«Περιοχές χωρίς καλλιέργειες και αιγοπρόβατα είναι πιο ευάλωτες σε πυρκαγιές»

26 July 2018

«Περιοχές χωρίς καλλιέργειες και αιγοπρόβατα είναι πιο ευάλωτες σε πυρκαγιές»

«Αυτό που συνέβη στην Αττική είναι δραματικό και μου θυμίζει την κατάσταση στην Πορτογαλία πέρυσι, όπου σε δύο πυρκαγιές πέθαναν πάνω από 100 άνθρωποι», αναφέρει σε σχετικό ερώτημα της γερμανικής εφημερίδας Sueddeutsche Zeitung ο Γερμανός ειδικός γεωχημείας και μελέτης των δασών, Γιόχαν Γκόλνταμερ, του Ινστιτούτου Μαξ Πλανκ.

Ο κ. Γκόλνταμερ εξηγεί τα εξής: «Το βασικό πρόβλημα είναι κοινό σε όλες τις μεσογειακές χώρες. Στις πρώην αγροτικές περιοχές γύρω από την Αθήνα η καλλιεργήσιμη γη δεν αξιοποιείται τόσο εντατικά όσο παλαιότερα. Αντ' αυτού, γύρω από τις μεγάλες πόλεις έχουν αναπτυχθεί αστικές δομές με ακαλλιέργητα χωράφια και κήπους. Αυτό κάνει την κατάσταση τόσο επικίνδυνη. Στο παρελθόν τα αιγοπρόβατα τρέφονταν από το γρασίδι και τους χαμηλούς θάμνους στις περιοχές αυτές και έτσι το τοπίο φαινόταν μεν γυμνό, αλλά δεν ξεσπούσαν μεγάλες, καταστροφικές πυρκαγιές. Σήμερα οι άνθρωποι δεν εκμεταλλεύονται τη γη αυτή, υπάρχουν περισσότερα εξοχικά, κήποι και δέντρα -αυτό είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα σε πολλές νοτιοευρωπαϊκές χώρες. Έτσι τα προάστια πόλεων είναι συνήθως πιο ευάλωτα σε πυρκαγιές. Εκεί οι φωτιές γίνονται ανεξέλεγκτες».

[ΑΠΕ-ΜΠΕ]

 

26 July 2018
Banner