Σήμανση προέλευσης Ε.Ε. σε όλα τα κανάλια διανομής ζητούν οι Ευρωπαίοι Μεταποιητές και Έμποροι Κρέατος Πουλερικών

28 September 2017

Σήμανση προέλευσης Ε.Ε. σε όλα τα κανάλια διανομής ζητούν οι Ευρωπαίοι Μεταποιητές και Έμποροι Κρέατος Πουλερικών

Tα υψηλής ποιότητας και προστιθέμενης αξίας προϊόντα τους πρέπει να προτάξουν οι παραγωγοί κρέατος πουλερικών από την Ευρωπαϊκή Ένωση, προκειμένου να στοχεύσουν τις διεθνείς αγορές. Αυτό το μήνυμα εξέπεμψε η Ένωση Ευρωπαίων Μεταποιητών και Εμπόρων Κρέατος Πουλερικών, στη διάρκεια της ετήσιας συνέλευσής του που έγινε στις 22 Σεπτεμβρίου στο Ελσίνκι της Φινλανδίας.

Η Ένωση, μολονότι βλέπει την κατανάλωση κρέατος πουλερικών στην Ε.Ε. να αυξάνεται, αλλά και τις εξαγωγές να βρίσκονται σε άνοδο, δείχνει να θέλει κάτι παραπάνω. Στη συνέλευσή τους τα μέλη της Ένωσης διαπίστωσαν μια ανισορροπία στα οικονομικά μεγέθη εξαγωγών/εισαγωγών, με τις πρώτες να κοστίζουν πέρυσι 2,33€/κιλό και τις δεύτερες 1,37€/κιλό. Την απόσταση μεταξύ των δύο τιμών θα πρέπει να καλύψουν εξάγοντας περισσότερα υψηλής προστιθέμενης αξίας προϊόντα.

«Εξάγουμε λιγότερη αξία από αυτήν που εισάγουμε» ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Ένωσης, Πολ Λόπες, ο οποίος πιστεύει ότι πρέπει διαρκώς να τονίζονται οι υψηλές προδιαγραφές καλής μεταχείρισης των ζώων στην Ε.Ε., πράγμα το οποίο βοηθά τη διείσδυση στις ξένες αγορές. «Οι υψηλές ευρωπαϊκές προδιαγραφές πρέπει να εξηγηθούν σε διεθνές επίπεδο. Καλωσορίζουμε τη δουλειά που έχει ήδη γίνει, αλλά χρειάζεται να γίνουν περισσότερα», εξηγεί.

Βασικό θέμα η προέλευση

Όμως ένα από τα βασικά ζητήματα που απασχολούν την Ένωση Ευρωπαίων Μεταποιητών και Εμπόρων Κρέατος Πουλερικών είναι η σήμανση της προέλευσης. Η Ένωση θεωρεί απαραίτητο να υπάρξουν κανόνες που θα διασφαλίσουν την υποχρεωτική σήμανση της προέλευσης. Επειδή οι πολίτες ζητούν περισσότερη διαφάνεια και ιχνηλασιμότητα μετά τα πρόσφατα διεθνή σκάνδαλα, λέει ο πρόεδρος της Ένωσης, «ζητάμε σήμανση της προέλευσης – χρειαζόμαστε αυτή την πληροφορία για να είναι πληροφορημένοι οι Ευρωπαίοι πολίτες για την προέλευση των προϊόντων. Ζητάμε δειγματοληψίες και δοκιμές όλων των κοντέινερ που εισάγονται από τη Βραζιλία, και αυτοί οι έλεγχοι πρέπει να γίνονται κατά τη στιγμή της άφιξης στο όποιο λιμάνι της Ε.Ε. – το κόστος των ελέγχων θα πρέπει να καλύπτεται από τις εταιρίες που εξάγουν το προϊόν στην Ε.Ε.». Ο Λόπες τα λέει αυτά έχοντας υπόψη ότι από τον Μάρτιο 2017 μέχρι το τέλος Μαΐου, απορρίφθηκαν το 10% των φορτίων που αφίχθηκαν από τη Βραζιλία.

Η άποψη των Ευρωπαίων Μεταποιητών και Εμπόρων Κρέατος Πουλερικών είναι, όπως την εκφράζουν στις επίσημες εκθέσεις τους, ότι «Μολονότι οι παραγωγοί της Ε.Ε. αναγνωρίζουν ότι μια τέτοια σήμανση είναι περίπλοκη, υποστηρίζουμε ότι όσα προϊόντα έχουν στη σύστασή τους περισσότερο από 25% κρέας πουλερικών, πρέπει να έχουν τη σήμανση “E.E.” ή τη σήμανση “εκτός Ε.Ε.” συνοδευόμενη από το όνομα της τρίτης χώρας προέλευσης του κρέατος».

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τα στοιχεία που επικαλείται η Ένωση, το 25% των ποσοτήτων σε στήθη πουλερικών που καταναλώνονται στην Ε.Ε. σήμερα, εισάγονται από τρίτες χώρες (κυρίως Βραζιλία, Ταϊλάνδη και Ουκρανία). Αυτό το κρέας πηγαίνει κατά κύριο λόγο στους τομείς κέτερινγκ και μαζικής εστίασης ή χρησιμοποιείται σε παρασκευάσματα. Κατά συνέπεια, λέει η Ένωση, ο καταναλωτής δεν έχει πρόσβαση στην πληροφορία σχετικά με την προέλευση του κρέατος. «Οι παραγωγοί κρέατος πουλερικών της Ε.Ε. πιστεύουν ότι οι καταναλωτές πρέπει να έχουν καλύτερη πληροφόρηση για την προέλευση του κρέατος που τους προσφέρεται από αυτά τα κανάλια (κέτερινγκ, εστίαση, παρασκευάσματα), ιδιαιτέρως όταν το κρέας εισάγεται από τρίτες χώρες», αναφέρει στις ανακοινώσεις της η Ένωση Ευρωπαίων Μεταποιητών και Εμπόρων Κρέατος Πουλερικών, χρησιμοποιώντας ως βασικό επιχείρημα τους αυστηρούς κανόνες: «Οι παραγωγοί της Ε.Ε. έχουν την υποχρέωση να συμμορφώνονται με τους ιδιαιτέρως αυστηρούς κανόνες της Ε.Ε., ενώ οι εισαγωγές από τρίτες χώρες ενδεχομένως να μη συμμορφώνονται απολύτως με τέτοιες προδιαγραφές στην εφοδιαστική αλυσίδα».

28 September 2017
Banner
Banner