Προϊόντα ανώτερης ποιότητας από τους εκτροφείς βραχυκερατικής φυλής βοοειδών

18 May 2022

Προϊόντα ανώτερης ποιότητας από τους εκτροφείς βραχυκερατικής φυλής βοοειδών

Τη γνωριμία ενός πλατύτερου κοινού με τη βραχυκερατική φυλή είχε ως στόχο η εκδήλωση που πραγματοποίησε το Σάββατο 14 Μαΐου, στην Αθήνα η Ένωση Εκτροφέων της αυτόχθονης αυτής φυλής βοοειδών (ΕΕΕΒΦΒ). Η εκδήλωση διοργανώθηκε στο πλαίσιο της έκθεσης «Ελληνικές Φυλές Ζώων - ένας κρυμμένος θησαυρός», την οποία έχει στήσει το δίκτυο «Αμάλθεια» στο Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα» του Δήμου Αθηναίων.

Τους στόχους και τις δράσεις της Ένωσης ανέπτυξε ο πρόεδρός της Αχιλλέας Τσαπραΐλης, παρουσιάζοντας μια αξιόλογη πορεία έξι ετών στη διάρκεια της οποία επιτεύχθηκε η καταγραφή, η γενετική ταυτοποίηση και η ανάδειξη αυτής της παλαιάς φυλής, την οποία συναντάμε σε περίπου 170 εκτροφές σε όλη την Ελλάδα (οι 110 είναι μέλη της ΕΕΕΒΦΒ).

Τα αποτελέσματα μιας ερευνητικής εργασίας που αναδεικνύει τα ανώτερα ποιοτικά χαρακτηριστικά του κρέατος των ζώων της φυλής, παρουσίασε η κτηνίατρος και μέλος της Ένωσης Παναγιώτα Βράντζα. Ενώ ο αναπληρωτής καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και γενικός γραμματέας της Ένωσης Γιάννης Καζόγλου μίλησε για τον οικολογικό ρόλο της εκτατικής κτηνοτροφίας, δίνοντας πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία για το ρόλο των αυτόχθονων ζώων στη διατήρηση της βιοποικιλότητας της χώρας μας.

Στο τέλος οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να γευθούν προϊόντα από αυτόχθονες ελληνικές φυλές, με κύριο συστατικό το κρέας της βραχυκερατικής.

Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε ο πρώην αναπλ. υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Ι. Τσιρώνης, ενώ διαβάστηκε και ο γραπτός χαιρετισμός του πρώην υπουργού Σ. Λιβανού. Από συνεργάτιδά της κτηνίατρο εκπροσωπήθηκε και η γενική γραμματέας του ΥΠΑΑΤ Χ. Καλογήρου.

Στην έκθεση «Ελληνικές Φυλές Ζώων - ένας κρυμμένος θησαυρός», παρουσιάζονται οι Ελληνικές Αυτόχθονες Φυλές αγροτικών ζώων μέσα από ακουαρέλες και σκίτσα του διάσημου Αυστραλού ζωγράφου Jason Roberts. Η έκθεση θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι τις 24 Μαΐου και σε αυτήν ο επισκέπτης μπορεί επίσης να δει και να προμηθευτεί το βιβλίο που μόλις κυκλοφόρησε από την «Αμάλθεια» με τον ίδιο τίτλο.

18 May 2022
Banner
Banner