Σε τηλεδιάσκεψη παραπέμπεται το πάγωμα των ληξιπρόθεσμων οφειλών στον ΟΑΕΕ

16 September 2016

Σε τηλεδιάσκεψη παραπέμπεται το πάγωμα των ληξιπρόθεσμων οφειλών στον ΟΑΕΕ

Story Highlights

  • Η κυβέρνηση θα έχει τις επόμενες μέρες να δείξει ότι ακριβολογεί όταν μιλά για «πολιτική δέσμευση». Αλλιώς, η απόσταση ανάμεσα στη δέσμευση και το φιάσκο, μπορεί να αποδειχτεί ότι είναι μικρή

Related Articles

Την επόμενη εβδομάδα, και μάλιστα σε τηλεδιάσκεψη θα κριθεί η τύχη της «πολιτικής δέσμευσης» του πρωθυπουργού για πάγωμα ληξιπρόθεσμων οφειλών προς ΟΑΕΕ μέχρι τις 31/12/2016. Στη χθεσινή (σ.σ. Πέμπτη, 15/9/2016) συνάντηση με τον υπουργό Εργασίας Γ. Κατρούγκαλο, οι Θεσμοί φάνηκαν να δυσπιστούν για τη… δημοσιονομική ορθότητα του μέτρου, ζητώντας «συγκεκριμένα νούμερα, καθώς και τεκμηριωμένες και συγκεκριμένες προτάσεις».

Υπενθυμίζεται ότι η υπόθεση αφορά το πάγωμα ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τον ΟΑΕΕ και το ΕΤΑΑ, μέχρι τις 31/12/2016, και της δυνατότητας να λαμβάνουν ασφαλιστική ενημερότητα οι οφειλέτες, με την προϋπόθεση να καταβάλλουν από 1/1/2017 τις τρέχουσες εισφορές τους. Αυτό αποτέλεσε εξαγγελία του πρωθυπουργού από το βήμα της ΔΕΘ το περασμένο Σάββατο, όμως ο κ. Τσίπρας το έθεσε ως πολιτική δέσμευση κι όχι ως αντικείμενο διαπραγμάτευσης με τους δανειστές.

Τις επόμενες μέρες βέβαια, η υπόθεση θα ξεκαθαρίσει, ωστόσο όπως έγραφε το meatnews.gr με αφορμή την πρωθυπουργική εξαγγελία, «για δύο τινά πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι: είτε έχει ήδη υπάρξει η έγκριση των Θεσμών στη συγκεκριμένη πρωθυπουργική εξαγγελία, είτε αυτή θα είναι πράγματι αντικείμενο διαπραγμάτευσης και συνεπώς μπορεί να μην τη δούμε να υλοποιείται – τουλάχιστον στη μορφή με την οποία εξαγγέλθηκε».

Το Υπουργείο Εργασίας προσπαθεί από σήμερα το πρωί με ανακοίνωσή του να διασκεδάσει τις εντυπώσεις αναφέροντας ότι «Τα εν λόγω μέτρα, προκειμένου να εξασφαλίσουν σφαιρικότερη και αποτελεσματικότερη προστασία, θα συνδυασθούν με την αναδιάρθρωση του ιδιωτικού χρέους των πολυοφειλετών σε ασφαλιστικά ταμεία. Η σχετική διαπραγμάτευση με τους θεσμούς συμφωνήθηκε ότι θα συνεχισθεί την επόμενη εβδομάδα με τηλεδιασκέψεις». Εν τούτοις, το Υπουργείο Εργασίας δεν μπορεί να ελπίζει ότι με αυτήν τη θολή δήλωση ξεκαθαρίζει την υπόθεση.

Πολύ δε περισσότερο που το θέμα εφάπτεται με τον ακατάσχετο λογαριασμό επιχειρήσεων, τον οποίο ζητά ο εμπορικός κόσμος από την κυβέρνηση και η κυβέρνηση από τους Θεσμούς. Οι οποίοι με τη σειρά τους φαίνονται απορριπτικοί. Ειδικά το ερώτημα για τον ακατάσχετο λογαριασμό αναδεικνύει το δομικό στοιχείο της σκέψης των Θεσμών, ότι δηλαδή όποια επιχείρηση δεν μπορεί να εξυπηρετεί τις υποχρεώσεις της δεν είναι βιώσιμη και πρέπει να κλείσει. Είναι ο ορισμός αυτού που οι εκπρόσωποι των δανειστών της χώρας, αποκαλούν… «δημιουργική καταστροφή»(!)

Αντιμέτωπη λοιπόν με το ψυχρό τείχος της «δημιουργικής καταστροφής» (ή «μαζικής ευθανασίας», όπως εύστοχα έχει χαρακτηριστεί στον δημόσιο λόγο), η κυβέρνηση θα έχει τις επόμενες μέρες να δείξει ότι ακριβολογεί όταν μιλά για «πολιτική δέσμευση». Αλλιώς, η απόσταση ανάμεσα στη δέσμευση και το φιάσκο, μπορεί να αποδειχτεί ότι είναι μικρή.

16 September 2016
Banner