους δερματίτιδας στη Βουλγαρία», προσπαθώντας να περιορίσει όσο γίνεται την επέκταση της νόσου μετά τα 15 κρούσματα που παρουσιάστηκαν στις περιφέρειες Στάρα Ζαγκόρα και Χάσκοβο.

Δείτε εδώ και την τελευταία ενημέρωση που έχει εκδώσει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στις 25/4.

29 April 2016
Banner
Banner