Σε Οργανισμό του ΥΠΑΑΤ όλη η υποθηκευμένη αγροτική περιουσία

26 May 2017

Σε Οργανισμό του ΥΠΑΑΤ όλη η υποθηκευμένη αγροτική περιουσία

Ασπίδα για την αγροτική παραγωγή από την απειλή των «κόκκινων» δανείων, με μεταφορά της υποθηκευμένης περιουσίας σε οργανισμό που συστήθηκε στο ΥΠΑΑΤ και εκμετάλλευση από τους υφιστάμενους ή μελλοντικούς χρήστες, προανήγγειλε ο αρμόδιος υπουργός Βαγγέλης Αποστόλου μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Στο Κόκκινο.

Δύο είναι τα βασικά θέματα που αντιμετωπίζει αυτή την περίοδο η ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, όπως είπε ο κ. Αποστόλου.

Το πρώτο αφορά την οργάνωση των αγροτών σε ομάδες παραγωγών, για την εκμετάλλευση προγραμμάτων της ΕΕ που δίνουν τη δυνατότητα ενίσχυσης αυτών των ομάδων για πέντε χρόνια μέχρι 100.000 ευρώ λειτουργικά έξοδα.

Η ενίσχυση αυτή αφορά μικρές ομάδες, που στη φυτική παραγωγή μπορούν να είναι μέχρι 10 άτομα και στη ζωική μέχρι 5 άτομα, όπως είπε ο κ. Αποστόλου, τονίζοντας ότι είναι σημαντικό να υπάρχει συλλογικότητα και στους μικρούς αγρότες και γενικότερα σε μικρότερες γεωγραφικές περιοχές.

Το δεύτερο αφορά την αντιμετώπιση της υπερχρέωσης στον αγροτικό κόσμο, καθώς συνολικά οι οφειλές του χώρου ξεπερνούν τα 7 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 3,5 δισ. ευρώ προς την πρώην «κακή» Αγροτική Τράπεζα, δηλαδή στον εκκαθαριστή, που σχεδόν στο σύνολό τους είναι «κόκκινες» οφειλές.

«Έχουν μπει σε μία διαδικασία όπου οι υποθήκες αγροτικών ή και αστικών περιουσιακών στοιχείων μπαίνουν σε διαδικασία εκκαθάρισης, που σημαίνει από ξεπούλημα μέχρι απαξίωση», τόνισε ο υπουργός, προσθέτοντας ότι «θέλουμε να παρέμβουμε, να μην επιτρέψουμε οι εγκαταστάσεις, οι εξοπλισμοί, τα χωράφια, τα ακίνητα του αγροτικού χώρου που σήμερα υπηρετούν την αγροτική δραστηριότητα να φύγουν από αυτήν».

Έτσι, συνέχισε ο κ. Αποστόλου, «ετοιμάζουμε παρέμβαση με την οποία όλη η υποθηκευμένη περιουσία θα περιέλθει σε οργανισμό που έχουμε συστήσει στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και στη συνέχεια η χρήση αυτής της περιουσίας είτε από αυτούς που σήμερα τη λειτουργούν είτε από άλλους που θέλουν να έρθουν, είτε νέους είτε συνεργατικά σχήματα, ώστε να υπηρετήσουμε το βασικό σκοπό, την παραγωγική αγροτική δραστηριότητα ... θα περιφρουρήσουμε μία περιουσία που αν την αφήσουμε θα χαθεί από τον αγροτικό χώρο».

Εξάλλου, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης αναφέρθηκε και στην πρόσφατη ρύθμιση με την οποία από την 1η Ιουλίου φέτος επιστροφή του ΦΠΑ για τα αγροτικά εφόδια στο 13%, από το 24% στο οποίο είχε αυξηθεί.

Ο κ. Αποστόλου σημείωσε ότι με την κίνηση αυτή, μεταξύ άλλων, δίνεται ένα σημαντικό κίνητρο μείωσης της «μαύρης» λειτουργίας των επαγγελματιών του κλάδου, για αρκετούς που δεν καταχωρούσαν δαπάνες για να μπορούν να απαλλαγούν και τώρα έχουν κατευθείαν μείωση της τάξης του 10%.

Εκτίμησε εξάλλου ότι με την εκκαθάριση που θα γίνει στους συνεταιρισμούς και τις ενώσεις, με το καινούργιο πλαίσιο που θα εφαρμοστεί, θα παραμείνουν περίπου 630 συνεταιρισμοί, αν και η διαδικασία δεν έχει ολοκληρωθεί.

[Πηγή: https://www.stokokkino.gr]

26 May 2017
Banner