Σε ανοδική τροχιά η βιομηχανία κρέατος του Ιράν

09 September 2016

Σε ανοδική τροχιά η βιομηχανία κρέατος του Ιράν

Μια σημαντική έκθεση για το κρέας και τα προϊόντα του θα γίνει τον Νοέμβριο στο Ιράν, της οποίας η αξία τονίζεται και από το γεγονός ότι έρχεται σε μια στιγμή που η μεγάλη αυτή χώρα, με ρόλο στη γύρω περιοχή, σχεδιάζει τα βήματά της απαλλαγμένη πια εδώ και ένα έτος, από διεθνείς κυρώσεις και εμπάργκο που της είχαν επιβληθεί. Τα βήματα και την παρουσία της σχεδιάζει η χώρα και για τον κλάδο του κρέατος, όπου έχει βελτιώσει πολλά στοιχεία της παραγωγής κατά την τριετία που προηγήθηκε. Είναι ενδεικτικό ότι έχει καταφέρει να αυξήσει την παραγωγή κρέατος πουλερικών και κόκκινου κρέατος κατά 20% για να φθάσει συνολικά στις 820.000 τόνους κόκκινου κρέατος και 2,2 εκατομμύρια τόνους πουλερικών. Ωστόσο, σύμφωνα με Ιρανούς αξιωματούχους, η διατήρηση αυτού του ρυθμού θα απαιτήσει σημαντικές επενδύσεις.

Πάντως, ο κλάδος εξακολουθεί να αντιμετωπίζει σοβαρές προκλήσεις, μία εκ των οποίων αφορά τις εισαγωγές. Όπως μεταδίδει το globalmeatnews.com, οι Ιρανοί κτηνοτρόφοι υποστηρίζουν πως η χώρα τους εισάγει 100.000 τόνους κόκκινου κρέατος ετησίως, ενώ η συνολική ζήτηση ανέρχεται σε 880.000 τόνους. Έτσι, βλέποντας οι ίδιοι τις τιμές να κρατιούνται χαμηλά πιστεύουν ότι οι αρχές θα πρέπει να εφαρμόσουν μέτρα για τον περιορισμό των εισαγωγών.

Ταυτόχρονα όμως είναι φανερό ότι, μετά την ομαλοποίηση των σχέσεων με τη Δύση τον τελευταίο χρόνο, το Ιράν θα μπορούσε να δώσει στην παραγωγή του και εξαγωγικό προσανατολισμό. Πολύ περισσότερο που, όπως υπολογίζεται, υπάρχει μια παραγωγή περίπου 100.000 τόνων κόκκινου κρέατος η οποία είναι «αφανής» - παρακάμπτει, όπως αναφέρει το globalmeatnews.com, τις επίσημες στατιστικές. Η εξαγωγική διέξοδος θα μπορούσε να αποφορτίσει το πρόβλημα υπερπροσφοράς που δημιουργεί η επίσημη παραγωγή, η «ανεπίσημη» και οι εισαγωγές.

Σε αυτό συνηγορεί και πρόσφατη έκθεση του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ (FAO) με τίτλο «Ανάπτυξη ικανοτήτων για τη μείωση της απώλειας τροφίμων στη Μέση Ανατολή». Στην έκθεση υπογραμμίζεται ότι το Ιράν μπορεί να γίνει μια χώρα αυτάρκης σε κόκκινο κρέας, ακόμη και χωρίς αύξηση της παραγωγικής της ικανότητας, δεδομένου ότι κάθε χρόνο 100.000 τόνοι κόκκινου κρέατος «χάνονται» κάπου στην αλυσίδα εφοδιασμού.

Εκείνο όμως που έχει περισσότερα πλεονεκτήματα αυτή τη στιγμή είναι το κρέας πουλερικών. Το Ιράν έχει ήδη επιτύχει αυτάρκεια στον τομέα αυτό και κάθε περαιτέρω εξέλιξη για τους παραγωγούς θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τις εξαγωγές. Σύμφωνα με τους Ιρανούς αξιωματούχους, φέτος ο συνολικός όγκος παραγωγής θα ανέλθει στα 2,2 εκατ. τόνους, σχεδόν 7% περισσότερο από ό,τι το 2015. Δεδομένου ότι η τοπική ζήτηση είναι περίπου 2,05 εκατ. τόνοι, αυτό σημαίνει ότι η χώρα θα μπορούσε να εξάγει πάνω από 100.000 τόνους ετησίως. Το Υπουργείο Γεωργίας της χώρας επιδιώκει να βρει εξαγωγική διέξοδο στις αγορές της Ρωσίας και άλλων χωρών της Μέσης Ανατολής. Κάτι τέτοιο όμως δεν έχει δώσει ακόμη αποτελέσματα.

09 September 2016
Banner
Banner