Πλήγμα για τις αυστραλιανές εξαγωγές βοδινού στην Κίνα – Σε νέα φάση ο εμπορικός πόλεμος μετά τον κορωνοϊό

12 May 2020

Πλήγμα για τις αυστραλιανές εξαγωγές βοδινού στην Κίνα – Σε νέα φάση ο εμπορικός πόλεμος μετά τον κορωνοϊό

Καθώς γίνεται γνωστή η είδηση, δύσκολα μπορείς να αποφύγεις τις συσχετίσεις.

Η Κίνα ανέστειλε τις εισαγωγές βοδινού από τέσσερις εκ των μεγαλύτερων μεταποιητών κρέατος που δραστηριοποιούνται στην Αυστραλία. Λίγο νωρίτερα είχε ξεσπάσει κόντρα για τις ευθύνες της Κίνας στη διάδοση του κορωνοϊού, όπου η Αυστραλία φάνηκε να κλίνει περισσότερο προς τη στάση του Αμερικανού προέδρου Ντ. Τραμπ.

Η κινεζική απόφαση να αναστείλει τις εισαγωγές βοδινού από την Αυστραλία έρχεται μετά την απαίτηση της Αυστραλίας, τον περασμένο μήνα, για διεξαγωγή ανεξάρτητης έρευνας σχετικά με την προέλευση του νέου κορωνοϊού, και λίγες μόλις ημέρες μετά την πρόταση της Κίνας να επιβάλει δασμό 80% στις εισαγωγές κριθαριού από την Αυστραλία.

Ο εμπορικός πόλεμος λοιπόν ανάβει και σε εκείνο το μέτωπο, με την Κίνα να ισχυρίζεται ότι οι επιχειρήσεις μπλοκαρίστηκαν οι εξαγωγές τους έχουν προβλήματα με την επισήμανση και τα υγειονομικά πιστοποιητικά. Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του κινεζικού Υπουργείου Εξωτερικών, η τελωνειακή υπηρεσία της Κίνας εντοπίζει «συνεχώς» περιστατικά κατά τα οποία οι αυστραλιανές εταιρείες παραβιάζουν τις απαιτήσεις επιθεώρησης και καραντίνας. Έτσι λοιπόν ανεστάλησαν οι εισαγωγές για «να διασφαλιστεί η ασφάλεια και η υγεία των Κινέζων καταναλωτών».

Ο Αυστραλός υπουργός Εμπορίου από την πλευρά του χαρακτήρισε την κινεζική απαγόρευση «απογοητευτική». Ο ίδιος παραδέχτηκε ότι «χιλιάδες θέσεις εργασίας σχετίζονται με αυτές τις εγκαταστάσεις επεξεργασίας κρέατος. Πολλοί περισσότεροι αγρότες βασίζονται σε αυτές για την πώληση των βοοειδών τους».

Στις μέρες μας, πάντως, που όλα δείχνουν να μπαίνουν σε μια στενωπό και αναμένεται παγκόσμια οικονομική ύφεση, πρέπει να σκεφτόμαστε και πέρα από τα προφανή. Ήδη, πολλοί αναλυτές συσχετίζουν την απόφαση της Κίνας όχι μόνο με τη στάση της Αυστραλίας στην υπόθεση του κορωνοϊού, αλλά και με την υποχρέωση που έχει αναλάβει η Κίνα έναντι των ΗΠΑ να αυξήσει τις εισαγωγές αμερικανικών γεωργικών προϊόντων, συμπεριλαμβανομένου του βόειου κρέατος. Η δέσμευση αυτή απορρέει από την Φάση 1 της εμπορικής συμφωνίας Κίνας – ΗΠΑ. Ήταν φανερό ότι για να αυξήσει τις εισαγωγές της από τις ΗΠΑ, η Κίνα θα πρέπει να κόψει από κάπου αλλού. Και στη ζυγαριά ίσως να βαραίνουν περισσότερο οι εμπορικές σχέσεις με τους Αμερικανούς, οι οποίοι όμως επίσης ασκούν πολύ μεγάλη κριτική και πίεση στην Κίνα για τη στάση της κατά το ξεκίνημα της πανδημίας. Τα πράγματα βίσκοναι σε μια λεπτή ισορροπία, ο εμπορικός πόλεμος ίσως να μπαίνει σε νέα φάση με καινούργια επεισόδια, οπότε ας περιμένουμε να τα δούμε…

Ας πούμε για το τέλος ότι, με αξία πάνω από 3 δισεκατομμύρια δολάρια Αυστραλίας (1,94 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ), η κινεζική ζήτηση για αυστραλιανό βοδινό αυξήθηκε το 2019. Η υπόθεση αποτελεί πλήγμα για την Αυστραλία η Κίνα είναι μακράν ο μεγαλύτερος εμπορικός της εταίρος, απορροφώντας το 38% του συνόλου των εξαγωγών το 2019. Η Αυστραλία ήταν ο τρίτος μεγαλύτερος προμηθευτής βοδινού στην Κίνα το 2019, μετά τη Βραζιλία και την Αργεντινή.

[Με πληροφορίες από REUTERS]

12 May 2020
Banner
Banner