Πεβερέτος: Μετά την αγελαδοτροφία καταστρέφουν και την αιγοπροβατοτροφία
Related Articles
Στη δραματική μείωση των τιμών στο αιγοπρόβειο γάλα αναφέρεται με σημερινή δήλωσή του ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας Παναγιώτης Πεβερέτος. Ο κ. Πεβερέτος κάνει λόγο για κατάρρευση των τιμών, που καθιστά πλέον την παραγωγή εντελώς ασύμφορη για τον παραγωγό, για τα προβλήματα που δημιουργούνται στην προάσπιση της Φέτας, ενώ ζητά από το ΥΠΑΑΤ μέτρα για την πάταξη των ελληνοποιήσεων στο γάλα, «όπως η εντατικοποίηση των ελέγχων στα σημεία εισόδου της χώρας, στα σημεία πώλησης των προϊόντων αιγοπρόβειου γάλακτος μέχρι και τους χώρους μαζικής εστίασης, η εφαρμογή του συστήματος TRACES, η υιοθέτηση ενός ολοκληρωμένου συστήματος ιχνηλασιμότητας σε κάθε επίπεδο».
Η δήλωση του προέδρου του ΣΕΚ έχει ως εξής:
"Η δραματική μείωση των τιμών παραγωγού στο αιγοπρόβειο γάλα, η οποία ξεκίνησε από ορισμένες γαλακτοβιομηχανίες πριν ένα χρόνο περίπου και εντάθηκε το τελευταίο διάστημα από όλους σχεδόν τους μεταποιητές, απειλεί να εξαφανίσει την ελληνική αιγοπροβατοτροφία. Ουσιαστικά μιλάμε για κατάρρευση των τιμών με μείωση που φθάνει τα 25 λεπτά το κιλό, κάνοντας πλέον την παραγωγή εντελώς ασύμφορη για τους παραγωγούς.
Αντιλαμβάνεται κανείς ότι πέρα από την τεράστια οικονομική ζημιά που υφίστανται οι αιγοπροβατοτρόφοι, δημιουργούνται τεράστια προβλήματα στην προάσπιση του εθνικού μας προϊόντος της Φέτας και των άλλων ΠΟΠ προϊόντων που παράγονται από αιγοπρόβειο γάλα, στο μεταποιητικό τομέα, στις γαλακτοβιομηχανίες, όπως είναι οι συνεταιριστικές και άλλοι μεταποιητές που παράγουν Φέτα και τυριά από ελληνικό αιγοπρόβειο γάλα , στους καταναλωτές και εντέλει στην εθνική μας οικονομία.
Οι μεταποιητές μάλιστα έφθασαν στο σημείο να ευτελίζουν την ΠΟΠ Φέτα πουλώντας την στις ξένες αγορές σε τιμή κάτω των 4,50 €/κιλό τυποποιημένη.
Από την άλλη το ΥπΑΑΤ δεν παίρνει κανένα ουσιαστικό μέτρο για την πάταξη των ελληνοποιήσεων των εισαγόμενων ποσοτήτων γάλακτος παρά τις επανειλημμένες παραστάσεις και προτάσεις μας για συγκεκριμένα μέτρα που θα μπορούσαν να τις αποτρέψουν, όπως η εντατικοποίηση των ελέγχων στα σημεία εισόδου της χώρας, στα σημεία πώλησης των προϊόντων αιγοπρόβειου γάλακτος μέχρι και τους χώρους μαζικής εστίασης, η εφαρμογή του συστήματος TRACES, η υιοθέτηση ενός ολοκληρωμένου συστήματος ιχνηλασιμότητας σε κάθε επίπεδο.
Ζητάμε από την πολιτεία άμεσα μέτρα προστασίας των παραγωγών, των καταναλωτών και της εθνικής μας οικονομίας, στην κατεύθυνση των προτάσεών μας, ειδάλλως σε λίγο χρονικό διάστημα θα λέμε ότι δεν επαρκεί το αιγοπρόβειο γάλα για την παραγωγή Φέτας ΠΟΠ, όπως λένε σήμερα οι βιομηχανίες για την παραγωγή γιαουρτιού".