Ρωσία: Εκστρατεία καταπολέμησης της αφρικανικής πανώλης των χοίρων με το βλέμμα στην κινεζική αγορά

21 September 2016

Ρωσία: Εκστρατεία καταπολέμησης της αφρικανικής πανώλης των χοίρων με το βλέμμα στην κινεζική αγορά

Απειλητικές διαστάσεις αρχίζει να παίρνει για τη Ρωσία η κρίση αφρικανικής πανώλης των χοίρων, καθώς δημιουργεί σοβαρό πλέον θέμα με τις εξαγωγές χοιρινού κρέατος στην Κίνα.

Ακόμη και ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν παρενέβη στο ζήτημα όταν, κατά τη διάρκεια συνάντησης με το ρωσικό υπουργικό συμβούλιο, δήλωσε ότι οι ρωσικές κτηνιατρικές αρχές θα πρέπει να εφαρμόσουν μια σειρά μέτρων με στόχο τον περιορισμό της εξάπλωσης της αφρικανικής πανώλης των χοίρων ώστε να ανοίξει η κινεζική αγορά στο ρωσικό χοιρινό κρέας. Αποκάλεσε μάλιστα την κινεζική αγορά «πολύ μεγάλη και πολλά υποσχόμενη», αλλά παραδέχθηκε ότι πολλή δουλειά πρέπει ακόμη να γίνει στην κατεύθυνση αυτή.

Όπως αναφέρει η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Φυτοϋγειονομικής και Κτηνιατρικής Επίβλεψης της Ρωσικής Ομοσπονδίας (Rosselhoznadzor), έχει σημειωθεί μια σημαντική αύξηση στον αριθμό κρουσμάτων της ζωονόσου αυτά τα χρόνια, ενώ το 2016 ήταν ίσως το χειρότερο έτος από την αρχή της εξάπλωσής της το 2009.

Το ρωσικό Υπουργείο Γεωργίας λέει ότι η Ρωσία μπορεί να επιτύχει εξαγωγές 100.000 έως 200.000 τόνων χοιρινού κρέατος ετησίως στην Κίνα, επομένως η σημερινή κατάσταση αποτελεί μεγάλη ζημία.

Στο μεταξύ, οι μεγάλοι παίκτες της ρωσικής βιομηχανίας χοιρινού δηλώνουν την πρόθεσή τους να αρχίσουν να εξάγουν χοιρινό κρέας στην Κίνα, ενώ η εταιρία Rusagro έχει επενδύσει σημαντικά ποσά για μεγάλα αγροκτήματα χοίρων στη ρωσική Άπω Ανατολή με κύριο στόχο να εξαγάγει στην Ασία, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας και του Βιετνάμ.

[Πηγή: pigprogress.net]

21 September 2016
Banner
Banner