Πράσινο φως στην Ευρωβουλή για νέους κανόνες ενάντια στις αθέμιτες πρακτικές στα τρόφιμα

26 October 2018

Πράσινο φως στην Ευρωβουλή για νέους κανόνες ενάντια στις αθέμιτες πρακτικές στα τρόφιμα

Τη διαπραγματευτική του θέση για μια νέα ευρωπαϊκή Οδηγία που θα φέρνει τους αγρότες σε καλύτερη θέση απέναντι στις Αθέμιτες Εμπορικές Πρακτικές (ΑθΕΠ) στην αλυσίδα των τροφίμων, ενέκρινε χθες 25/10 το Ευρωκοινοβούλιο. Δόθηκε έτσι το πράσινο φως προκειμένου να ξεκινήσει η διαπραγμάτευση με την αυστριακή προεδρία του Συμβουλίου σχετικά με την τελική διατύπωση της νέας Οδηγίας η οποία αποσκοπεί να προστατεύει πιο αποτελεσματικά τους γεωργούς και κτηνοτρόφους.

Το κείμενο της εισήγησης που πρότεινε ταυτόχρονα και τις τροπολογίες επί της αρχικής πρότασης της Κομισιόν, εγκρίθηκε με ευρεία πλειοψηφία 428 ψήφων. Καταψήφισαν 170 ευρωβουλευτές, ενώ σημειώθηκαν και 18 αποχές. Μετά από αυτή την ψηφοφορία, αναμένεται τα πράγματα να εξελιχθούν με γρήγορους ρυθμούς στις τριμερείς συνομιλίες Ευρωκοινοβουλίου, Συμβουλίου Υπουργών και Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μέχρι να οριστικοποιηθεί η τελική πρόταση Οδηγίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι ευρωβουλευτές επιθυμούν και βλέπουν ότι είναι δυνατό η τριμερής διαπραγμάτευση να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τα Χριστούγεννα και η διαδικασία της νομοθέτησης να έχει τελειώσει μέχρι τις Ευρωεκλογές του Μαΐου.

Δείτε εδώ ποιες ΑθΕΠ προτείνει η Κομισιόν να καταργηθούν
Δείτε εδώ τη διεύρυνση του πεδίου εφαρμογής της Οδηγίας, που πρότεινε το Συμβούλιο
Δείτε εδώ την αντίδραση των ευρωπαϊκών αλυσίδων σούπερ μάρκετ

Σε σχέση με τη χθεσινή ψηφοφορία, ο εισηγητής και επικεφαλής της διαπραγμάτευσης εκ μέρους του Ευρωκοινοβουλίου, Πάολο ντε Κάστρο, δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «Ήταν ή τώρα ή ποτέ και είμαι ευτυχής διότι παρά τις πιέσεις των τελευταίων εβδομάδων από το λόμπι των σούπερ μάρκετ, προκειμένου να “σκοτώσουν” αυτή τη νομοθέτηση, το Ευρωκοινοβούλιο μας έδωσε πράσινο φως για να ολοκληρώσουμε τη δουλειά με τους νέους κανόνες τους οποίους οι αγρότες μας έχουν τόση ανάγκη ώστε να κοπούν οι αθέμιτες εμπορικές πρακτικές στην εφοδιαστική αλυσίδα των τροφίμων». Ο ίδιος παρομοιάζει την κατάσταση στην αλυσίδα των τροφίμων, με τη μάχη Δαβίδ και Γολιάθ, και υπογραμμίζει ότι «πρέπει να οπλίσουμε τον πιο αδύναμο στην εφοδιαστική αλυσίδα των τροφίμων ώστε να διασφαλίσουμε πιο δίκαιο εμπόριο, πιο υγιεινά προϊόντα και κοινωνικά δικαιώματα. Θα δουλέψουμε σκληρά για να διασφαλίσουμε ότι οι καταναλωτές θα συνεχίσουν να έχουν ελεύθερη πρόσβαση στα υψηλότατης ποιότητα προϊόντα της Ε.Ε.»

26 October 2018
Banner
Banner