ΠΟΚΚ: Δεν δικαιολογείται κτηνοτρόφοι και κρεοπώλες να είναι εκτός των ΚΑΔ στήριξης

27 April 2020

ΠΟΚΚ: Δεν δικαιολογείται κτηνοτρόφοι και κρεοπώλες να είναι εκτός των ΚΑΔ στήριξης

Νέα παρέμβαση της Ομοσπονδίας των κρεοπωλών με αφορμή τη μη-ένταξη του κλάδου στους ΚΑΔ που στηρίζονται με συγκεκριμένα μέτρα ελάφρυνσης, όπως όλες οι επιχειρήσεις που υφίστανται πλήγματα λόγω της πανδημίας.

Υπενθυμίζουμε ότι το ίδιο θέμα είχε θέσει ξανά πριν από μερικές εβδομάδες η ΠΟΚΚ. Αυτή τη φορά η Ομοσπονδία εκφράζει την απορία της για το πώς είναι δυνατόν οι κτηνοτρόφοι (που παρέχουν την πρώτη ύλη) και οι κρεοπώλες να μην εντάσσονται στους επιλέξιμους ΚΑΔ ενίσχυσης, από τη στιγμή που ενδιάμεσοι κρίκοι της ίδιας αλυσίδας έχουν ενταχθεί σε αυτούς τους ΚΑΔ.

Εναλλακτικά, και επειδή τα κρεοπωλεία σε αρκετές περιοχές της χώρας επλήγησαν ιδιαιτέρως, η Ομοσπονδία ζητά μια «πολιτική απόφαση» προκειμένου να ενισχυθούν τουλάχιστον όσα κρεοπωλεία αποδεδειγμένα έχουν πραγματικά πληγεί. Ως αποδείξεις γι’ αυτό θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν, λέει η ΠΟΚΚ, τα «Ζ» των ταμειακών, τα τιμολόγια εισροών, οι αποστολές των ημερησίων συγκεντρωτικών των POS των καταστημάτων.

Τι αναφέρει η επιστολή

Πιο αναλυτικά, στην επιστολή προς τον υπουργό ΥΠΑΑΤ την οποία κοινοποιούν στους υπουργούς Ανάπτυξης, Οικονομικών, αλλά και στη ΓΣΕΒΕΕ, ο πρόεδρος της ΠΟΚΚ Σταύρος Πέρρος και ο Γ.Γ. Σάββας Κεσίδης, αναφέρουν:

«Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

Συνεχίζουμε να γινόμαστε αποδέκτες έντονων παραπόνων από συναδέλφους μας από όλη την Ελλάδα για το ότι ο ΚΑΔ μας δεν συμπεριλαμβάνεται σε αυτούς που έχουν τις συγκεκριμένες ελαφρύνσεις.

Εύλογα, λοιπόν, διερωτώμεθα, πως είναι δυνατόν ο πρωτογενής τομέας, δηλαδή η κτηνοτροφία, που αποτελεί τη βάση της αλυσίδας του κρέατος και η λιανική πώληση, δηλαδή ο κλάδος των κρεοπωλών, να μην είναι στους επιλέξιμους ΚΑΔ και παρόλα αυτά να επιλέγονται οι ενδιάμεσοι ΚΑΔ της αλυσίδας του κρέατος όπως  η εμπορία και μεταποίηση.

Κύριε Υπουργέ, ανήκουμε στα επαγγέλματα που ευτυχώς δεν αναγκαστήκαμε να κλείσουμε και εκτιμούμε αυτό το προνόμιο. Υπάρχουν όμως περιοχές όπως τα νησιά στα οποία δεν υπάρχει τουρισμός, οι αγροτικές περιοχές με κρεοπωλεία σε μικρά ορεινά χωριά αλλά και οι μεγάλες κεντρικές αγορές των οποίων οι τζίροι έχουν μειωθεί κατά 70-80% λόγω του ότι το καταναλωτικό κοινό φοβάται να κάνει εκεί τις αγορές λόγω συγχρωτισμού.

Πιστεύουμε ότι πρέπει να υπάρξει μια πολιτική απόφαση ώστε αν δεν  ενταχθεί ο ΚΑΔ της λιανικής πώλησης κρέατος στις απαλλαγές, τότε  τουλάχιστον ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΑ να βρεθεί ένας τρόπος ώστε να βοηθηθούν αυτοί που με αποδείξεις έχουν πραγματικά πληγεί. Τέτοιες αποδείξεις θα μπορούσαν να αποτελέσουν τα «Ζ» των ταμειακών, τα τιμολόγια εισροών, οι αποστολές των ημερησίων συγκεντρωτικών των POS των καταστημάτων.

Είμαστε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε πληροφορία χρειαστεί, ώστε όλοι μαζί να αντιμετωπίσουμε την επόμενη μέρα της οικονομίας και των δυσκολιών που θα αντιμετωπίσουμε το επόμενο διάστημα».

27 April 2020
Banner
Banner