Προειδοποιήσεις για έλλειμμα τροφίμων την ερχόμενη πενταετία στην Κίνα

18 August 2020

Προειδοποιήσεις για έλλειμμα τροφίμων την ερχόμενη πενταετία στην Κίνα

Αξιοσημείωτο έλλειμμα τροφίμων, περίπου στα 130 εκατομμύρια τόνους έως το τέλος του 2025, αναμένεται ότι θα έχει η Κίνα.

Την αναφορά αυτή δημοσιεύει το Reuters, επικαλούμενο κρατικά μέσα ενημέρωσης. Η αναμενόμενη αυτή εξέλιξη οφείλεται στο γεγονός ότι ο αστικός πληθυσμός της Κίνας συνεχίζει να αυξάνεται, τη στιγμή που αγρότες και αγρεργάτες γερνούν και ο πληθυσμός δεν ανανεώνεται με τον ρυθμό που θα έπρεπε.

Καθώς ο αγροτικός πληθυσμός μειώνεται και οι αγρότες αγωνίζονται να αυξήσουν τα έσοδά τους, το Πεκίνο πρέπει να θεωρήσει σημαντική προτεραιότητα την επισιτιστική ασφάλεια, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Αγροτικής Ανάπτυξης (RDI) της Ακαδημίας Κοινωνικών Επιστημών της Κίνας.

Στα επόμενα πέντε έτη στην Κίνα, το ποσοστό πληθυσμού που ζει σε αστικές περιοχές αναμένεται να αγγίξει το 65,5% (από 60,6% που ήταν στα τέλη του 2019), με περίπου 80 εκατομμύρια κατοίκους της υπαίθρου να μετακινούνται στις πόλεις. Ταυτόχρονα, το ποσοστό των κατοίκων της υπαίθρου ηλικίας 60 ετών και άνω αναμένεται να φτάσει το 25,3%, από περίπου 15% που ήταν το 2010.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Reuters, οι ανησυχίες για την επάρκεια τροφίμων στην Κίνα αναθερμάνθηκαν όταν προ ημερών ο Πρόεδρος Σι Ζινπίνγκ μίλησε για το «αίσχος» της σπατάλης τροφίμων. Φαίνεται ότι η σταθερή αύξηση του πληθυσμού σε συνδυασμό με τους γρήγορους ρυθμούς εκβιομηχάνισης και αστικοποίησης θέτουν σε μεγάλη πίεση τη γη και τους υδάτινους πόρους της χώρας.

Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη του Κινεζικού Ινστιτούτου Υδατικών Πόρων και Υδροηλεκτρικής Ενέργειας οι αροτραίες εκτάσεις στην Κίνα αυξήθηκαν κατά 15,7% από το 1981 έως το 2016 και μπορεί να αυξηθούν περαιτέρω κατά 14% έως το 2032.

Σημειώνεται ότι για να εγγυηθεί την επισιτιστική ασφάλεια, η κινεζική κυβέρνηση επιδίωξε να θέσει όρια στην αστική και βιομηχανική επέκταση στις αγροτικές περιοχές, και επιπλέον καθαρίζει τη μολυσμένη γη και το νερό για να τα καταστήσει περισσότερο διαθέσιμα για τη γεωργία.

[Κεντρική φωτο: wikipedia]

18 August 2020
Banner
Banner