Στη… γύρα για εισαγωγές κρέατος πουλερικών βγαίνει η Κίνα

19 September 2016

Στη… γύρα για εισαγωγές κρέατος πουλερικών βγαίνει η Κίνα

Μπροστά σε αλλαγές στο διεθνές εμπόριο βρίσκεται ο κλάδος του κρέατος πουλερικών, καθώς μειώνεται σημαντικά η παραγωγή της Κίνας φέρνοντας καλά νέα σε μια σειρά εξαγωγέων κρέατος πουλερικών.

Όπως αναφέρουν διεθνείς αναλυτές, η παραγωγή κρέατος πουλερικών στην Κίνα φαίνεται ότι θα μειωθεί κατά 15% τον επόμενο ενάμιση χρόνο και αυτό είναι πάρα πολύ πιθανό ότι θα ωφελήσει σημαντικά τη Βραζιλία, την Αργεντινή, την Πολωνία και τη Ρωσία. Την ίδια στιγμή, ο κλάδος πουλερικών των ΗΠΑ αναμένεται να πάψει να είναι ανταγωνιστικός στην Κίνα, μια από τις πιο ελκυστικές αγορές του κόσμου, αφού η κινεζική κυβέρνηση, πρόσφατα, επέβαλε δασμούς αντιντάμπινγκ στους εξαγωγείς κρέατος πουλερικών των ΗΠΑ, για άλλα πέντε χρόνια.

Έτσι, μετά από αρκετά χρόνια αδύναμης παρουσίας στην κινεζική αγορά, η παγκόσμια βιομηχανία πουλερικών εισέρχεται σε μια περίοδο βελτίωσης των συνθηκών της αγοράς. Αυτό υποστηρίζει ανώτερο στέλεχος της Rabobank: «Η κάμψη της παραγωγής στην Κίνα θα οδηγήσει σε μια κατάσταση έλλειψης στην εγχώρια αγορά και αυτό θα πιέσει ανοδικά τις τιμές, ενώ ταυτόχρονα θα σπρώξει προς αποκατάσταση της ισορροπίας στην αγορά με εισαγωγές πουλερικών για αναπαραγωγή (αλλά αυτό θα είναι μια αργή διαδικασία), εισαγωγές αυγών ή εισαγωγές κρέατος πουλερικών. Αυτή η ώθηση θα επηρεάσει τις τιμές στις διεθνείς αγορές, και αναμένεται να επωφεληθεί κυρίως η Βραζιλία, η οποία είναι η πιο ανταγωνιστική χώρα που έχει άμεση πρόσβαση στην κινεζική αγορά».

Τα τελευταία δύο χρόνια η χώρα έχουν μειωθεί απότομα οι εισαγωγές πουλερικών για αναπαραγωγή, λόγω των κρουσμάτων γρίπης των πουλερικών σε βασικές αγορές όπως οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία, η Ολλανδία. Οι περιορισμοί που επέβαλε η Κίνα στις εισαγωγές από αυτές τις χώρες επέφερε μείωση 50% στην εισαγωγή πουλερικών για αναπαραγωγή, και η κίνα άρχισε να εξαρτάται όλο και περισσότερο από την Ισπανία και τη Νέα Ζηλανδία.

Οι αναλυτές της Rabobank σημειώνουν πάντως ότι η χαμηλή προσφορά στην Κίνα μπορεί να οδηγήσει σε αφύπνιση την εγχώρια βιομηχανία ώστε να προχωρήσει σε επενδύσεις. «Αυτό θα είναι θετική είδηση για τους κατασκευαστές εξοπλισμού, που μπορεί να δουν μια χώρα η οποία έχει μεγάλη ρευστότητα, αγοράζει ευρωπαϊκά ή αμερικανικά μηχανήματα» λένε τώρα στη Rabobank.

[Πηγή: globalmeatnews.com]

19 September 2016
Banner
Banner