ΠΟΚΚ: Πάταξη των ελληνοποιήσεων με συλλογική προσπάθεια κι όχι με σπασμωδικές κινήσεις

28 November 2018

ΠΟΚΚ: Πάταξη των ελληνοποιήσεων με συλλογική προσπάθεια κι όχι με σπασμωδικές κινήσεις

Τη δική της απάντηση στην διορθωτική απόφαση του ΥΠΑΑΤ που προβλέπει ότι σε εξαιρετικές περιπτώσεις τα κλιμάκια ελέγχου της αγοράς κρέατος μπορούν να είναι διμελή, δίνει με χθεσινή ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία των Κρεοπωλών. Η ΠΟΚΚ θεωρεί παράτυπο κάτι τέτοιο και δηλώνει την αντίρρησή της την οποία θα καταθέσει συμπληρωματικά στην προσφυγή της στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Η απόφαση σχετικά με τη διακίνηση του κρέατος, λέει η Ομοσπονδία, όχι μόνο δεν θα επιλύσει προβλήματα, αλλά θα προσθέσει κι άλλα στα ήδη υπάρχοντα.

Η ανακοίνωση της ΠΟΚΚ, την οποία υπογράφουν ο πρόεδρος Σταύρος Πέρρος και ο γενικός γραμματέας Σάββας Κεσίδης, έχει ως εξής:

«Σε απάντηση της διορθωτικής απόφασης του ΥΠΑΑΤ προς την Ομοσπονδία μας, την 7η Νοεμβρίου 2018, κινηθήκαμε αστραπιαία ως εξής:

Κατόπιν έρευνας για την απόφαση του εν λόγω εγγράφου, που προβλέπει ότι σε κάποιες περιπτώσεις δύνανται να λειτουργήσουν μόνο με δύο μέλη, αυτό είναι αφενός μεν παράτυπο κι αφετέρου υπερβαίνει και παρεκκλίνει των νομικών ορίων. Επιπρόσθετα, έχουμε καταθέσει την αντίρρησή μας, η οποία θα αποτελέσει συμπληρωματικό μέσο στην αίτηση της Ομοσπονδίας μας στο ΣτΕ αλλά και στο αρμόδιο Υπουργείο προκειμένου να διασφαλίσουμε όλες τις παραμέτρους.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Καταστηματαρχών Κρεοπωλών κατακρίνει την απόφαση αυτή και έχει προτείνει, ότι για τη σωστή διακίνηση του κρέατος, του ισοζυγίου και την πάταξη των ελληνοποιήσεων απαιτείται η δημιουργία μιας συλλογικής προσπάθειας για την αναδιάρθρωση των ελέγχων κι όχι σπασμωδικές-μεμονωμένες κινήσεις από την πλευρά του ΥΠΑΑΤ οι οποίες πυροδοτούν καταστάσεις και πλήττουν το λιανοπωλητή του κρέατος.

Με τέτοιες αναποτελεσματικές μεθόδους αυτό όχι μόνο δε θα πατάξουν τις «ελληνοποιήσεις» αλλά θα προβούν σε άνομους ελέγχους από άτομα τα οποία ούτε τη γνώση διαθέτουν κι ούτε έχουν αρμοδιότητα να πραγματοποιούν τους ελέγχους αυτούς.

Προς πληροφόρηση των Σωματείων-Μελών – Ενώσεων – ΜΜΕ σας αναφέρουμε ότι με δήλωσή της η Κτηνίατρος Παναγιώτα Βράντζα για το γάλα και τη φέτα επισήμανε, ότι ο νόμος για την υποχρεωτική αναγραφή όχι μόνο δεν συνέβαλε στην αύξηση του γάλακτος και την πάταξη των ελληνοποιήσεων αλλά, τουναντίον, η αδυναμία τήρησης αξιόπιστων στοιχείων από υπηρεσίες και ελεγκτικούς μηχανισμούς επέτεινε τη πτωτική πορεία της τιμής του γίδινου και πρόβειου γάλατος.

Επομένως, είναι ηλίου φαεινότερον, πως με την απόφαση αυτή, σχετικά με τη διακίνηση του κρέατος, όχι μόνο δε θα επιλυθούν κάποια προβλήματα, αντιθέτως, θα προστεθούν προβλήματα στα ήδη υπάρχοντα. Με δυο λόγια, θα λέγαμε εμείς, ότι μάλλον βλάπτει παρά ωφελεί η εν λόγω απόφαση».

28 November 2018
Banner