Υπό πίεση η αγορά βόειου κρέατος της Σκωτίας

08 May 2015

Υπό πίεση η αγορά βόειου κρέατος της Σκωτίας

Οι παραγωγοί βόειου κρέατος της Σκωτίας υφίστανται σοβαρές πιέσεις στην τιμή και αντιμετωπίζουν καθυστερήσεις εμπορίας κατά τη διάρκεια των κρίσιμων μηνών της άνοιξης, σύμφωνα με την Εθνική Ένωση Αγροτών της Σκωτίας (NFUS). Το πρόβλημα υφίσταται για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά και σύμφωνα με την ανακοίνωση η πτώση στις τιμές χονδρικής κατά μέσο όρο ήταν 20 πένες ανά κιλό, σε σχέση με το 2014 (αφορά τη δεύτερη εβδομάδα του Απριλίου). Αυτό σημαίνει ότι ένα σφάγιο βάρους 600 κιλών υφίσταται μια απώλεια 120 λιρών κατά την είσοδό του στην αφοδιαστική αλυσίδα σε σύγκριση με την περασμένη άνοιξη.

Ενώ τα ζώα είναι έτοιμα για την αγορά, ο συνδυασμός χαμηλότερης ζήτησης και πτώσης της τιμής του ευρώ που κάνει τις εξαγωγές πιο δύσκολες και τις εισαγωγές πιο ελκυστικές, οδηγεί τα ζώα να παραμένουν σε θαλάμους πριν σφαγούν. Σύμφωνα με τους επικεφαλής της Ένωσης η χαμηλότερη ζήτηση, η πτώση τιμών και οι καθυστερήσεις στα σφαγεία τείνουν να γίνουν αιώνια προβλήματα των παραγωγών. Όπως δήλωσε εκπρόσωπος της NFUS, « το νόμισμα συνωμοτεί εναντίον μας. Το αδύναμο ευρώ συνέβαλε σε πιο δύσκολες συνθήκες των εξαγωγών και μεγαλύτερη πίεση από τις εισαγωγές. Κυρίως από την Ιρλανδία».

Μάλιστα, παρά το γεγονός ότι υπάρχει μείωση του κόστους των ζωοτροφών αυτή την περίοδο, γεγονός που θα μπορούσε να αντισταθμίσει τις χαμηλές τιμές πώλησης, οι καθυστερήσεις που σημειώνονται στα σφαγεία μπορεί να οδηγήσουν τα ζώα να μην πληρούν πλέον τις προδιαγραφές που απαιτούν οι μεταποιητές και η αγορά.

Η NFUS έχει ως στόχο να συνεργαστεί με τον οργανισμό κόκκινου κρέατος Quality Meat Scotland σχετικά με τη στρατηγική που πρέπει να ακολoυθήσει το μάρκετινγκ του βοείου κρέατος για τη βελτίωση της κατάστασης το επόμενο έτος.

08 May 2015
Banner
Banner