Προτεραιότητα εμβολιασμού Covid-19 για τους εργαζόμενους στα τρόφιμα

17 February 2021

Προτεραιότητα εμβολιασμού Covid-19 για τους εργαζόμενους στα τρόφιμα

Καθώς τα εμβόλια Covid-19 των διαφόρων εταιρειών συνεχίζουν στην Ευρ. Ένωση να αποκτούν έγκριση από τον αρμόδιο φορέα, οργανώσεις του αγροδιατροφικού τομέα προχώρησαν σε κοινή δήλωση ζητώντας να δοθεί προτεραιότητα εμβολιασμού στους εργαζόμενους του κλάδου.

Συγκεκριμένα, τα συνδικάτα εργαζομένων του διατροφικού κλάδου (EFFAT), η βιομηχανία τροφίμων και ποτών (FoodDrinkEurope) και οι αγρότες και οι συνεταιρισμοί τους (Copa-Cogeca) καλούν τα κράτη μέλη να θεωρήσουν το εργατικό δυναμικό του κλάδου τροφίμων και ποτών ως ομάδα προτεραιότητας στα εμβολιαστικά σχέδια που εκπονούν.

Στην κοινή δήλωση οι τρεις οργανώσεις σημειώνουν ότι η έγκριση και η διαθεσιμότητα εμβολίων κατά της Covid-19 είναι ένα τεράστιο βήμα προόδου στην καταπολέμηση της πανδημίας.

Από ό,τι φαίνεται όμως ο εμβολιασμός ολόκληρου του πληθυσμού της Ε.Ε. θα πάρει χρόνο, και λόγω του περιορισμένου αριθμού των διαθέσιμων δόσεων, με αποτέλεσμα να μην είναι εφικτό να ανοσοποιηθούν όλοι αμέσως.

«Η Κομισιόν έχει παράσχει κατευθυντήριες γραμμές στα κράτη μέλη σχετικά με την ανάπτυξη της στρατηγικής εμβολιασμού που χαράσσουν. Σημείωσε έξι ομάδες προτεραιότητας, συμπεριλαμβανομένων των εργαζομένων στον τομέα της Υγείας, των ευάλωτων και των ηλικιωμένων, και όσων εργάζονται σε «βασικούς τομείς εκτός του τομέα Υγείας», όπως είναι οι εργαζόμενοι στη γεωργία και τα τρόφιμα. Η Κομισιόν κάλεσε τα κράτη μέλη να “εξετάσουν” αυτές τις ομάδες προτεραιότητας» αναφέρει η κοινή δήλωση.

Οι οργανώσεις ζητούν από τα κράτη μέλη της Ε.Ε. να συμπεριληφθούν όλοι οι εργαζόμενοι στον τομέα της γεωργίας και των τροφίμων ως ομάδα προτεραιότητας στις εθνικές στρατηγικές εμβολιασμού.

Όταν η Covid-19 χτύπησε για πρώτη φορά, οι εργαζόμενοι σε τρόφιμα χαρακτηρίστηκαν ως άκρως απαραίτητοι, καθώς κατέστη κρίσιμο σημείο ο εφοδιασμός του πληθυσμού με τρόφιμα. Αυτό το έκαναν ευσυνείδητα, διακινδυνεύοντας συχνά τη δική τους υγεία.

«Η επισιτιστική ασφάλεια μπορεί να διασφαλιστεί μόνο όταν προστατεύεται η υγεία και η ασφάλεια των εργαζομένων στη βιομηχανία τροφίμων και ποτών με συνέπεια η παραγωγή να εξελίσσεται ομαλά. Αυτό αφορά και τους χώρους εργασίας, και τη στρατηγική εμβολιασμού» καταλήγουν στη δήλωσή τους οι τρεις οργανώσεις.

[Φωτογραφία από torstensimon από το Pixabay]

17 February 2021
Banner
Banner