Π.Πεβερέτος: Αντικρουόμενα ευρωπαϊκά συμφέροντα πίσω από το 23% στο βόειο

04 November 2015

Π.Πεβερέτος: Αντικρουόμενα ευρωπαϊκά συμφέροντα πίσω από το 23% στο βόειο

Ενδοκοινοτικό πόλεμο μεταξύ χωρών που έχουν συμφέροντα στη χώρα μας διακρίνει πίσω από την ενδεχόμενη αύξηση του ΦΠΑ στο βόειο κρέας ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας, Παναγιώτης Πεβερέτος. Μιλώντας σε ραδιοφωνική εκπομπή στο «Πρακτορείο 104,9 FM» είπε ότι η όποια αύξηση θα θίξει την ελληνική κτηνοτροφία.
«Στην Ελλάδα η (ετήσια) κατανάλωση του βοδινού κρέατος είναι περίπου 120.000-130.000 τόνοι. Από αυτούς, οι 100.000 τόνοι είναι εισαγόμενοι, με πρώτη χώρα εισαγωγής τη Γαλλία, από την οποία εισάγουμε 50.000 τόνους, δηλαδή, το 50% και μετά έρχεται πολύ χαμηλά η Ολλανδία με 11.000 τόνους, η Γερμανία με 8.000, κ.τ.λ. Προσέξτε τώρα. Στα χοιρινά έχουμε εισαγωγή 200.000 τόνους. Από την Ολλανδία εισάγουμε τους 100.000 τόνους, το 50%, από τη Γερμανία 36.000 τόνους και τη Γαλλία πολύ λιγότερους» είπε ο πρόεδρος του ΣΕΚ, κ. Πεβερέτος και πρόσθεσε:
«Είχαμε πει από τότε -την προηγούμενη φορά που το είχανε πάει στο 23%- ότι εδώ πρόκειται για έναν ενδοκοινοτικό πόλεμο μεταξύ χωρών που έχουν συμφέροντα στην αγορά της χώρας μας, τα οποία όμως χτυπάνε την ντόπια παραγωγή. Τι δηλαδή; Στην ουσία τι θα γίνει εάν πάμε σε ΦΠΑ 23% στο βοδινό; Θα αυξηθεί η τιμή του βοδινού κρέατος σε σχέση με του χοιρινού και ο κόσμος, λογικά, με τη φτώχια που περνάει και με την κρίση που υπάρχει, θα πάει στο πιο φθηνό κρέας. 'Αρα, θα έχουμε αύξηση των χοιρινών από την Ολλανδία, από την οποία εισάγουμε 100.000 τόνους χοιρινού και θα έχουμε μείωση του εισαγόμενου βοδινού από τη Γαλλία, οι οποίοι φέρνουν κι εκείνοι το 50% του βοδινού».
«Πρόκειται, δηλαδή, κατά τη γνώμη μας, για ένα πόλεμο συμφερόντων, χωρών, οι οποίες παίζουν επάνω στην καμπούρα μας. Και το κυριότερο είναι ότι αυτοί δεν έχουν επιπτώσεις γιατί τα εξαγόμενα δεν πληρώνουν ΦΠΑ, πληρώνουν στον τελικό καταναλωτή. Δηλαδή θα την πληρώσει ο τελικός καταναλωτής και ο Έλληνας κτηνοτρόφος, γιατί δε θα υπάρχει ανταγωνιστικότητα πια στα δικά μας βοδινά» συνέχισε ο κ. Πεβερέτος.
Ο κ. Πεβερέτος αναφέρθηκε σε μια σειρά από ρυθμίσεις, «με επιμονή της τρόικας», στα χρόνια των μνημονίων (23% στο ΦΠΑ στα ζώντα ζώα, 23% στις ζωοτροφές, αύξηση στην ενέργεια, αύξηση στη φορολογία των κτηνοτρόφων), οι οποίες αύξησαν ακόμη περισσότερο το κόστος παραγωγής του ελληνικού κρέατος και συρρίκνωσαν την ντόπια παραγωγή.
«Οι εισαγωγές είναι πάνω από 70-72% το χοιρινό και πάνω από 80% το βοδινό. Μιλάμε τώρα, για εγκατάλειψη της ελληνικής παραγωγής και άνοιγμα του ισοζυγίου πληρωμών. Μόνο η εισαγωγή χοιρινών και βοδινών είναι κοντά στα 800.000.000 ευρώ, το χρόνο. Καταλαβαίνετε, τι σημαίνει αυτό; Δηλαδή, θα είμαστε σε λίγο πλήρως εξαρτώμενοι για τις βασικές πρωτεϊνούχες τροφές, όπως είναι το κρέας, από εισαγωγές. Και αυτό δεν έχει να κάνει μόνο με τα οικονομικά, έχει να κάνει με την εγκατάλειψη της υπαίθρου, έχει να κάνει με τον πολιτισμό μας, έχει να κάνει με την επιβίωση της χώρας».
Ο κ. Πεβερέτος σημείωσε ότι όχι μόνο δεν πρέπει να αυξηθεί, αλλά, αντιθέτως, να μειωθεί η φορολογία, ώστε να καταστεί ανταγωνιστική η ελληνική κτηνοτροφία.
«Εμείς δεν βάζουμε το ζήτημα να μην μπει σε μας (πρόσθετος φόρος) και να μπει σε κάποιους άλλους. Εμείς λέμε να μην μπει. Και αντίθετα, πρέπει να μειωθεί για να αποκτήσει ανταγωνιστικότητα η ελληνική κτηνοτροφία. Διαφορετικά πάμε σε εγκατάλειψή της και θα είμαστε απόλυτα εξαρτημένοι από τις εισαγωγές. Και πάνω στην πλάτη μας παίζουν οι χώρες και τα ιδιαίτερα συμφέροντά τους, αυτές που μας επέβαλαν τα μνημόνια».
«Εμείς ζητάμε στα προϊόντα ζωικής προέλευσης κρέατα, γάλατα, κ.τ.λ. ο (φορολογικός) συντελεστής να είναι ειδικός και να πέσει κάτω από το 10%. Εάν δεν το κάνουν αυτό, σε λίγο δεν θα έχουμε ελληνική παραγωγή. Ήδη πρέπει να σας πω ότι τα μνημονιακά χρόνια έχουν φύγει από την παραγωγή 25.000 εκμεταλλεύσεις. Έχουν φύγει, δηλαδή εγκατέλειψαν. Από 6.000 αγελαδοτρόφους έχουμε πέσει στους 3.000» επεσήμανε ο κ. Πεβερέτος.

04 November 2015
Banner
Banner