Πρωτοβουλίες για την πάταξη των ελληνοποιήσεων ζητά ο πρόεδρος των χοιροτρόφων

09 November 2016

Πρωτοβουλίες για την πάταξη των ελληνοποιήσεων ζητά ο πρόεδρος των χοιροτρόφων

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η εγχώρια χοιροτροφία επισημαίνει για άλλη μια φορά με επιστολή που απέστειλε χθες (8/11) στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ο πρόεδρος της Νέας Ομοσπονδίας Χοιροτροφικών Συλλόγων Ελλάδος, Γιάννης Μπούρας. Η επιστολή, στην οποία επισημαίνεται ότι η αυτάρκεια βρίσκεται κάτω από το 30%, στάλθηκε με αφορμή τις δημοσιεύσεις για τις παράνομες ελληνοποιήσεις.
Το πλήρες κείμενο αναφέρει τα εξής:
«Ο κλάδος της χοιροτροφίας αποτελεί ένα κομμάτι του πρωτογενούς τομέα στη χώρα μας που τα τελευταία χρόνια δίνει ένα δύσκολο αγώνα επιβίωσης όπως και πολλοί άλλοι κλάδοι στη χώρα μας. Η αυτάρκεια σε χοιρινό κρέας σήμερα βρίσκεται κάτω από το 30% και η τάση είναι να μειωθεί περαιτέρω.
Ο λόγος που συμβαίνει αυτό θα μπορούσε να πει κανείς ότι είναι η ανταγωνιστικότητα αλλά δεν έχει να κάνει μόνο με την ικανότητα των ελλήνων χοιροτρόφων να παράγουν αλλά και με παράγοντες όπως είναι οι εκσυγχρονισμοί και οι επενδύσεις των εκμεταλλεύσεων, το χρηματοοικονομικό κόστος, η φορολόγηση, το γραφειοκρατικό κόστος, η χρήση υποπροϊόντων στη διατροφή των ζώων που δε γίνεται στη χώρα μας και αυτό βέβαια είναι και το ποιοτικό πλεονέκτημα των εγχώριων χοιρινών κρεάτων.
Η ελληνική χοιροτροφία διαθέτει καλό ανθρώπινο δυναμικό, έμπειρο και καταρτισμένο και θεωρούμε και ελπίζουμε ότι σύντομα μόλις ξεπεραστεί λίγο η συγκυρία που διανύει η χώρα μας πολλά από τα παραπάνω θα διορθωθούν διότι ο πρωτογενής τομέας μπορεί και πρέπει να αποτελέσει ένα από τους μοχλούς για την επιστροφή στη κανονικότητα. Αυτό όμως δε θα συμβεί εάν δε λυθούν θέματα που δημιουργούν αθέμιτο ανταγωνισμό, όπως είναι ο συντελεστής φορολόγησης στα ζώντα ζώα 24% και κυρίως εάν δε χτυπηθεί η μάστιγα των παράνομων ελληνοποιήσεων.
Τις τελευταίες μέρες παρακολουθούμε στα μέσα ενημέρωσης για ένα σκάνδαλο παράνομων ελληνοποιήσεων. Δε μένουμε στο συγκεκριμένο γεγονός, αυτό θα το δει η δικαιοσύνη και οι φοροελεγκτικοί μηχανισμοί. Εμείς θα αναφερθούμε στο πραγματικό θέμα που όλοι στο χώρο γνωρίζουμε αλλά τόσα χρόνια δεν έχει βρεθεί λύση. Οι δομές υπάρχουν, οι μηχανισμοί υπάρχουν, νόμοι υπάρχουν, η Ε.Ε. έχει νομοθετήσει τελευταία για την υποχρεωτική αναγραφή χώρας προέλευσης στο κρέας και στα προϊόντα κρέατος και στη χώρα μας δυστυχώς οι παράνομες ελληνοποιήσεις συνεχίζονται απροκάλυπτα.
Σύγχυση αρμοδιοτήτων, απαξίωση οργανισμών όπως ο ΕΛΟΓΑΚ και η αποδυνάμωσή τους από προσωπικό, έχουν δώσει το χώρο σε επιτήδειους να αποθρασυνθούν και να πλουτίσουν στη πλάτη του Έλληνα κτηνοτρόφου και αγρότη. Και αυτό γιατί ο Έλληνας καταναλωτής αποδεδειγμένα και καταγεγραμμένα σε έρευνες, προτιμά τα ελληνικά προϊόντα διατροφής ζωικής και φυτικής προέλευσης. Αυτή την ευαισθησία και την στήριξη του Έλληνα καταναλωτή κάποιοι την εκμεταλλεύονται και δρουν σε βάρος του Έλληνα κτηνοτρόφου και αγρότη.
Ζητάμε από εσάς κύριε υπουργέ ως αρμόδιος να αναλάβετε πρωτοβουλίες για την εξυγίανση του χώρου και την πάταξη των παράνομων ελληνοποιήσεων».

09 November 2016
Banner