ΠΟΚΚ: Να διασφαλιστεί ο δημόσιος χαρακτήρας των κτηνιατρικών ελέγχων στα σφαγεία

01 February 2019

ΠΟΚΚ: Να διασφαλιστεί ο δημόσιος χαρακτήρας των κτηνιατρικών ελέγχων στα σφαγεία

Την ανησυχία της εκφράζει η Ομοσπονδία των Κρεοπωλών σχετικά με τα δημοσιεύματα για σφαγή ασθενών βοοειδών στην Πολωνία, και μετά τη θέση που ακολούθως διατύπωσε η Πανελλήνια Ένωση Κτηνιάτρων Δημοσίων Υπαλλήλων. Σε ανακοίνωσή της η ΠΟΚΚ σημειώνει:

«Προβληματισμό και ανησυχία προξενεί το Δελτίο Τύπου της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνιάτρων Δημοσίων Υπαλλήλων (ΠΕΚΔΥ) σε ό,τι έχει να κάνει με τις παράνομες σφαγές ασθενών βοοειδών σε σφαγεία στην Πολωνία.

Ως Πανελλήνια Ομοσπονδία Καταστηματαρχών Κρεοπωλών (ΠΟΚΚ) επισημαίνουμε ότι η εξασφάλιση της διακίνησης υγιεινού κρέατος στη χώρα μας αποδεικνύεται από την ανυπαρξία διατροφικών φαινομένων στα κρέατα ελληνικής προέλευσης. Για το λόγο αυτό,

  • απαιτούμε την άμεση από την Πολιτεία στελέχωση των κτηνιατρικών υπηρεσιών των Περιφερειών της χώρας μας,
  • ζητούμε, επιτέλους, να εφαρμοστεί ο νόμος για την κατηγοριοποίηση των χοιρινών – μοσχαρίσιων κρεάτων στα σφαγεία,
  • θεωρούμε επιβεβλημένη την εντατικοποίηση των ελέγχων, ώστε να αντιμετωπισθούν έγκαιρα και άμεσα τα προβλήματα.
  • ΟΧΙ στην πραγματοποίηση ελέγχων από εξουσιοδοτημένους ιδιώτες.

Πιστεύουμε ότι είναι καθήκον μιας ευνομούμενης Πολιτείας όχι μόνο να μεριμνά αλλά και να εξασφαλίζει, πέραν της διατροφικής επάρκειας, την ασφάλεια των πολιτών της. Χαρακτηριστικά, στην παγκοσμιοποιημένη αγορά που ζούμε, οι οικονομικές επιπτώσεις θα είναι ολέθριες λόγω του ότι θα διακοπούν, έστω και προσωρινά, οι εξαγωγές ελληνικού κρέατος, που θα συνοδεύονται με ταξιδιωτικές οδηγίες οι οποίες θα πλήξουν την εύθραυστη οικονομία μας. Ευτυχώς για τη χώρα μας, ο επίσημος έλεγχος των σφαγειοτεχνικών εγκαταστάσεων (σφαγεία) έχει δημόσιο χαρακτήρα με αποτέλεσμα να προλαμβάνονται κρούσματα διοχέτευσης άρρωστων κρεάτων στην αγορά, που θα πλήξουν τον παραδοσιακό κρεοπώλη και την οικονομία μας γενικότερα. Στη χώρα όπου εντοπίστηκαν ελλιπείς έλεγχοι στα σφαγεία, είχαν ως αποτέλεσμα τη σφαγή και διοχέτευση στην αγορά άρρωστων ζώων λόγω του ότι η πραγματοποίηση των ελέγχων διεξήχθη από εξουσιοδοτημένους ιδιώτες, δηλαδή μη κρατικούς διαπιστευμένους δημόσιους υπαλλήλους.Εν κατακλείδι, η ΠΟΚΚ συντάσσεται στο πλευρό της ΠΕΚΔΥ και απαιτεί την άμεση πρόσληψη κτηνιάτρων, ώστε να διασφαλιστεί ο ρόλος του παραδοσιακού κρεοπώλη και ταυτόχρονα να εξασφαλιστεί η υγεία του καταναλωτή!!!»

01 February 2019
Banner
Banner