ΣΕΚ: Στηρίζουμε τις κινητοποιήσεις των κτηνοτρόφων

18 October 2017

ΣΕΚ: Στηρίζουμε τις κινητοποιήσεις των κτηνοτρόφων

Στήριξη και από τον Σύνδεσμο Ελληνικής Κτηνοτροφίας βρήκαν οι κινητοποιήσεις των κτηνοτρόφων της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης που ξεκίνησαν χθες στην Κομοτηνή και αναμένεται να κλιμακωθούν.

Σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε ο ΣΕΚ, αναφέρει:

«Στηρίζουμε τα δίκαια αιτήματά τους που αποτελούν και πάγια αιτήματα  διεκδίκησης του ΣΕΚ για:

  • Να δοθούν άμεσα οι προβλεπόμενες αποζημιώσεις και ενισχύσεις στους  κτηνοτρόφους που οι εκμεταλλεύσεις τους επλήγησαν από τα ακραία καιρικά φαινόμενα του χειμώνα 2017.
  • Να δώσει το ΥπΑΑΤ μόνιμη και ολοκληρωμένη λύση στο πρόβλημα της επιλεξιμότητας των βοσκοτόπων για τη διασφάλιση των επιδοτήσεων και να ληφθεί μέριμνα να δοθούν στους κτηνοτρόφους και επιπλέον βοσκότοποι με στόχο την ανάπτυξη της κτηνοτροφίας.
  • Να ληφθούν αυστηρά μέτρα και να εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι από τους αρμόδιους φορείς  για τις παράνομες "ελληνοποιήσεις" εισαγόμενων προϊόντων ζωικής προέλευσης και κυρίως του γάλακτος και του κρέατος και με την εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου πληροφοριακού  συστήματος ιχνηλασιμότητας.

Όμως υπάρχουν και πολλά άλλα ζητήματα που οδήγησαν την κτηνοτροφία στο χείλος του γκρεμού όπως:

  • Τα δάνεια των κτηνοτρόφων  (εγγυημένα από το ελληνικό δημόσιο  καθώς και άλλα κόκκινα δάνεια) 
  • Η έλλειψη Εθνικού Σχεδίου Γενετικής Βελτίωσης για τη διατήρηση και την αξιοποίηση των ελληνικών φυλών αγροτικών ζώων
  • Η υπερφορολόγηση των κτηνοτρόφων (υψηλός συντελεστής φορολόγησης, ΕΝΦΙΑ ιδιαίτερα ο συμπληρωματικός φόρος κ.α), η υπερχρέωση, η έλλειψη ρευστότητας κ.α..

Για τη βιωσιμότητα αλλά και την ανάπτυξη  της Ελληνικής κτηνοτροφίας και τα συγκεκριμένα μέτρα που απαιτούνται για την επίλυση των προβλημάτων του κλάδου ο ΣΕΚ έχει εκπονήσει "Σχέδιο Εθνικής Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης της κτηνοτροφίας", το οποίο έχει παρουσιασθεί επανειλημμένα στους αρμόδιους φορείς και στον τύπο».

18 October 2017
Banner
Banner