Πρόβες για παγκόσμια δύναμη στο χοιρινό κάνει η Ρωσία

05 July 2017

Πρόβες για παγκόσμια δύναμη στο χοιρινό κάνει η Ρωσία

Σημαντική αύξηση της παραγωγής αναμένει για φέτος η ρωσική βιομηχανία χοιρινού κρέατος, που εκτιμά ότι θα φτάσει στα 4,2 εκατ. τόνους, σε σχέση με τους 3,5 εκατ. τόνους το 2016. Αν αυτές οι προβλέψεις επιβεβαιωθούν, το 2017 θα είναι η καλύτερη χρονιά της τελευταίας 25ετίας για τη ρωσική παραγωγή χοιρινού κρέατος.

Η αύξηση οφείλεται σε ένα κύμα επενδύσεων που έχουν γίνει στη βιομηχανία παραγωγής χοιρινού κρέατος, σε μια χώρα όπου το χοιρινό καταλαμβάνει το 33% της συνολικής κατανάλωσης κρέατος, τη στιγμή που το κρέας πουλερικών έχει μερίδιο 49% της κατανάλωση και το βόειο 16%.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δίνει η ιστοσελίδα globalmeatnews.com ο πληθυσμός χοίρων στη Ρωσία είναι επαρκώς μεγάλος ώστε o τομέας να επωφελείται από τις οικονομίες κλίμακος και σήμερα εκτιμάται στα 21,5 εκατ. κεφαλές. Επιπλέον, σε επίπεδο αγοράς, οι τιμές στη χονδρική έχουν πέσει φέτος, από τα 175 ρούβλια (2,95 δολάρια) στα 148 ρούβλια (2,49 δολάρια) το κιλό, κάτι που έχει δώσει αξιοσημείωτη ώθηση στην εγχώρια ζήτηση για χοιρινό, την οποία το ρωσικό Υπουργείο Γεωργίας εκτιμά στα 2,94 εκατ. τόνους ετησίως και η οποία σχεδόν καλύπτεται από την εγχώρια παραγωγή.

Αν, όπως εκτιμούν κρατικοί αξιωματούχοι, η παραγωγή χοιρινού κρέατος αυξάνεται 100.000 τόνους μηνιαίως κατά μέσο όρο, και στο βαθμό που αυτός ο ρυθμός διατηρηθεί στα επόμενα έτη, η Ρωσία θα γίνει στην επόμενη 10ετία μία από τις μεγαλύτερες εξαγωγικές δυνάμεις παγκοσμίως στο χοιρινό κρέας, με ετήσιες εξαγωγές που θα φτάνουν το 1 εκατ. τόνους.

Παράγοντες της βιομηχανίας κρέατος της Ρωσίας εκτιμούν ότι αυτά τα νούμερα είναι ρεαλιστικό να επιτευχθούν, αν και εκ πρώτης όψεως φαντάζουν φιλόδοξα. Σημαντικό ρόλο πάντως θα διαδραματίσουν οι επενδύσεις που σχεδιάζουν οι μεγάλοι παίκτες της ρωσικής βιομηχανίας χοιρινού κρέατος. Για παράδειγμα η Rusagro, ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός χοιρινού κρέατος στη Ρωσία πρόσφατα ανακοίνωσε το σχέδιο να επεκτείνει την παραγωγή στη μονάδα της στο Πριμόργιε, στην ανατολική πλευρά της χώρας. Ο πρόεδρος της Rusagro υποστηρίζει ότι μετά από αυτή την επέκταση η μονάδα θα παράγει 400.000 τόνους χοιρινού κρέατος ετησίως και ότι ένα σημαντικό μέρος της μελλοντικής παραγωγής θα εξάγεται στη γειτονική Κίνα, όπου η ζήτηση για χοιρινό έχει αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια.

05 July 2017
Banner
Banner