Επανεξέταση της προστασίας της φέτας έθεσε ο Αποστόλου στην Ε.Ε.

17 March 2015

Επανεξέταση της προστασίας της φέτας έθεσε ο Αποστόλου στην Ε.Ε.

Την επανεξέταση της συμφωνίας Ε.Ε. - Καναδά (CETA) έθεσε ο Β. Αποστόλου μιλώντας στο Συμβούλιο των υπουργών Γεωργίας και Αλιείας που διεξάγεται σήμερα 16 Μαρτίου στις Βρυξέλλες. Μιλώντας αποκλειστικά για το θέμα της προστασίας της φέτας στο Συμβούλιο ο Έλληνας υπουργός κατέθεσε τη διαφωνία της ελληνικής κυβέρνησης στο κείμενο της CETA και ζήτησε να τροποποιηθεί το σχετικό σημείο.Να θυμίσουμε ότι με βάση την συμφωνία αυτή θα μπορεί να χρησιμοποιεί τον όρο φέτα και όποιος τον χρησιμοποιούσε πριν τις 18/10/2013, αρκεί να προσθέτει εκφράσεις, όπως "τύπου", "είδους", "στυλ" κ.λπ. Ο κ. Αποστόλου χρησιμοποίησε το χρόνο παρέμβασής του στο Συμβούλιο για να παρουσιάσει τις ελληνικές θέσεις και σύμφωνα με πληροφορίες βρήκε θετική ανταπόκριση και από τους υπουργούς χωρών όπως η Γαλλία, η Γερμανία, η Πολωνία, η Ιταλία, η Κύπρος, η Σλοβενία κ.ά.Παραθέτουμε παρακάτω την πλήρη τοποθέτηση του Έλληνα υπουργού στο Συμβούλιο:
«Θα ήθελα καταρχάς να ευχαριστήσω την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την ενημέρωση, που μας έκανε.
Θα ήθελα ωστόσο να υπογραμμίσω, ότι η προστασία των Γεωγραφικών ενδείξεων αποτελεί για μας βασική Ευρωπαϊκή προτεραιότητα στο πλαίσιο των εμπορικών μας σχέσεων. Γι αυτό και η νέα Ελληνική Κυβέρνηση δεν μπορεί να είναι ικανοποιημένη από την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων.
Οι Έλληνες κτηνοτρόφοι αλλά και το σύνολο της κοινής γνώμης στη χώρα μου είναι δυσαρεστημένοι με το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης για την Συμφωνία Οικονομικής και Εμπορικής Συνεργασίας (CETA) , ιδιαίτερα στο σκέλος που αναφέρεται στην προστασία της εμβληματικής ελληνικής Γεωγραφικής Ένδειξης, της Φέτας.
Αγαπητοί συνάδελφοι σας ζητώ συγνώμη που θα ασχοληθώ μόνο με το συγκεκριμένο ζήτημα και μάλιστα με κατάχρηση του χρόνου, αλλά η Φέτα αποτελεί ως Γεωγραφική Ένδειξη τη σημαία της Ευρωπαϊκής Ένωσης , η οποία όμως δεν απολαμβάνει της προστασίας που προβλέπεται για τις Γεωγραφικές Ενδείξεις της Ε.Ε. αντιστοίχου βεληνεκούς.
Οφείλω να σημειώσω ότι, με βάση το σχετικό κείμενο, επιτρέπεται η χρήση του όρου Φέτα από οποιονδήποτε έκανε εμπορική χρήση αυτής της ονομασίας πριν την 18.10.2013 και επιπλέον επιτρέπεται η χρήση του όρου Φέτα από οποιονδήποτε ενδιαφερόμενο, αρκεί να συνοδεύεται από εκφράσεις όπως «τύπου», «είδους», «στυλ», κλπ.
Οφείλω επίσης παράλληλα να τονίσω ότι στις πλείστες των περιπτώσεων τα τυριά που εκμεταλλεύονται τη φήμη της εν λόγω ονομασίας παράγονται από αγελαδινό γάλα, σε αντίθεση με τη Φέτα που παράγεται από αιγοπρόβειο. Αγαπητοί συνάδελφοι το συγκεκριμένο γάλα που είναι συνδεδεμένο με τη χλωρίδα και τη γεωμορφολογία της χώρας μου και είναι αυτό που δίνει ιδιαίτερη οντότητα στη συγκεκριμένη Γεωγραφική Ένδειξη.
Είναι νομίζω παράλληλα γνωστή σε όλους σας η τεράστια σημασία αυτού του προϊόντος για την ανάπτυξη της κτηνοτροφίας μας, την βελτίωση του εμπορικού μας ισοζυγίου και κατ’ επέκταση την ενίσχυση της εθνικής μας οικονομίας.
Γίνεται λοιπόν αντιληπτό ότι για τη χώρα μου θα ήταν αδύνατο να γίνει αποδεκτό το κείμενο της Συμφωνίας ως έχει, είτε στο αρμόδιο Συμβούλιο Υπουργών της ΕΕ είτε κατά την επικύρωση της Συμφωνίας από το σώμα του Ελληνικού Κοινοβουλίου.
Με βάση τα παραπάνω, θεωρούμε ότι σε συνεργασία με την Καναδική πλευρά μπορεί να τροποποιηθεί το σχετικό απόσπασμα του κειμένου της Συμφωνίας και να βρεθεί μια πραγματικά δίκαιη και κοινά αποδεκτή λύση.
Επιπλέον θα ήθελα να υπογραμμίσω ότι το μέχρι σήμερα αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων Ε.Ε-Καναδά για την Συμφωνία CETA σε ότι αφορά την Φέτα δεν μπορεί, σε καμία περίπτωση, να αποτελέσει προηγούμενο για οποιαδήποτε μελλοντική συμφωνία της Ε.Ε με τρίτη χώρα.
Κύριοι συνάδελφοι, έχω την εντύπωση ότι η υποχώρηση από πλευράς Ε.Ε σε αυτή την περίπτωση, ανοίγει το δρόμο πιέσεων που μπορεί μελλοντικά να οδηγήσουν στην πλήρη αποδόμηση του καθεστώτος των Γεωγραφικών Ενδείξεων που αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο στην πολιτική μας στον αγροδιατροφικό τομέα.
Οι υπηρεσίες μου, τόσο στις Βρυξέλλες όσο και στην Αθήνα έχουν λάβει εντολή να συνεργασθούν εποικοδομητικά με τις υπηρεσίες της Ε. Επιτροπής, προκειμένου να διαμορφωθεί μια αμοιβαία επωφελής Συμφωνία με τον Καναδά, αλλά και με άλλες τρίτες χώρες η οποία θα εξασφαλίζει επαρκές επίπεδο προστασίας για την κορυφαία ελληνική Γεωγραφική Ένδειξη.
Δε θα προβούμε σε μονομερείς ενέργειες, θα συνεργαστούμε μαζί σας γιατί πιστεύουμε ότι το θέμα της φέτας δεν είναι μόνο της Ελλάδας, είναι θέμα όλη της Ε.Ε.».

17 March 2015
Banner
Banner