Ποια ελληνικά αγροτικά προϊόντα πλήττονται από την τουρκική οικονομική κρίση
Related Articles
Με επιστολές που έστειλε στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων αλλά και στην ηγεσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο Σύνδεσμος Αγροτικών Συνεταιριστικών Οργανώσεων & Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΑΣΟΕΕ) αναδεικνύει τα μεγάλα προβλήματα ανταγωνιστικότητας που δημιουργεί η μεγάλη υποτίμηση της τουρκικής λίρας για πολλά ελληνικά αγροτικά προϊόντα.
Ο Σύνδεσμος θεωρεί σκόπιμο ότι το θέμα αυτό θα πρέπει να πάει προς συζήτηση σε όλα τα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα (όπως για παράδειγμα το Συμβούλιο των Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κ.ά.) προκειμένου να ληφθούν αντισταθμιστικά μέτρα για την ενίσχυση των εξαγώγιμων ελληνικών -και ευρωπαϊκών γενικότερα- αγροτικών προϊόντων. Επίσης, κρίνει σκόπιμη την στήριξη των συνεταιριστικών ενώσεων και επιχειρήσεων της χώρας μας, ιδιαίτερα αυτών οι οποίες πραγματοποιούν εξαγωγές και πλήττονται από τη μεγάλη υποτίμηση της τουρκικής λίρας.
Ελληνικές εξαγωγές
Σημειώνεται ότι ισχυρές εμφανίστηκαν πέρυσι στην Τουρκία οι ελληνικές εξαγωγές ρυζιού (αξία 25 εκατ. ευρώ) και σιταριού (1,8 εκατ. ευρώ). Σημαντικές ήταν επίσης οι εξαγωγές φρούτων όπως μήλα, αχλάδια, ροδάκινα (περί τα 6 εκατ. ευρώ).
Οι ελληνικές εξαγωγές τροφίμων και εν γένει αγροτικών προϊόντων στην Τουρκία ανήλθαν το 2017 στο ύψος των 62,5 εκατ. ευρώ.
Ειδικότερα, και όσον αφορά το κρέας και τα προϊόντα του, στο ίδιο έτος εξήχθησαν από την Ελλάδα στην Τουρκία 29,2 τόνοι κατεψυγμένου βοδινού (αξία 121 χιλ. ευρώ), 52,5 τόνοι χοιρινού (αξία 146,2 χιλ. ευρώ), 7,8 τόνοι αλλαντικών (αξία 13,8 χιλ. ευρώ) και 11,5 τόνοι παρασκευάσματα και κονσέρβες κρέατος (αξία 28 χιλ. ευρώ).
Με την τουρκική λίρα να έχει υποτιμηθεί ραγδαία, τα εισαγόμενα προϊόντα καθίστανται ακριβότερα για τους Τούρκους καταναλωτές, αλλά μπορεί να γίνονται πιο ανταγωνιστικές οι τουρκικές εξαγωγές. Ειδικότερα, πρέπει να σημειωθεί ότι η Τουρκία εξήγαγε πέρυσι στην Ευρώπη 228 τόνους κρέατος και παραπροϊόντων κρέατος (αξίας άνω των 2 εκατ. ευρώ) σημειώνοντας αύξηση άνω του 40% σε σχέση με το 2016. Ανάμεσα σε αυτές τις εξαγωγές ξεχωρίζουν το βόειο κρέας και το κρέας πουλερικών, καθώς και τα καπνιστά, τα αποξηραμένα και τα αλατισμένα ή σε άλμη κρέατα.