Πώς οι χοίροι ανοίγουν… δρόμους

25 July 2016

Πώς οι χοίροι ανοίγουν… δρόμους

Story Highlights

  • Ερευνητές ανακάλυψαν τον τρόπο να εξαγάγουν το πλούσιο λάδι που βρίσκεται στα απόβλητα των χοίρων, και να το αναμίξουν με πετρώματα για να σχηματίσουν έναν νέο τύπο ασφάλτου αρκετά ανθεκτικό για κυκλοφορία αυτοκινητόδρομου

Related Articles

Πώς συνδέεται η χοιροτροφία με τη βιομηχανία κατασκευής δρόμων; Μα… τα απόβλητα της πρώτης μπορεί να τα χρησιμοποιήσει η δεύτερη, απαντούν σήμερα μερικοί επιστήμονες που είχαν την ιδέα και την έκαναν πείραμα και εφαρμογή. Η ιδέα ήταν να βρεθεί ο τρόπος ώστε τα στοιχεία της κοπριάς των χοίρων να χρησιμοποιηθούν για την κατασκευή οδοστρώματος.

Μια ομάδα ερευνητών στις ΗΠΑ μελέτησαν το ζήτημα και τελικά φτάσαμε να διαβάσουμε σε Δελτίο Τύπου του Πανεπιστημίου της Βόρειας Καρολίνας το παράδοξο επίτευγμα. Η Καθηγήτρια Έλι Φίνι και μια ομάδα ερευνητών ανακάλυψαν τον τρόπο να εξαγάγουν το πλούσιο λάδι που βρίσκεται στα απόβλητα των χοίρων, και να το αναμίξουν με πετρώματα για να σχηματίσουν έναν νέο τύπο ασφάλτου αρκετά ανθεκτικό για κυκλοφορία αυτοκινητόδρομου. Τη μέθοδο που χρησιμοποίησαν, ονόμασαν «Βιο-Συγκόλληση».

Δείγματα του νέου υλικού έχουν υποβληθεί σε αυστηρές προσομοιώσεις και δοκιμές ώστε να διαπιστωθεί η αντοχή του, με το Πανεπιστήμιο να μιλάει για μια μεγάλη επιτυχία. Η ίδια η επικεφαλής Καθηγήτρια σημειώνει ότι πρόκειται για μια λύση που μπορεί να εφαρμοστεί σε μεγάλη κλίμακα και είναι και οικονομική. Επιπλέον, δηλώνει ότι: «Το όραμά μας είναι να βοηθήσουμε και τον χοιροτρόφο και τον κλάδο των κατασκευών. Και τις δύο πλευρές. Βλέπουμε μια win / win λύση».

Το αν και πώς θα μπει στην αγορά η συγκεκριμένη λύση, δεν το ξέρουμε ακόμη. Όμως η ιδέα πίσω από την εξέλιξη αυτή είναι ότι σχεδόν τίποτε δεν πάει χαμένο. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα υποπροϊόντα της Βιο-συγκόλλησης μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τους αγρότες ως λίπασμα. Εκτός των άλλων, οι εμπνευστές της ιδέας, περιγράφουν τη Βιο-συγκόλληση ως «μια εξαιρετικά βιώσιμη λύση για την περαιτέρω μείωση της εξάρτησης της χώρας από το ακριβότερο πετρέλαιο».

Για όσους ετοιμάζονται να ρωτήσουν, λέμε ότι όχι, το οδόστρωμα δεν θα μυρίζει άσχημα, αφού στη διάρκεια της επεξεργασίας του υλικού το απωθητικό άρωμα της κοπριάς φιλτράρεται. Αυτό τουλάχιστον λένε οι ερευνητές…

25 July 2016
Banner
Banner