Σκληρή κριτική ΠΟΓΕΔΥ για τις νέες Γενικές Γραμματείες του ΥΠΑΑ&Τ

25 June 2021

Σκληρή κριτική ΠΟΓΕΔΥ για τις νέες Γενικές Γραμματείες του ΥΠΑΑ&Τ

Τουλάχιστον ατυχή θεωρεί η Ομοσπονδία των Γεωτεχνικών του Δημοσίου, τόσο την επιλογή της ηγεσίας του ΥΠΑΑΤ να προχωρήσει σε νέα σύσταση των Γενικών Γραμματειών, όσο και την επιλογή προσώπου για τη Γ.Γ. Ενωσιακών Πόρων.

Η ΠΟΓΕΔΥ μιλά για διάσπαση της μέχρι πρότινος Γενικής Γραμματείας Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων σε δύο εντελώς άνισα μέρη. «Το πρώτο και μεγάλο μέρος, ονομάζεται Γενική Γραμματεία  Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών, με νέο Γ.Γ. τον κ. Παπαγιαννίδη Δημήτριο, Πολιτικό Μηχανικό και μόνιμο εν ενεργεία Δημόσιο Υπάλληλο, ενώ το δεύτερο και ασυγκρίτως μικρότερο, με Γ.Γ. τον έως τώρα υπηρετούντα στην διασπασθείσα Γενική Γραμματεία κ. Κωνσταντίνο Μπαγινέτα, Γεωπόνο και μόνιμο εν ενεργεία Δημόσιο Υπάλληλο επίσης».

Σύμφωνα με την Ομοσπονδία, η αλλαγή «εμφορείται από ένα περίεργο και συνεχιζόμενο αντιγεωτεχνικό μένος καθώς έρχεται ως συνέχεια της προηγούμενης αλλαγής Γενικών Γραμματέων και της απαξιωτικής κατά την εκτίμησή μας αντιμετώπισης του συναδέλφου Γεωπόνου κ. Στρατάκου, τόσο ως προς το πρόσωπό του, όσο και προς τον ευρύτερο κλάδο των Γεωτεχνικών γενικότερα. Με τον ίδιο και χειρότερο ίσως τρόπο αντιμετωπίζεται ο εν ενεργεία Γενικός Γραμματέας, συνάδελφος Γεωπόνος επίσης κ. Μπαγινέτας, ο οποίος επί της ουσίας υποβαθμίζεται σε μία Γενική Γραμματεία επιπέδου ούτε καν Γενικής Διεύθυνσης».

Κατόπιν αυτών, η ΠΟΓΕΔΥ αναφερόμενη στον υπουργό κ. Λιβανό και τους συνεργάτες του, κάνει λόγο για «Βυζαντινισμό αίσχιστου είδους και αντίθετο στην εικόνα που αρχικά έδειξε σε όλους μας στο Υπουργείο και που γενικά ως πολιτικός φημολογείται ότι έχει».

Επί της ουσίας, τα πυρά στρέφονται και προς τον νέο Γ.Γ. κ. Παπαγιαννίδη, «μία ατυχέστατη επιλογή που αντί να ενώσει, θα διχάσει και που στο πρόσωπό του συγκεντρώνονται όλες εκείνες οι αντιγεωτεχνικές ιδιότητες και πρακτικές που οι συνάδελφοι που υπηρέτησαν “υπό τας διαταγάς του” ακόμη θυμούνται με δυσάρεστο τρόπο. Παρόλης της χρόνιας Συνδικαλιστικής και Επιμελητηριακής του δράσης στον δικό του επιστημονικό χώρο, αυτό που τον χαρακτήριζε στην προηγούμενη θητεία του στο Υπουργείο, ήταν η εμπάθεια προς τους Γεωτεχνικούς, τους οποίους και σε κάθε ευκαιρία φρόντιζε να ειρωνευτεί, να υποτιμήσει, αλλά και να αφαιρέσει επαγγελματικά δικαιώματα».

Τέλος, θυμίζοντας προηγούμενη προ τριμήνου επιστολή της για τις ΑΠΕ και την πράσινη ανάπτυξη, όπου σημείωνε ότι «αν δεν μπει ΑΜΕΣΑ ένας φραγμός, τότε οι μελλοντικές γενιές Ελλήνων θα αναφέρονται στην τρέχουσα περίοδο ως την περίοδο που “ατσαλώθηκαν” τα χωράφια και τα βουνά μας (κατά το “τσιμεντώθηκαν” στο παρελθόν οι πόλεις μας)», αφήνει υπόνοιες για την επιλογή νέου Γ.Γ. μιλώντας για τον «κατάλληλο επιστήμονα με ειδικότητα στις μεταλλικές κατασκευές προκειμένου το “ατσάλωμα” να είναι επιτυχημένο».

Οι «αιτίες πολέμου» για την ΠΟΓΕΔΥ

Στο μεταξύ, στο πλαίσιο της σημερινής στάσης εργασίας που προκήρυξε η ΠΟΓΕΔΥ, πραγματοποιήθηκε συνάντηση στο γραφείο του Υπουργού με συνεργάτες του. Όπως ενημερώνει η Ομοσπονδία, συζητήθηκαν τα παρακάτω θέματα:

  • Για το θέμα της μεταφοράς του τμήματος Προστασίας των Ζώων από την Γενική Δ/νση Κτηνιατρικής στο Υπουργείο Εσωτερικών, αναφέρθηκε ότι η Ομοσπονδία, η ΠΕΚΔΥ, το ΓΕΩΤΕΕ και πλήθος Ζωοφιλικών Οργανώσεων, προσφεύγουν στο Συμβούλιο Επικρατείας για την ακύρωσή του. Τονίσαμε ιδιαιτέρως ότι είναι «αιτία πολέμου» για εμάς η μετακίνηση έστω και μισού Κτηνιάτρου από το Υπ.Α.Α.Τ. στο ΥΠΕΣ.
  • Αναφορικά με το θέμα της νέας Γενικής Γραμματείας τονίστηκε η καθολική αντίθεση όλων των Γεωτεχνικών στην πολυδιάσπαση των Υπηρεσιών και ότι δεν δεχόμαστε καμία αλλαγή Οργανογράμματος εάν δεν υπάρχει η σύμφωνη γνώμη μας (και αυτό «αιτία πολέμου»).
  • Όσον αφορά την πρόθεση που εκφράστηκε για να επιλυθούν από πλευράς Υπουργού τα Θεσμικά και Οικονομικά ζητήματα των Γεωτεχνικών που του έχουν υποβληθεί, ζητήσαμε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα υλοποίησής τους και όχι καλές προθέσεις.
  • Για τις κατασκηνώσεις του Υπ.Α.Α.Τ. ζητήσαμε την άμεση αποκατάσταση και λειτουργία και την αναζήτηση των ευθυνών σε αυτούς που τις παραχώρησαν παράνομα.

Το γραφείο του Υπουργού δεσμεύτηκε να μεταφέρει τις θέσεις των Γεωτεχνικών και να υπάρξει νέα συνάντηση με την ΠΟΓΕΔΥ.

25 June 2021
Banner
Banner