Στο 70% έφτασε η μείωση της χρήσης πλαστικής σακούλας στο λιανεμπόριο

07 February 2018

Στο 70% έφτασε η μείωση της χρήσης πλαστικής σακούλας στο λιανεμπόριο

Η προσπάθεια του καταναλωτή να αποφύγει όποιο χαράτσι μπορεί (στην περίπτωσή μας το λεγόμενο περιβαλλοντικό τέλος), αλλά και η ευαισθητοποίηση για το περιβάλλον είναι ασφαλώς οι αιτίες που λειτούργησαν ώστε να μειωθεί κατά πολύ η χρήση πλαστικής σακούλας στο λιανεμπόριο.

Το Ινστιτούτο Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ) προχώρησε σε μετρήσεις και εκτιμήσεις για την επίδραση της εφαρμογής της νέας νομοθεσίας για την πλαστική σακούλα. Τα πρώτα συμπεράσματα λοιπόν δείχνουν ότι σε σχέση με το κανάλι των σουπερμάρκετ:

  • Η εφαρμογή του μέτρου ήταν αυστηρή και καθολική.
  • Τα στοιχεία καταγράφουν τον Ιανουάριο μία μείωση της τάξης του 75%-80% στη χρήση της πλαστικής σακούλας ελαφρού βάρους σε σχέση με τον Ιανουάριο 2017.
  • Τα στοιχεία επίσης καταγράφουν αύξηση στις πωλήσεις τσαντών πολλαπλών χρήσεων άνω του 5.000%. Πρακτικά αυτή η αύξηση εκτιμάται ότι σημαίνει περίπου 2,5-3 εκατ. νέες τσάντες πολλαπλών χρήσεων στην αγορά και πάνω από 2 στα 3 νοικοκυριά να επιλέγουν αυτή τη λύση για τις αγορές τους, έναντι της πληρωμής για πλαστική σακούλα μίας χρήσης. Τα στοιχεία αυτά συνάδουν και με τις εκτιμήσεις του κοινού όπως καταγράφηκαν στη σχετική έρευνα καταναλωτών του ΙΕΛΚΑ.

Σε σχέση με τα λοιπά κανάλια εμπορίου-εστίασης καταγράφεται:

  • εκτεταμένη εφαρμογή του μέτρου, αλλά με διαφοροποιήσεις ανάλογα με τον κλάδο και την περιοχή.
  • Εκτεταμένη εφαρμογή στο λιανεμπόριο τροφίμων (π.χ. αρτοποιεία, κρεοπωλεία) και ειδικά στις οργανωμένες αλυσίδες καταστημάτων.
  • Αλλά σε άλλους κλάδους (π.χ. είδη ένδυσης) κατάργηση και αντικατάσταση της πλαστικής σακούλας από άλλου τύπου σακούλες, όπως χάρτινες.
  • Μικρή εφαρμογή του μέτρου στον κλάδο της εστίασης με εξαίρεση τις οργανωμένες αλυσίδες εστίασης.
  • Μεγαλύτερη εφαρμογή του μέτρου στα αστικά κέντρα συγκριτικά με την επαρχία.

Με βάση τα παραπάνω εκτιμάται ότι η συνολική μείωση στη χρήση πλαστικής σακούλας τον Ιανουάριο 2018 είναι της τάξης του 65%-70%. Αν τα πράγματα συνεχίσουν με τον ίδιο τρόπο στη διάρκεια του έτους, τότε μέχρι το τέλος του 2018 θα έχουμε φτάσει ως χώρα σε επίπεδα χρήσης περίπου 110 σακουλών ανά κάτοικο ανά έτος. Αυτό σημαίνει πως το μέσο νοικοκυριό θα έχει πληρώσει στο τέλος του έτους, λίγο περισσότερο από 11 ευρώ για τις σακούλες που χρησιμοποίησε.

Στο βαθμό που το ετήσιο επίπεδο χρήσης παραμείνει στις 110 σακούλες ανά κάτοικο και για το 2019, αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα δεν θα έχει πιάσει τον στόχο που θέτει η Ευρωπαϊκή Ένωση (χρήση 90 σακουλών ανά κάτοικο ανά έτος μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2019). Βέβαια, το 2019 τα πράγματα θα είναι λίγο διαφορετικά, αφού η κάθε σακούλα που θα παίρνει ο καταναλωτής στο σημείο πώλησης θα αφαιρεί από την τσέπη του 0,07€+ΦΠΑ (δηλ. 0,09€ στρογγυλοποιημένο). Με απλή αριθμητική, αυτό σημαίνει ότι αν παραμείνουμε στις 110 σακούλες ανά κάτοικο ανά έτος, το μέσο νοικοκυριό θα πληρώσει το 2019 περισσότερο από 25 ευρώ. Ακόμη βέβαια κι αν φτάσουμε στην Ελλάδα στο επίπεδο χρήσης των 90 σακουλών (αυτός είναι ο στόχος), κάθε νοικοκυριό θα πληρώνει 21 ευρώ κατ’ έτος. Δεν γλιτώνεις από πουθενά δηλαδή…

07 February 2018
Banner