Στα χαμηλά όλων των εποχών το Επιχειρηματικό Κλίμα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις πανευρωπαϊκά
Related Articles
- Σημαντική υποχώρηση του οικονομικού κλίματος στις Μικρές Επιχειρήσεις το 2024 – Παράλληλη αύξηση της απασχόλησης
- ΓΣΕΒΕΕ: Η αύξηση στα τιμολόγια του ρεύματος θα επιδεινώνει τα νοικοκυριά και τις μικρές επιχειρήσεις
- «Προς μεγαλύτερη φτωχοποίηση οδηγείται η ελληνική κοινωνία» συμπεραίνει ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ
Πρωτοφανή πτώση του Επιχειρηματικού Κλίματος στις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις (ΜμΕ) διαπιστώνει το φθινοπωρινό Ευρωπαϊκό Βαρόμετρο ΜμΕ που παρουσιάστηκε χθες.
Τη συγκεκριμένη έρευνα εκπονεί το Τμήμα Μελετών της SMEunited, της Ένωσης Βιοτεχνιών και ΜμΕ της Ευρώπης, στην οποία συμμετέχει και η δική μας ΓΣΕΒΕΕ.
Τα ευρήματα του Βαρόμετρου αποτυπώνουν το βαρύ Επιχειρηματικό Κλίμα που δημιουργήθηκε στις μικρομεσαίες μετά την κρίση COVID-19 και οφείλεται κυρίως στα πολύ αρνητικά αποτελέσματα του προηγούμενου εξαμήνου, αλλά και στις προσδοκίες για το δεύτερο εξάμηνο, που είναι υποτονικές.
Ως αποτέλεσμα, ο Δείκτης Κλίματος ΜμΕ σημειώνει πτώση στις 54,6 μονάδες, που αποτελεί το χαμηλότερο επίπεδο που έχει ποτέ καταγραφεί.
Παρ’ όλα αυτά, υπάρχουν επίσης σημαντικές διαφορές σε ό,τι αφορά τον οικονομικό αντίκτυπο της κρίσης. Μετά από αρκετά χρόνια σύγκλισης μεταξύ Βορρά και Νότου, η υφιστάμενη κρίση μεγάλωσε ξανά το χάσμα στις 15,8 μονάδες.
Η αυστηρότητα των περιορισμών κυκλοφορίας (lockdowns), οι αντοχές του συστήματος υγειονομικής περίθαλψης και η δημοσιονομική ισχύς αντίδρασης διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο για την εξήγηση των διαφορών στην οικονομική ύφεση ανάμεσα στις διαφορετικές χώρες.
Όσον αφορά το άμεσο μέλλον, η έρευνα αφήνει κάποιες χαραμάδες αισιοδοξίας, καθώς τα στοιχεία για το τρέχον εξάμηνο βελτιώνονται σε όλες τις κατηγορίες. Ασφαλώς, όπως τονίζουν τα στελέχη της SMEunited, η κατάσταση απέχει πολύ από την επιστροφή στην κανονικότητα και υπάρχουν ενδείξεις ότι ένα δεύτερο κύμα μπορεί να σταματήσει οποιαδήποτε πρόοδο τον επόμενο κιόλας μήνα.
Σε κάθε περίπτωση, πάντως, οι ΜΜΕ δεν αναμένουν μια πραγματική ανάκαμψη βραχυπρόθεσμα.
Σημειώνεται ότι σύμφωνα με το Βαρόμετρο ΜμΕ, ο τομέας κατασκευών βίωσε μια πιο μετριασμένη πτώση κατά την τελευταία περίοδο, επωφελούμενος από εργασίες ανακαίνισης και αυξανόμενη ζήτηση για πιο άνετη ιδιωτική κατοικία, από την άλλη μεριά όμως ο τομέας της φιλοξενίας, του μικρού λιανεμπορίου και του κλάδου καλλυντικών, επλήγησαν περισσότερο από την κρίση και ανέφεραν τα χειρότερα στοιχεία.
«Για να ξεπεραστεί η κρίση και για την επανεκκίνηση της οικονομίας, στο επίκεντρο των προγραμμάτων ανάκαμψης θα πρέπει να βρίσκεται η αύξηση του αναπτυξιακού δυναμικού και της ανθεκτικότητας της οικονομίας, συνέχιση εφαρμογής μέτρων στήριξης λόγω COVID όπου απαιτείται και δικαιολογείται, και στήριξη της καινοτομίας και της μετάβασης σε μια ψηφιακή και πιο οικολογική οικονομία» υπογραμμίζει με αφορμή την παρουσίαση του Ευρωπαϊκού Βαρόμετρου ΜμΕ ο Gerhard Huemer, Διευθυντής Οικονομικής Πολιτικής της SMEunited.