Πτωτικές και τον Μάιο οι παγκόσμιες τιμές στο κρέας λόγω μεγάλης εξαγωγικής προσφοράς

04 June 2020

Πτωτικές και τον Μάιο οι παγκόσμιες τιμές στο κρέας λόγω μεγάλης εξαγωγικής προσφοράς

Οι παγκόσμιες τιμές των τροφίμων μειώθηκαν για τέταρτο συνεχόμενο μήνα τον Μάιο, καθώς η προσφορά είναι μεγάλη και η ζήτηση εμφανίζεται εξασθενημένη λόγω των προβλημάτων που προκάλεσε η πανδημία COVID-19.

Ο Δείκτης Τιμών Τροφίμων που καταρτίζει ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ (FAO) βρέθηκε στις 162,5 μονάδες τον Μάιο, 1,9% κάτω σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα σηματοδοτώντας τη χαμηλότερη καταγραφή από τον Δεκέμβριο του 2018 (η χαμηλότερη των τελευταίων 17 μηνών).

Ο Δείκτης Τιμών Κρέατος μειώθηκε κατά 0,8% τον Μάιο 2020, και βρέθηκε 3,6% κάτω από τον Μάιο του 2019. Οι τιμές στο κρέας βοοειδών αυξήθηκαν ενώ στα πουλερικά και το χοιρινό συνέχισαν την πτωτική πορεία, αντικατοπτρίζοντας την εξαγωγική διαθεσιμότητα μεγάλων ποσοτήτων από βασικές χώρες παραγωγής. Αυτή η εξαγωγική προσφορά δεν κατάφερε να ισορροπήσει με τη ζήτηση, παρά το γεγονός ότι αυξήθηκαν οι εισαγωγές των χωρών της Ανατ. Ασίας μετά τη χαλάρωση των μέτρων περιορισμού της COVID-19.

Σημειώνουμε επίσης ότι στα γαλακτοκομικά ο δείκτης τιμών του FAO υποχώρησε τον Μάιο 7,3% σε σχέση με τον Απρίλιο, κυρίως λόγω της απότομης μείωσης των τιμών σε βούτυρο και τυρί εξαιτίας εποχικής χαμηλότερης εισαγωγικής ζήτησης.

Ο αντίστοιχος Δείκτης στα δημητριακά μειώθηκε 1,0% σε σχέση με τον Απρίλιο. Οι τιμές εξαγωγής σίτου μειώθηκαν, εν μέσω εκτιμήσεων για μεγάλη προσφορά. Σε σχέση με το θέμα αυτό σημειώνεται ότι η παγκόσμια παραγωγή δημητριακών αναμένεται να φθάσει στα επίπεδα ρεκόρ των 2.780 εκατ. τόνων, ήτοι 2,6% υψηλότερα σε σχέση με την περίοδο 2019/2020. Στο καλαμπόκι θα σημειωθεί το 90% της προβλεπόμενης αύξησης της παραγωγής δημητριακών – η αύξηση αυτή θα προέλθει κυρίως από τη συγκομιδή ρεκόρ στη Βόρεια Αμερική και την Ουκρανία, αλλά και την υψηλή παραγωγή που θα παρουσιάσει η Νότια Αμερική.

[Image by Markus Spiske from Pixabay]

04 June 2020
Banner
Banner