Περαιτέρω απελευθέρωση στο εμπόριο αγροδιατροφικών προϊόντων μεταξύ Ε.Ε.-Ισλανδίας

30 April 2018

Περαιτέρω απελευθέρωση στο εμπόριο αγροδιατροφικών προϊόντων μεταξύ Ε.Ε.-Ισλανδίας

Από την 1η Μαΐου τίθενται σε ισχύ τρεις συμφωνίες που εξασφαλίζουν για τα αγροδιατροφικά προϊόντα της Ε.Ε. μεγαλύτερη πρόσβαση στην αγορά της Ισλανδίας. Οι συμφωνίες, που υπογράφηκαν τον Σεπτέμβριο του 2015, θα προσφέρουν ελεύθερη δασμών πρόσβαση σε περισσότερο από το 95% των αγροτικών ενωσιακών προϊόντων, αλλά και προστασία σε 1.150 προϊόντα που είναι καταγεγραμμένα ως Γεωγραφικές Ενδείξεις, και για τα οποία η συμφωνία προβλέπει τροποποιήσεις και νέες προσθήκες.

Το νέο καθεστώς καλύπτει τη μεγάλη πλειονότητα των ενωσιακών αγροτικών προϊόντων, συμπεριλαμβανομένων του βόειου, χοιρινού και κρέατος πουλερικών, και των τυριών για τα οποία οι ποσοστώσεις αυξάνονται πλέον κατά πολύ. Από την πλευρά της η Ε.Ε. έχει αυξήσει τις ποσοστώσεις για πολλά αγροτικά προϊόντα της Ισλανδίας, όπως το παραδοσιακό γαλακτοκομικό προϊόν σκιρ (ένα είδος τυριού από αποβουτυρωμένο αγελαδινό γάλα που μοιάζει πολύ με το δικό μας γιαούρτι).

Τα κύρια εξαγώγιμα προϊόντα της Ε.Ε. στην Ισλανδία είναι ο καφές, διάφορα φρούτα και λαχανικά, σοκολάτα, αλλά και προϊόντα όπως πίτσες, κις κ.ά. Οι εισαγωγές από την Ισλανδία περιλαμβάνουν κυρίως φύκια, άλογα, κρέας και δέρμα προβάτων, γουνοδέρματα, και διάφορα παρασκευάσματα τροφίμων. Από το νέο καθεστώς εξαιρούνται μόνο τρεις κατηγορίες μεταποιημένων τροφίμων, για να προστατευθούν αντίστοιχα προϊόντα που παράγονται στην Ισλανδία: πρόκειται για γιαούρτια με διάφορα αρώματα, παγωτά και ορισμένα παρασκευάσματα.

Για την ιστορία, να πούμε ότι η Συμφωνία για τον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο του 1972 επέτρεπε την ελεύθερη διακίνηση αγαθών, εκτός από αγροτικά προϊόντα και προϊόντα αλιείας. Το Άρθρο 19 της συγκεκριμένης συμφωνίας προέβλεπε ότι για τα αγροτικά προϊόντα τα δύο μέρη θα επανεξετάζουν τις εμπορικές συνθήκες ανά διετία προκειμένου να εφαρμόζουν προοδευτική απελευθέρωση της αγοράς. Η πρώτη συμφωνία των δύο μερών επί του Άρθρου 19 τέθηκε σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου 2007, ενώ η δεύτερη είναι αυτή του 2015 και η οποία τίθεται σε ισχύ από την Πρωτομαγιά του 2018. Από την επόμενη κιόλας ημέρα οι δύο πλευρές μπορούν να ξεκινήσουν νέο κύκλο διαπραγματεύσεων για περαιτέρω απελευθέρωση στο εμπόριο αγροτικών προϊόντων.

30 April 2018
Banner
Banner