ΠΟΓΕΔΥ: Υπονομεύει την ασφάλεια τροφίμων το πολυνομοσχέδιο του Υπ. Ανάπτυξης

24 September 2019

ΠΟΓΕΔΥ: Υπονομεύει την ασφάλεια τροφίμων το πολυνομοσχέδιο του Υπ. Ανάπτυξης

Την ασφάλεια τροφίμων και τη δημόσια υγεία υπονομεύει το πολυνομοσχέδιο που έχει καταθέσει η κυβέρνηση, σύμφωνα με την Ομοσπονδία των Γεωτεχνικών του Δημοσίου, οι οποίοι συμμετέχουν στη σημερινή απεργία που έχουν κηρύξει η ΑΔΕΔΥ και Ομοσπονδίες.

Για το πολυνομοσχέδιο και μερικές από τις ανατροπές που εισηγείται, είχατε διαβάσει εδώ. Τώρα, με αφορμή τη σημερινή απεργία έρχεται η ΠΟΓΕΔΥ με ανακοίνωσή της να καταφερθεί εναντίον των κυβερνητικών σχεδίων «που αφορούν το νέο θεσμικό πλαίσιο για την άσκηση της οικονομικής δραστηριότητας με βασική αρχή την ελεύθερη, χωρίς περιορισμούς άσκησή τους και χωρίς τήρηση βασικών προϋποθέσεων» Σύμφωνα με την ΠΟΓΕΔΥ το πολυνομοσχέδιο, η περίοδος δημόσιας διαβούλευσης του οποίου έχει ολοκληρωθεί προ εβδομάδος, προτείνει να πραγματοποιείται από ιδιωτικούς φορείς η εφαρμογή προτύπων, η πιστοποίηση και η αξιολόγηση της συμμόρφωσης με τα πρότυπα.

Έτσι, «σε συνέχεια προηγούμενων ανεφάρμοστων νομοθετημάτων δίνει την δυνατότητα σε ιδιωτικούς φορείς και οργανισμούς να διενεργούν ελέγχους λειτουργίας των εγκαταστάσεων. Η λειτουργία όμως των εγκαταστάσεων τροφίμων καθώς και η διαδικασία αδειοδότησής τους διέπεται από αυστηρότατη Ενωσιακή νομοθεσία γιατί η λειτουργία τους σχετίζεται άμεσα με τη Δημόσια Υγεία. Το ίδιο αυστηρή Ενωσιακή νομοθεσία ισχύει και για τις εγκαταστάσεις μεταποίησης ζωοτροφών. Επομένως είναι αδιανόητη η ένταξη των παραπάνω δραστηριοτήτων στο πεδίο εφαρμογής του συγκεκριμένου νομοσχεδίου για την απλούστευση των διαδικασιών αδειοδοτήσεων το οποίο ανατρέπει συνολικά το σύστημα έγκρισης των επιχειρήσεων τροφίμων και ζωοτροφών που έχει θεσπισθεί από την Ε.Ε.»

Κίνδυνοι για Δημόσια Υγεία

Περαιτέρω απόπειρα απλοποίησης των διαδικασιών και άσκησή τους από μη εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό, θα θέσει σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία και τη βιωσιμότητα του κλάδου της αγροτικής παραγωγής, επισημαίνουν οι Γεωτεχνικοί και δηλώνουν αντίθετοι«στην ιδιωτικοποίηση του έργου των Δημόσιων Γεωτεχνικών Υπηρεσιών, καθώς και στην ιδιωτικοποίηση του Δημόσιου Ελεγκτικού μηχανισμού, η οποία όπου επιχειρήθηκε οδήγησε σε επικίνδυνες καταστάσεις τόσο για την Δημόσια Υγεία όσο και το Δημόσιο συμφέρον και επομένως δεν είναι ανεκτοί πειραματισμοί. Εκτός και αν αυτές οι διατάξεις που περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο πρόκειται να εξυπηρετήσουν άλλες σκοπιμότητες και όχι τη δήθεν «απλούστευση των διαδικασιών»…. Ενδεικτικό της προωθούμενη πολιτικής είναι ότι οι Δ.Υ. που θα "καθυστερούν" την αδειοδότηση ή έγκριση των "επενδύσεων", θα τιμωρούνται με ελάχιστη ποινή την 3μηνη παύση από τη δουλειά τους. Η δουλειά μας, ο σχολαστικός έλεγχος των όρων που θα λειτουργούν οι επιχειρήσεις, για να εξασφαλίζουν την ασφάλεια του περιβάλλοντος και της κοινωνίας, θεωρείται "γραφειοκρατική αγκύλωση"! Η "ανάπτυξη" γίνεται συνώνυμο με την ασυδοσία των ιδιωτών».

Η ΠΟΓΕΔΥ αντιδρά και σε άλλες πρόνοιες του πολυνομοσχεδίου, που αφορούν εργασιακά ζητήματα και ζητήματα οργάνωσης του συνδικαλιστικού κινήματος κάνοντας λόγο για αντεργατικές παρεμβάσεις και αυταρχισμό, ενώ καταλήγει στην ανακοίνωση τονίζοντας ότι: «Με το νομοσχέδιο αυτό προωθείται, επίσης, η αντικατάσταση των αναγκαίων μόνιμων και σταθερών σχέσεων εργασίας στο Δημόσιο με τη μερική απασχόληση Ιδιωτικού Δικαίου που εισάγει η παρ. 18 του Άρθρου 55. Με τη διάταξη αυτή, για πρώτη φορά σε Δημόσιες υπηρεσίες, θα προσλαμβάνονται συμβασιούχοι για μερική απασχόληση μέχρι 6 μηνών που δεν θα υπερβαίνει τις 4 ώρες ημερησίως. Δηλαδή το συνεχώς μειούμενο προσωπικό των Δημοσίων Υπηρεσιών θα αντικαθίσταται σταδιακά -και λόγω της πολιτικής περιορισμού των προσλήψεων- με «ανακυκλούμενους» εργαζόμενους ορισμένου χρόνου και περιορισμένου ωραρίου.
Για όλους τους παραπάνω λόγους, την Τρίτη 24 Σεπτέμβρη ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΜΑΖΙΚΑ και συμμετέχουμε στην απεργιακή συγκέντρωση, διαδηλώνοντας και δηλώνοντας ότι θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας για το συμφέρον της κοινωνίας και των εργαζομένων σε Δημόσιο και Ιδιωτικό τομέα».

24 September 2019
Banner
Banner