Πώς θα είναι η αγορά κρέατος στην Ε.Ε. το 2030

18 December 2017

Πώς θα είναι η αγορά κρέατος στην Ε.Ε. το 2030

Σχετικά σταθερή προβλέπεται να παραμείνει στην Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και στον υπόλοιπο κόσμο η ζήτηση για κρέας στην περίοδο μέχρι το 2030, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που κάνει η νέα έκδοση της κομισιόν με την Επισκόπηση της Αγοράς Αγροτικών Προϊόντων η οποία είδε χθες το φως της δημοσιότητας.

Όπως αναφέρεται στη συγκεκριμένη έκδοση, η ευρωενωσιακή παραγωγή κρέατος θα φτάσει τα 47,5 εκατ. τόνους μέχρι το 2030 από τους 47,3 εκατ. τόνους που είναι σήμερα. Η Έκθεση της Κομισιόν εν τούτοις προειδοποιεί ότι οι κτηνοτρόφοι θα αντιμετωπίσουν χαμηλότερες τιμές τα επόμενα χρόνια εξαιτίας του αυξημένου ανταγωνισμού.

ΚΛΙΚ στην εικόνα για μεγέθυνση

Πιο συγκεκριμένα, η Έκθεση αναφέρει ότι η αύξηση του παγκόσμιου πληθυσμού και η αύξηση του εισοδήματος αναμένεται να οδηγήσουν σε πιο υψηλά επίπεδα τη ζήτηση, κάτι που θα έχει ως συνέπεια αυξημένες ευρωπαϊκές εξαγωγές, δεδομένου ότι η ευρωπαϊκή κατανάλωση θα εμφανιστεί σταθεροποιημένη σε υψηλό σημείο. Ακόμη και με αυξημένες εξαγωγές, πάντως, το 90% της ευρωπαϊκής παραγωγής κρέατος θα κατευθυνθεί στους Ευρωπαίους καταναλωτές. Η παγκόσμια κατανάλωση αναμένεται να αυξηθεί κατά 14% από το 2017 έως το 2030 –σε απόλυτο αριθμό μιλάμε για μια ποσότητα ίση με την ετήσια παραγωγή κρέατος της Ε.Ε.- και θα καλυφθεί κυρίως από την αυξανόμενη εγχώρια παραγωγή. Η κατά κεφαλήν κατανάλωση στην Ε.Ε. εκτιμάται ότι θα συνεχίσει να αυξάνεται ελαφρώς τα πρώτα χρόνια της υπό εξέταση περιόδου 2017-2030, για να αρχίσει να μειώνεται αργότερα και να φτάσει ξανά στα σημερινά επίπεδα, ενώ θα πρέπει να γίνει ειδική μνεία στο κρέας πουλερικών, που θα πάρει μερίδιο από τα άλλα είδη κρέατος. Επιπλέον, πρέπει να σημειωθεί ότι η κατανάλωση νωπού κρέατοςεκτιμάται ότι θα υποχωρήσει, προς όφελος της χρήσης προϊόντων κρέατος ως συστατικών σε μεταποιημένα τρόφιμα.

Πιο αναλυτικά, η Επισκόπηση 2017-2030 δείχνει ότι Α) Η παραγωγή βοδινού ανέκαμψε τα προηγούμενα δύο έτη ως αποτέλεσμα της αναδιάρθρωσης στον τομέα γαλακτοπαραγωγής. Η παραγωγή αναμένεται φέτος σταθεροποιημένη, αλλά τα επόμενα χρόνια θα επιστρέψει σε μια πτωτική τάση εξαιτίας κυρίως της μείωσης του πληθυσμού αγελάδων και της χαμηλότερης εγχώριας ζήτησης. Β) Ύστερα από αρκετά πτωτικά χρόνια η παραγωγή και κατανάλωση αιγοπρόβειου κρέατος εκτιμάται ότι θα αυξηθούν οριακά χάρη στη βελτιωμένη αποδοτικότητα και την εφαρμογή της προαιρετικής συνδεδεμένης στήριξης. Γ) Χάρη στην έκρηξη των εξαγωγών στην Κίνα, οι τιμές στο χοιρινό ανέκαμψαν τη διετία 2016-2017. Η παραγωγή επωφελήθηκε από αυτή την βραχυχρόνια ευκαιρία αλλά μόνο οριακά αναμένεται να αυξηθεί μέχρι το 2030, παρά τις ευνοϊκές τιμές των ζωοτροφών. Αιτία γι’ αυτό είναι η σταθεροποίηση της κατανάλωσης στην Ε.Ε., αλλά και του ανταγωνισμού στην παγκόσμια αγορά. Δ) Η παραγωγή κρέατος πουλερικών στην Ε.Ε. θα επεκταθεί κατά 5% περίπου στα επόμενα χρόνια μέχρι το 2030, κι αυτό θα είναι συνέπεια της αύξησης της εισαγωγικής ζήτησης που θα παρουσιάσουν οι αγορές σε όλο τον πλανήτη. Οι ευρωπαϊκές εξαγωγές αναμένεται ότι θα αυξηθούν κατά 18% αφενός χάρη στις πωλήσεις διαφορετικών κοπών αλλά και εντοσθίων, και αφετέρου χάρη σε ένα διευρυμένο χαρτοφυλάκιο εξαγωγικών προορισμών. Εν τούτοις, οι τιμές θα βρεθούν υπό πίεση λόγω του αυξημένου ανταγωνισμού στην παγκόσμια αγορά και θα παραμείνουν κάτω από τα επίπεδα της περιόδου 2011-2015.

18 December 2017
Banner
Banner