Ποια «άμεσα μέτρα για να σωθεί η κτηνοτροφία» προτείνει ο ΣΕΚ

16 July 2021

Ποια «άμεσα μέτρα για να σωθεί η κτηνοτροφία» προτείνει ο ΣΕΚ

Η κτηνοτροφία- πτηνοτροφία και γεωργία  σήμερα έχουν ξεπεράσει τα όρια της παραγωγικής τους επιβίωσης εξαιτίας του υψηλού κόστους παραγωγής, της συμπίεσης των τιμών παραγωγού, των φορολογικών και άλλων επιβαρύνσεων, της έλλειψης ρευστότητας, της συρρίκνωσης του αγροτικού εισοδήματος κ.α.

Με αυτή την περιγραφή αναφέρεται στη σημερινή κατάσταση ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας – ΣΕΚ με σημερινή ανακοίνωσή του.

Ο Σύνδεσμος υπενθυμίζει επίσης τη μεγάλη αύξηση των τιμών ζωοτροφών, πάνω από 40% και των αναλώσιμων, που σε συνδυασμό με τη στασιμότητα των τιμών γάλακτος και κρέατος, έχει οδηγήσει σε πλήρες αδιέξοδο τους κτηνοτρόφους.

Η κατάσταση αυτή, λέει ο ΣΕΚ,  αποτελεί πλήγμα για τις κτηνοτροφικές – αγροτικές εκμεταλλεύσεις, με σοβαρές συνέπειες όχι μόνο στους ίδιους τους παραγωγούς (έξοδος από το επάγγελμα) αλλά και στην παραγωγή  κτηνοτροφικών – αγροτικών προϊόντων, την επισιτιστική ασφάλεια της χώρας μας, το εμπορικό αγροτικό ισοζύγιο και την αγροτική μας οικονομία γενικότερα.

Ο Σύνδεσμος για μία ακόμη φορά, μετά τα επανειλημμένα διαβήματα στην Κυβέρνηση και τα αρμόδια Υπουργεία, ζητάει από την Κυβέρνηση να πάρει συγκεκριμένα μέτρα άμεσης προτεραιότητας προκειμένου να σωθεί η κτηνοτροφία.

Συγκεκριμένα:

  1. Μείωση ΦΠΑ στις  ζωοτροφές  από 13% που είναι σήμερα σε 6%.
  2. Μέτρα μείωσης του υψηλού κόστους ενέργειας (πετρέλαιο, ηλεκτρικό ρεύμα) 
  3. Κατάργηση της φορολόγησης των παραγωγικών ακίνητων ( στάβλοι, αποθήκες κ.α), από κάθε φόρο ΕΝΦΙΑ, συμπεριλαμβανομένου  του συμπληρωματικού.
  4. Για τα δάνεια των κτηνοτρόφων – πτηνοτρόφων: Αντί να δίνονται στα funds τα οποία απειλούν με πλειστηριασμούς των μαντριών από 10 έως 30% της αξίας των δανείων, να θεσπιστεί  ειδικός νόμος για τη  ρύθμιση των δανείων με διαγραφή του 70% των χρεών και  αποπληρωμή του υπολοίπου 30%  για  έως και 20 χρόνια.
  5. Οι επιδοτήσεις της νέας  ΚΑΠ 2021-2027 να κατευθυνθούν σε αυτούς που παράγουν.
  6. Άμεση οικονομική στήριξη, είτε με de minimis, είτε με κορονοενίσχυση, η κτηνοτροφία  άλλωστε δεν έχει στηριχθεί μέχρι τώρα σχεδόν  καθόλου, είτε μέσω άλλου χρηματοδοτικού εργαλείου.

«Η κτηνοτροφία βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού. Αν δεν τη στηρίξετε τώρα, αύριο θα είναι αργά» καταλήγει στην ανακοίνωση ο ΣΕΚ.

16 July 2021
Banner
Banner