Σύμφωνο εμπορικής συνεργασίας στον αγροδιατροφικό τομέα με την Ινδία – Διευθέτηση κωλύματος στην εξαγωγή φέτας ΠΟΠ

21 November 2023

Σύμφωνο εμπορικής συνεργασίας στον αγροδιατροφικό τομέα με την Ινδία – Διευθέτηση κωλύματος στην εξαγωγή φέτας ΠΟΠ

Η Ελλάδα ανοίγει τις εμπορικές συναλλαγές της και εκτός Ε.Ε. και η συνεργασία με την Ινδία ήδη έρχεται προς έγκριση στη Βουλή. Η συμφωνία αφορά τον αγροδιατροφικό τομέα και αυτή η στρατηγική σχέση θα ενισχυθεί με την επίσκεψη του υπουργού Ιχθυηρών, Κτηνοτρόφων και Γαλακτοκομίας Πάρσοταμ Ρουπάλα στην Αθήνα, τον Ιανουάριο.

Παράλληλα, η συμφωνία, ανοίγει το δρόμο για τη δημιουργία Κέντρου Ασφάλειας και Προέλευσης Ινδικών Προϊόντων σε ελληνικό λιμάνι, στο οποίο θα πιστοποιείται η ασφάλεια και υγιεινή τους, ζήτημα που συζητήθηκε διεξοδικά στην πρόσφατη επίσκεψη του Λευτέρη Αυγενάκη στην Ινδία. Με αυτό τον τρόπο, σημείωσε ο ΥπΑΑΤ, «η Ελλάδα καθίσταται εμπορικός κόμβος μεταξύ Μέσης Ανατολής και Ευρώπης για τις ινδικές αγροτικές εξαγωγές, μια πύλη εισόδου της Ινδίας στην Ευρώπη».

Στο πλαίσιο της συνεργασίας που αναπτύσσεται, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, τόνισε ότι «διευθετείται και το ζήτημα που υφίσταται  με το κώλυμα  στην εξαγωγή της φέτας ΠΟΠ στην Ινδία, λόγω αυστηρών μικροβιολογικών κριτηρίων που υπάρχουν από τις ινδικές αρχές και ο εναρμονισμός τους με τα αντίστοιχα ευρωπαϊκά, τα οποία είναι αποδεδειγμένα αποτελεσματικά».   

Αναφερόμενος στο σύμφωνο, ο Λευτέρης Αυγενάκης είπε ότι «κινείται στον άξονα της ανταλλαγής και διάχυσης γνώσης μεταξύ των δύο χωρών, σε πληθώρα τομέων που βρίσκονται στο ευρύ φάσμα της γεωργίας. Μέσω αυτής, στηρίζουμε, αναβαθμίζουμε και εκσυγχρονίζουμε τον γεωργικό τομέα και πετυχαίνουμε βιώσιμη αγροτική ανάπτυξη. ... Με αυτή τη συνεργασία ανοίγει και ο δρόμος για περαιτέρω διείσδυση σε μία τεράστια αγορά, της πολυπληθέστερης χώρας στον κόσμο με την πέμπτη ισχυρότερη οικονομία».

21 November 2023
Banner
Banner