SOS από τους γαλακτοπαραγωγούς

02 September 2022

SOS από τους γαλακτοπαραγωγούς

Όπως έχουμε πολλές φορές γράψει στο MeatNews, το αυξημένο κόστος παραγωγής εξαιτίας της ακριβής ενέργειας έχει προκαλέσει αναταραχή όχι μόνο στις τιμές αλλά και στην επιβίωση των επιχειρήσεων των παραγωγών-κτηνοτρόφων, στην Ελλάδα αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο. Οι ζωοτροφές είναι πανάκριβες και ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει δυσχεράνει κατά πολύ την εισαγωγή τους.

Οι γαλακτοπαραγωγοί πλέον έχουν φτάσει στα όριά τους και μέσω εκπροσώπων τους δίνουν το στίγμα της δύσκολης κατάστασής που αντιμετωπίζουν, αναφέροντας πως εάν η κυβέρνηση δεν πάρει άμεσα μέτρα για την ενέργεια, τότε όχι μόνο το γάλα και η φέτα θα φτάσει σε δυσθεώρητες τιμές. Κι αυτό, φυσικά δεν έχει αντίκτυπο μόνο στους καταναλωτές, αλλά και στους παραγωγούς οι οποίοι θα αναγκαστούν να κλείσουν τις επιχειρήσεις τους.

Ήδη οι ανατιμήσεις στα προϊόντα είναι εμφανείς του πού βαδίζουμε: Φρέσκο γάλα: + 10,55%. Γιαούρτι: + 7%. Τυριά: + 15%

Η αναλογία τιμής παραγωγής γάλακτος με το εισαγόμενο είναι δυσανάλογη, φέρνοντας τους παραγωγούς στα όριά τους. Σε λίγο καιρό το πρόβειο γάλα θα είναι δυσεύρευτο, επομένως και τα παράγωγά του όπως το εθνικό προϊόν μας, η φέτα, θα παρουσιάσει δυσκολία στην παραγωγή της.

Εάν η χώρα θέλει να διατηρήσει το πλεονέκτημα των ΠΟΠ εξαγωγικών προϊόντων της και να προστατέψει τον πρωτογενή τομέα παραγωγής, θα πρέπει να ακούσει τις κραυγές απόγνωσης των κτηνοτρόφων και να εκπονήσει άμεσα σχέδιο ανάκαμψης του κλάδου, όπως χαρακτηριστικά λένε οι παραγωγοί.

02 September 2022
Banner
Banner