Σίμος Κεδίκογλου: Πιστεύουμε ότι η κτηνοτροφική παραγωγή θα ανακάμψει

23 March 2022

Σίμος Κεδίκογλου: Πιστεύουμε ότι η κτηνοτροφική παραγωγή θα ανακάμψει

Την πεποίθησή του ότι η κτηνοτροφική παραγωγή θα ανακάμψει στη χώρα μας με τα κατάλληλα υποστηρικτικά μέτρα, εκφράζει ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σίμος Κεδίκογλου, στη συνέντευξη που παραχώρησε στο περιοδικό Meat News. Το Meat News έθεσε στον αρμόδιο για την κτηνοτροφία υπουργό όλα τα τρέχοντα θέματα που απασχολούν τον κλάδο: αύξηση κόστους παραγωγής, ενισχύσεις με τη νέα ΚΑΠ, ενοχοποίηση κτηνοτροφίας για την κλιματική αλλαγή. Οι απαντήσεις που έδωσε είναι στη διάθεση των αναγνωστών μας.

Συνέντευξη στον Γιώργο Κατερίνη. Δημοσιεύτηκε στο Meat News Μαρτίου (Νο 102)

Meat News: Πρόσφατα συγκροτήθηκε Ομάδα Εργασίας για τα προβλήματα του τομέα της κτηνοτροφίας, η οποία θα αναφέρεται σε σας κύριε υφυπουργέ. Ποια είναι η στόχευση αυτής της επιτροπής;

Σ. Κεδίκογλου: Η Ομάδα Εργασίας της κτηνοτροφίας συγκροτήθηκε στο πλαίσιο μιας ευρύτερης πολιτικής για δημιουργία διαφόρων ομάδων εργασίας για την επεξεργασία των εξειδικευμένων παραγόντων (θεμάτων) ανάπτυξης του αγροδιατροφικού τομέα. Παράλληλα έχουν συσταθεί Ομάδες εργασίας για θέματα των ζωοτροφών, παρακολούθησης του ισοζυγίου του εγχώριου μελιού και για την αντιμετώπιση κρίσεων. Η συγκεκριμένη ομάδα αποτελείται από ειδικούς υπηρεσιακούς τεχνοκράτες, πανεπιστημιακούς οικονομοτεχνικής κατεύθυνσης και εκπροσώπους όλων των κτηνοτροφικών κλάδων παραγωγής, με σκοπό να διατυπώσουν τις απόψεις τους για τα χρονίζοντα και αναδυόμενα προβλήματα της ελληνικής κτηνοτροφίας. Αυτό θα γίνει σε κύκλους, για τον κάθε κλάδο ξεχωριστά και με προτεραιότητα στα θέματα που έχουν κρίσιμο και καθοριστικό χαρακτήρα στην ελληνική πραγματικότητα. Οι εργασίες της ομάδας ξεκίνησαν με μεγάλο ενδιαφέρον και συμμετοχή από όλα τα μέλη και τους φορείς, και προχωρούν με εξαιρετική οργάνωση, ιδιαίτερο ζήλο και πνεύμα συνεργασίας. Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου, αναγνωρίζοντας τη δυναμική σημασία της ανάπτυξης του τομέα της κτηνοτροφίας, έχει προσδοκίες από τα αποτελέσματα των εργασιών της ομάδας αυτής, για την τεκμηρίωση της στόχευσης των μελλοντικών επιλογών της στα ευαίσθητα και πολύπλοκα ζητήματα  που θα αναλυθούν.

Meat News: Με αντιδράσεις υποδέχθηκαν κτηνοτροφικοί φορείς το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο για την ΚΑΠ 2023-2027. Κάνατε «ρουσφέτι στους παχυντές», όπως σας κατηγορούν κάποιοι; Σε συναντήσεις με εκπροσώπους τους μιλήσατε για «βελτιωτικές αλλαγές». Σε ποια κατεύθυνση θα κινηθείτε;

Σ. Κεδίκογλου: Αναφερόμενοι στο Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο για την ΚΑΠ 2023-2027 είναι μάλλον ατυχές να χρησιμοποιείται ο όρος «ρουσφέτι». Θα ήθελα να σας υπενθυμίσω ότι οι ενδεικνυόμενες αλλαγές στα μέτρα ενίσχυσης του τομέα της κτηνοτροφίας που αποτυπώνονται στη νέα ΚΑΠ έχουν προκύψει μετά από ανάλυση κινδύνου και αξιολόγηση των πιθανών δράσεων.

Το βόειο κρέας είναι το δεύτερο σε αξία εισαγωγών αγροδιατροφικό προϊόν, με εισαγωγές 427 εκατ. € το 2019, ενώ ο βαθμός αυτάρκειας της χώρας είναι μόλις 24%. Η αύξηση του συνολικού προϋπολογισμού της συνδεδεμένης εισοδηματικής στήριξης για τη βοοτροφία είναι της τάξεως του 24%, ενώ με τα προτεινόμενα Μέτρα (Α, Β, Γ) δεν έχει αποκλειστεί καμία παραγωγική ομάδα από την καταβολή των συνδεδεμένων ενισχύσεων στον τομέα της κρεοπαραγωγού βοοτροφίας. Σε κάθε περίπτωση εξετάζεται οποιοδήποτε ενδεχόμενο προκύψει, κατά την αξιολόγηση της νέας ΚΑΠ, για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα που αφορά στη βιωσιμότητα και ανάπτυξη της ζωοτροφίας.

Meat News: Μπορεί η χώρα μας να αναστρέψει την πτωτική πορεία της κτηνοτροφικής παραγωγής, ιδιαίτερα της παραγωγής κρέατος;

Σ. Κεδίκογλου: Η κτηνοτροφική παραγωγή στη χώρα μας είναι σταθερή διαχρονικά αναφορικά με το πρόβειο κρέας, ανοδική αναφορικά με το κρέας των πουλερικών και πτωτική στα λοιπά είδη: βόειο, χοιρινό, κουνελιών και αιγοειδών. Η πτώση είναι σταδιακή και αφορά σε όλο το διάστημα της προηγούμενης εικοσαετίας, ενώ τα στοιχεία της τελευταίας διετίας δηλώνουν σταθερότητα στα μεγέθη. Πιστεύουμε ότι η κτηνοτροφική παραγωγή θα ανακάμψει, αφού πρώτα ληφθούν υποστηρικτικά μέτρα για την ανταπόκριση στις επίκαιρες προκλήσεις. Η νέα ΚΑΠ και τα χρηματοδοτικά εργαλεία που θα αναδειχθούν στη νέα προγραμματική περίοδο, σε συνδυασμό με τις δράσεις που θα επιλεγούν μέσα από τα πορίσματα της ομάδας εργασίας για την κτηνοτροφία είναι οι βασικοί πυλώνες για την ανάπτυξη της εγχώριας παραγωγής και εμπορίας κρέατος. Η προοπτική για την κτηνοτροφία είναι να γίνει αρκετά ελκυστική και όχι μόνο να διατηρηθούν οι υπάρχουσες θέσεις εργασίας, αλλά να προσελκύσει και νέους ενδιαφερόμενους και μάλιστα νεαρής ηλικίας, να δραστηριοποιηθούν στον χώρο.

Meat News: Το σημαντικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει αυτή την περίοδο η πρωτογενής παραγωγή είναι η κατακόρυφη αύξηση του κόστους, ιδιαίτερα των ζωοτροφών και της ενέργειας. Αναγνωρίζοντας ότι δεν είναι κυρίως δική σας αρμοδιότητα, σκέφτεστε κάποια μέτρα αντιμετώπισης αυτής της κατάστασης, που μπορεί να οδηγήσει σε ακόμη μεγαλύτερη συρρίκνωση την ελληνική κτηνοτροφία;

Σ. Κεδίκογλου: Οι ζωοτροφές αποτελούν τη βάση της διατροφικής αλυσίδας για ολόκληρη την κοινωνία κατά μία διασταλτική έννοια αν μου επιτρέπεται, αλλά η αύξηση του κόστους τους ακολουθεί τους κανόνες της αγοράς και μεταφοράς τους εν μέσω διεθνών εξελίξεων, κρίσιμων ζητημάτων γεωπολιτικής σημασίας και σταθερότητας.

Στόχος μας είναι να στηρίξουμε την αγροτική παραγωγή αναφορικά με το κόστος της ενεργειακής επιβάρυνσης της τιμής των ζωοτροφών, με άμεσα και  πρόσφορα μέτρα. Οι διερευνητικές εργασίες της Ομάδας για τις ζωοτροφές θα ολοκληρωθούν εντός του μήνα, φέρνει στο τραπέζι μεταξύ άλλων δεδομένα και άλλων ευρωπαϊκών χωρών, ενώ είμαστε σε ευρεία συνεργασία με άλλα υπουργεία για την υιοθέτηση συνοδών δράσεων που θα ανακουφίσουν τους κτηνοτρόφους, μέχρι να ομαλοποιηθεί η αγορά ενέργειας.

Meat News: Πρόβλημα έχει δημιουργηθεί στον κλάδο της χοιροτροφίας, με τον αποκλεισμό ενός σημαντικού τμήματος της παραγωγής -περίπου 30%- από την ειδική ενίσχυση για τον COVID-19. Οι αποκλεισμένοι παραγωγοί θέτουν θέμα έλλειψης ισονομίας και αθέμιτου ανταγωνισμού από όσους πήραν τις ενισχύσεις. Πώς σκέφτεστε να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα;

Σ. Κεδίκογλου: Με την έκδοση της ΚΥΑ με αριθ. 1184/247574/2021 – (ΦΕΚ 4246 Β ) καταβλήθηκαν αποζημιώσεις σε χοιροτροφικές εκμεταλλεύσεις για να ανακουφιστούν από τις επιπτώσεις της πανδημίας covid-19. Δυστυχώς η ενημέρωσή τους σχετικά με τις προϋποθέσεις καταβολής υπήρξε ελλειπής και αυτό είχε σαν αποτέλεσμα ένα ποσοστό αυτών να μείνουν παραπονούμενοι. Αυτή η περίπτωση ανέδειξε πρόσφατα την αναγκαιότητα ύπαρξης εθνικού μητρώου χοιροτρόφων.

Το ζήτημα έχει συζητηθεί επαρκώς και υπάρχει η πολιτική βούληση για τη λύση του μέσω επερχόμενης ρύθμισης και αποκατάστασης των «αδικημένων».

Meat News: Η κτηνοτροφία και η παραγωγή και κατανάλωση κρέατος ενοχοποιείται ως βασικός υπαίτιος της κλιματικής κρίσης. Το αρμόδιο Υπουργείο θα πάρει θέση σε αυτό το ζήτημα; Σκοπεύει να πει στην κοινή γνώμη ότι δεν είναι ακριβώς έτσι τα πράγματα; 

Σ. Κεδίκογλου: Κάποιοι κλάδοι της κτηνοτροφίας είναι ιδιαίτερα ενεργοβόροι και αυτός είναι ο λόγος που κρίνονται ως συντελεστές της κλιματικής κρίσης και αλλαγής. Η χώρα μας με τα χαρακτηριστικά ανάπτυξης των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων, απέχει πολύ από το μοντέλο ανάπτυξης έντασης κεφαλαίου ώστε να προβληματιζόμαστε γύρω από ζητήματα περιστολής της παραγωγής. Παράλληλα η νέα ΚΑΠ όπως γνωρίζετε μεριμνά ιδιαίτερα για το μετριασμό της οποιασδήποτε περιβαλλοντικής υποβάθμισης και το εξειδικεύει με σειρά μέτρων. Αντίστροφα η κλιματική αλλαγή θα πλήξει τον ελληνικό χώρο με επιπτώσεις στον τομέα της γεωργίας και της κτηνοτροφίας ως συνέπεια των μεταβολών της θερμοκρασίας και των υδρολογικών κύκλων. Άρα αυτό που πρέπει να γίνει είναι η κατάρτιση αγροτικών παραγωγικών μοντέλων με βάση την αξιοποίηση δεδομένων για την κλιματική αλλαγή ανά περιφέρεια της επικράτειας.

Meat News: Σας ακούσαμε να συζητάτε την ίδρυση δημόσιου σφαγείου στη Βόρεια Εύβοια. Αυτό το πρότζεκτ θα προχωρήσει;

Σ. Κεδίκογλου: Κατά την πρόσφατη συνάντηση που είχα με τον Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδος κ. Φάνη Σπανό, εξετάσαμε την προοπτική δημιουργίας δημόσιου σφαγείου στην περιοχή της Β. Εύβοιας. Τα οφέλη που θα προσδώσει μια τέτοια δομή στην ευρύτερη περιοχή, είναι μεγάλα. Ήταν ένα πρόβλημα δεκαετιών και πολύ σύντομα θα λυθεί ενώ προχωρούμε σε εργασίες για να αποκτήσει η περιοχή το σφαγείο που θα έπρεπε να έχει εδώ και χρόνια.

23 March 2022
Banner
Banner