Σταθερές οι εισαγωγές κρέατος το 2014

05 June 2015

Σταθερές οι εισαγωγές κρέατος το 2014

Σταθερά πάνω από ένα δισεκατομμύριο ευρώ είναι το ετήσιο κόστος των εισαγωγών κρέατος στη χώρα μας. Από την επεξεργασία των στατιστικών στοιχείων της ΕΛ.ΣΤΑΤ. που κάνει κάθε χρόνο το περιοδικό Meat News προκύπτει ότι το 2014 οι εισαγωγές κόστισαν 1,09 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας μια ελαφρά μείωση σε σχέση με το 2013 (-1,42%). Ο όγκος όμως του κρέατος που εισήχθη ήταν ελαφρά αυξημένος (1,34%).
Η τάση αυτή που συνεχίζεται από την προηγούμενη χρονιά καταγράφει αυξημένες ποσότητες, αλλά σε χαμηλότερες τιμές. Προφανώς η μείωση της αγοραστικής δύναμης στην Ελλάδα είναι η μια αιτία που ωθεί σε φθηνότερες λύσεις (φθηνότερα είδη όπως χοιρινό και πουλερικά), ενώ και η προσπάθεια των βασικών χωρών παραγωγής κρέατος να εξάγουν το πλεονασματικό τους προϊόν δημιουργεί πίεση προς τα κάτω στις τιμές εισαγωγής.
Το σημαντικότερο μερίδιο των εισαγωγών κατέχει το χοιρινό κρέας, το οποίο αποτελεί το 49% του συνόλου του εισαγόμενου κρέατος. Μεγάλη αύξηση παρουσιάζουν οι εισαγωγές πουλερικών στη χώρα μας, καθώς και οι εισαγωγές αιγοπρόβειου κρέατος.
Αναλυτικά η παρουσίαση των στοιχείων δημοσιεύεται στο τεύχος Ιουνίου του περιοδικού, το οποίο κυκλοφόρησε σήμερα (5/6).

05 June 2015
Banner