Σε διάλογο για επανασχεδιασμό του γεωτεχνικού δημόσιου τομέα καλεί τους υπουργούς η ΠΟΓΕΔΥ

30 December 2019

Σε διάλογο για επανασχεδιασμό του γεωτεχνικού δημόσιου τομέα καλεί τους υπουργούς η ΠΟΓΕΔΥ

Απολογισμό των συναντήσεων που είχε μετά το καλοκαίρι με τις νέες πολιτικές ηγεσίες των Υπουργείων Εσωτερικών, Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Περιβάλλοντος & Ενέργειας και Υποδομών & Μεταφορών, εξέδωσε η Ομοσπονδία των Γεωτεχνικών του Δημοσίου, ΠΟΓΕΔΥ.

Η Ομοσπονδία φαίνεται γενικά ικανοποιημένη από το κλίμα στο οποίο κινήθηκαν οι συνομιλίες, ενώ διατυπώνει και την κριτική της για το γεγονός ότι οι πολιτικές επιλογές δεκαετιών οδήγησαν σε παθογένειες που είχαν ως αποτέλεσμα «την ανυπαρξία των ελέγχων στο  γάλα και το κρέας, τις παλινωδίες στην εκπαίδευση των αγροτών, την ομηρία των επιδοτήσεων από εξωθεσμικούς παράγοντες με μανδύα κρατικοδίαιτου ιδιώτη και τόσα άλλα».

Αναφέρει αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Με το κλείσιμο του έτους εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας ολοκλήρωσαν συναντήσεις με τις πολιτικές  ηγεσίες των Υπουργείων Εσωτερικών, Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Περιβάλλοντος & Ενέργειας και Υποδομών & Μεταφορών. Σε όλες τις συναντήσεις προέκυψε το θετικό κλίμα και η αποδοχή τόσο του δίκαιου των αιτημάτων των Γεωτεχνικών που υπηρετούν στα Υπουργεία αυτά αλλά και των θεσμικών και οικονομικών αιτημάτων των Συναδέλφων που έχει σχέση με όλο το φάσμα των επαγγελματικών δικαιωμάτων.

Από τις συναντήσεις καθίσταται σαφές ότι ένα από τα βασικότερα εργασιακά προβλήματα που αντικατοπτρίζουν στην αποτελεσματικότητα του τομέα παραμένει η πολυδιάσπαση των αρμοδιοτήτων ανάμεσα σε διαφορετικά Υπουργεία και βαθμούς διοίκησης. Είναι εμφανής σε όλους η εθνική διάσταση του έργου των γεωτεχνικών (υγεία καταναλωτών, προστασία ζωικού και φυτικού κεφαλαίου, προστασία περιβάλλοντος, ανάδειξη θαλασσίου πλούτου, δημόσια έργα) και η αναγκαιότητα επανίδρυσης ενός υγιούς τομέα.

Δυστυχώς πολιτικές επιλογές παρελθόντων δεκαετιών οδήγησαν στην απαξίωση των υπηρεσιών και στην δημιουργία υδροκέφαλων οργανισμών με προσανατολισμό στο βόλεμα ημετέρων, με τελικό αποτέλεσμα την ανυπαρξία των ελέγχων στο  γάλα και το κρέας, τις παλινωδίες στην εκπαίδευση των αγροτών, την ομηρία των επιδοτήσεων από εξωθεσμικούς παράγοντες με μανδύα κρατικοδίαιτου ιδιώτη και τόσα άλλα.

Πειραματισμοί οι οποίοι έχουν οδηγήσει σε αναποτελεσματική διαχείριση κοινοτικών κονδυλίων από ευέλικτες, υποτίθεται, δημόσιες ανώνυμες εταιρείες όπου στο τέλος κάθε προγραμματικής περιόδου τρέχουμε για να γεφυρώσουμε κονδύλια που κινδυνεύουν με απένταξη, κατάσταση που διαιωνίζεται δείχνοντας ότι τίποτα δεν μπορεί να αλλάξει αν δεν αποφασίσουμε να σπάσουμε αυγά.

Για όλους τους παραπάνω λόγους η Ομοσπονδία καλεί τις πολιτικές ηγεσίες σε έναν ουσιαστικό διάλογο με στόχο τον επανασχεδιασμό του γεωτεχνικού δημόσιου τομέα την επόμενη ημέρα. Προφανώς προσπάθειες αιφνιδιασμού και λήψης αποφάσεων ερήμην αυτών που τους αφορούν δεν μπορούν να γίνουν δεκτές, όχι γιατί θίγουν τα «συμφέροντά» μας αλλά γιατί διαλύουν την γεωτεχνική δημόσια διοίκηση.

Η Ομοσπονδία είναι εδώ για να διαφυλάξει τόσο τα γεωτεχνικά αντικείμενα από άσχετους που μπορεί να τα επιβουλεύονται όσο και για να στήσει έναν γερό γεωτεχνικό υπηρεσιακό κορμό στον άξονα της αποτελεσματικότητας και της καλύτερης δυνατής αξιοποίησης της επιστημονικής γνώσης των Συναδέλφων.

Ευχόμαστε σε όλους τους Συναδέλφους ένα νέο έτος με ευτυχία και χαρά».

30 December 2019
Banner
Banner