Πτώση των τιμών βόειου κρέατος της Βραζιλίας

26 November 2015

Πτώση των τιμών βόειου κρέατος της Βραζιλίας

Μείωση κατά 28% των τιμών του βόειου κρέατος στη Βραζιλία καταγράφει έκθεση της βρετανικής εταιρείας Mintec στο διάστημα μετά τον Απρίλιο. Ως κύρια αιτία είναι η πτώση της ζήτησης από τους δυο κύριους «πελάτες» της βραζιλιάνικης αγοράς- τη Ρωσία και τη Βενεζουέλα. Η πτώση των τιμών του πετρελαίου που αποτελεί βασικό εξαγωγικό προϊόν για τις δυο αυτές οικονομίες είχε τον αντίκτυπό της και στην αγορά του βόειου κρέατος.
Στο πρώτο εξάμηνο του 2015 οι εξαγωγές βόειου κρέατος της Βραζιλίας κατέγραψαν μείωση 18% σε σχέση με το ίδιο διάστημα του προηγούμενου έτους. Ωστόσο η ίδια έκθεση σημειώνει ότι τους προσεχείς μήνες η εικόνα θα γίνει πιο θετική για το βραζιλιάνικο βόειο κρέας, αφού οι χαμηλές τιμές είναι πιθανόν να οδηγήσουν σε αύξηση των εξαγωγών προς αναδυόμενες αγορές. Οι εξαγωγές προς την Αίγυπτο, που αποτελεί την κύρια αγορά της Βραζιλίας στον αραβικό κόσμο, παρουσίασαν αύξηση τον Σεπτέμβριο κατά 46%, ενώ την ίδια περίοδο αυξήθηκαν και οι εξαγωγές προς τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Ιορδανία, την Παλαιστίνη και το Ομάν.
Επιπλέον, τον περασμένο Μάιο η Κίνα ήρε την απαγόρευση που ίσχυε τα τελευταία τρία χρόνια για το βραζιλιάνικο βόειο κρέας, λόγω ανησυχιών για σπογγώδη εγκεφαλοπάθεια. Μέχρι τον Αύγουστο του 2015, οκτώ Βραζιλιάνοι παραγωγοί βοείου κρέατος είχαν ήδη λάβει άδεια εξαγωγών προς την Κίνα, εκτοξεύοντας έτσι τις πωλήσεις σε 117.700 τόνους μέσα στον Σεπτέμβριο.
Σύμφωνα με την έκθεση της Mintec η αύξηση των εξαγωγών είναι πιθανό να ωθήσει τις τιμές του βοείου κρέατος της Βραζιλίας προς τα πάνω βραχυπρόθεσμα.

26 November 2015
Banner
Banner