“Στηρίξτε τους Έλληνες κτηνοτρόφους και παραγωγούς κρέατος”

30 March 2020

“Στηρίξτε τους Έλληνες κτηνοτρόφους και παραγωγούς κρέατος”

Ανοικτή επιστολή προς όλους τους αρμόδιους απέστειλε μια επιχείρηση παραγωγής και επεξεργασίας κρέατος, ζητώντας μέτρα για τη στήριξη των παραγωγών. Πρόκειται για τις επιχειρήσεις Βέργου, με έδρα τη Φιλιππιάδα.

Συγκεκριμένα, με αφορμή τις δηλώσεις Γεωργιάδη (δείτε εδώ) σχετικά με την αγορά αμνοεριφίων για την περίοδο του Πάσχα, η επιστολή επισημαίνει ότι "ενέχεται ο κίνδυνος μιας μεγάλης καταστροφής του κλάδου της εγχώριας κτηνοτροφίας" και ζητά να απαγορευτούν οι εισαγωγές αμνοεριφίων από τα Βαλκάνια. Επίσης αναφορικά με τα μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας η επιστολή αναφέρει ότι ο τρόπος που επικοινωνούνται δημιουργεί "κίνδυνο να στρέψουμε μια μεγάλη μερίδα Ελλήνων πολιτών στην αγορά αγαθών πρώτης ανάγκης μόνο από τα σούπερ μάρκετ".

Η ανοικτή επιστολή

Θέμα: Στήριξη Ελλήνων κτηνοτρόφων και παραγωγών κρέατος την περίοδο της απαγόρευσης κυκλοφορίας λόγω COVID-19

1. Ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Άδωνις Γεωργιάδης σε συνέντευξή του την Κυριακή 29 Μαρτίου, στην εκπομπή «Ακραία φαινόμενα», στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ, σχολίασε την επικαιρότητα λέγοντας: «Δεν πρόκειται φέτος να υπάρξει η καθιερωμένη πασχαλινή έξοδος. Η καραντίνα σίγουρα θα ισχύσει μέχρι τότε και καλό είναι να το λέμε από τώρα για να το γνωρίζουν όλοι και ιδίως οι κτηνοτρόφοι και οι επιχειρήσεις της αγοράς κρέατος για τους οποίους θα εκδώσω σχετική εγκύκλιο αύριο».

Οφείλουμε από την πλευρά μας εμείς που ασχολούμαστε με τον τομέα του κρέατος να επισημάνουμε ότι αφενός οι ανησυχίες του υπουργού για θέματα υγείας του πληθυσμού είναι εύλογες, όπως και όλων των Ελλήνων, αφετέρου, μια εγκύκλιος για άμεσο προγραμματισμό μειωμένης αγοράς-πώλησης κρεάτων αμνοεριφίων για τις εορτές του Πάσχα, η οποία θα αφορά τους παραγωγούς και την αγορά κρέατος, θα μπορούσε να λαμβάνει υπόψη την ελαχιστοποίηση των αρνητικών συνεπειών για τους Έλληνες κτηνοτρόφους και τις Ελληνικές επιχειρήσεις κρέατος.

Οι έμποροι αμνοεριφίων μπορούν να προγραμματίσουν από σήμερα και τις επόμενες ημέρες τη μειωμένη εισαγωγή κρεάτων αμνοεριφίων. Αντιθέτως, οι κτηνοτρόφοι και παραγωγοί αμνοεριφίων στην Ελλάδα δεν μπορούν να προγραμματίσουν μειωμένη εκτροφή αμνοεριφίων, διότι αυτό θα έπρεπε να είχε γίνει νωρίτερα. Ενέχεται ο κίνδυνος μιας μεγάλης καταστροφής του κλάδου της εγχώριας κτηνοτροφίας διότι οι παραγωγοί αμνοεριφίων έχουν ήδη προγραμματίσει για την αγορά του Πάσχα και έχουν οργανώσει τις εκτροφές τους πολλούς μήνες πριν. Σήμερα, διαθέτουν ήδη μέσα στους τάβλους τους αμνοερίφια με σχεδιασμό να σφαγούν τις ημέρες του Πάσχα, των οποίων η εκτροφή δεν μπορεί να παραταθεί περαιτέρω του Πάσχα, και αν δεν προωθηθούν στην εγχώρια αγορά, οι κτηνοτρόφοι θα έρθουν αντιμέτωποι με μια οικονομική καταστροφή και κατά συνέπεια καταστροφή του κλάδου.

Ένας τρόπος για να προστατευθεί ο κλάδος των εγχώριων κτηνοτρόφων και αγροτικών επιχειρήσεων ενώπιον της μειωμένης κατανάλωσης του Πάσχα λόγω απαγόρευσης κυκλοφορίας, είναι να απαγορευθούν οι εισαγωγές κρεάτων αμνοεριφίων από τα Βαλκάνια την περίοδο αυτή. Η μειωμένη εισαγωγή κρεάτων αμνοεριφίων θα έχει ως αποτέλεσμα τη σφαγή και κατανάλωση των περιορισμένων αμνοεριφίων των Ελλήνων παραγωγών οι οποίοι εκτρέφουν αυτά τα ζώα εδώ και πολλούς μήνες και κατά συνέπεια τη στήριξη του κλάδου και του Ελληνικού παραγωγικού ιστού.

2. Στο έντυπο οδηγιών προς τους πολίτες από την ιστοσελίδα forma.gov.gr, σχετικά με την απαγόρευση κυκλοφορίας αναγράφεται το εξής: “Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης (σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ)”. Εύκολα μπορεί κανείς να παραπλανηθεί από την έκφραση αυτή και να νοήσει ότι μόνο στα σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ επιτρέπεται η μετάβαση των πολιτών για προμήθεια αγαθών πρώτης ανάγκης. Έτσι λοιπόν, για την προμήθεια κρέατος, ένας καταναλωτής δεν θα μεταβεί ενδεχομένως σε ένα κρεοπωλείο, αλλά σε σούπερ μάρκετ.

Παρακαλούμε όλους τους επίσημους φορείς και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, να είναι πιο προσεκτικοί στις γραπτές ή προφορικές δηλώσεις και ανακοινώσεις τους σχετικά με τα καταστήματα πώλησης αγαθών πρώτης ανάγκης που λειτουργούν και στα οποία επιτρέπεται η μετάβαση των πολιτών για αγορές, διότι υπάρχει ο κίνδυνος να στρέψουμε μια μεγάλη μερίδα Ελλήνων πολιτών στην αγορά αγαθών πρώτης ανάγκης μόνο από τα σούπερ μάρκετ, με αποτέλεσμα την αύξηση των πωλήσεων των σούπερ μάρκετ εις βάρος όλων των άλλων καταστημάτων πώλησης τροφίμων όπως τα κρεοπωλεία ή τα πρατήρια κρέατος Ελλήνων παραγωγών κρέατος, τα οποία λειτουργούν κανονικά το διάστημα απαγόρευσης της κυκλοφορίας και προμηθεύουν τους πολίτες κυρίως με ελληνικά ποιοτικά προϊόντα.

Ειρήνη Κητσιούλη, Χημικός, M.Sc., Ph.D.
Διδάκτωρ Βιοχημείας Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και Πανεπιστημίου
BORDEAUX-2, Γαλλίας
Διεύθυνση Παραγωγής και Ανάπτυξης Προϊόντων Κρέατος στις Επιχειρήσεις
ΒΕΡΓΟΥ

30 March 2020
Banner
Banner