Το πρώτο περιστατικό «τρελής αγελάδας» στη Σκωτία, μετά από 10 χρόνια

18 October 2018

Το πρώτο περιστατικό «τρελής αγελάδας» στη Σκωτία, μετά από 10 χρόνια

Κρούσμα Σπογγόμορφης Εγκεφαλοπάθειας των Βοοειδών (ΣΕΒ) επιβεβαιώθηκε σε φάρμα στην περιοχή Άμπερντινσιρ και σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες έχει επιβληθεί περιορισμός μετακινήσεων στην φάρμα, ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη έρευνες για να προσδιοριστεί η προέλευση του περιστατικού, του πρώτου στη Σκωτία τα τελευταία 10 χρόνια. Οι Αρχές κάνουν λόγο για μεμονωμένο περιστατικό, και εξηγούν ότι από το 2011 έχουν βρεθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο 16 περιστατικά, εκ των οποίων το τελευταίο το 2015 σε περιοχή της Ουαλίας.

Όπως αναφέρει η ιστοσελίδα του BBC, το περιστατικό ανακαλύφθηκε πριν μπει στην ανθρώπινη τροφική αλυσίδα, ενώ όλοι οι κτηνοτρόφοι που έχουν κάποια σχετική υπόνοια καλούνται να ζητήσουν κτηνιατρική βοήθεια. «Είναι πολύ νωρίς να πούμε από πού προέρχεται η νόσος στο συγκεκριμένο περιστατικό, όμως ο εντοπισμός του αποδεικνύει ότι το σύστημα επιτήρησης που εφαρμόζουμε κάνει τη δουλειά του» λένε επιπλέον οι επικεφαλής των κτηνιατρικών υπηρεσιών. Σημειώνεται ότι το περιστατικό ανακαλύφθηκε μετά από έλεγχο ρουτίνας ο οποίος έγινε όταν βρέθηκε μια νεκρή αγελάδα στη φάρμα.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Εθνικής Ένωσης Κτηνοτρόφων της Σκωτίας, Άντριου ΜακΚόρνικ, δήλωσε ότι είναι απογοητευτικό να μαθαίνεις για ένα περιστατικό ΣΕΒ στην περιοχή: «Αν και χάνουμε το “καθεστώς ελάχιστου κινδύνου”, δεν είναι απροσδόκητο να έχουμε ένα νέο περιστατικό και δείχνει την αποτελεσματικότητα των μέτρων επιτήρησης που ισχύουν. Απλώς μάς φέρνει πίσω και μας ευθυγραμμίζει με την υπόλοιπη Μεγάλη Βρετανία, επιστρέφοντας εκεί που βρισκόμασταν πριν από 18 μήνες. Όταν η Σκωτία υπέβαλε αίτηση να της αναγνωριστεί το “καθεστώς ελάχιστου κινδύνου” για τη ΣΕΒ, αυτό γινόταν με πλήρη γνώση ότι υπήρχε και η πιθανότητα σποραδικής εμφάνισης ΣΕΒ, όπως συνέβη στη Γαλλία και την Ιρλανδία».

18 October 2018
Banner
Banner