«Χωρίς μέτρα αντιμετώπισης των ανατιμήσεων οι επιχειρήσεις θα βρεθούν στο απόλυτο κενό»

04 October 2021

«Χωρίς μέτρα αντιμετώπισης των ανατιμήσεων οι επιχειρήσεις θα βρεθούν στο απόλυτο κενό»

Πέντε προτάσεις από τον Γιάννη Χατζηθεοδοσίου, πρόεδρο της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος και του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών

Ένα μεγάλο «αγκάθι» που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε επιμελητηριακή οικογένεια και επιχειρηματική κοινότητα, είναι αυτό των ανατιμήσεων που ήδη πλήττουν την αγορά. Το καλάθι της νοικοκυράς έγινε πιο ακριβό, καθώς ακόμα και σε βασικά είδη οι τιμές πήραν την ανηφόρα, τα νοικοκυριά δυσκολεύονται να ανταποκριθούν στις αυξημένες απαιτήσεις διαβίωσης και οι επιχειρήσεις αγωνιούν για τις εξελίξεις. Ο λόγος είναι ότι δεν έχουν απέναντι τους μόνο το επιπλέον κόστος λειτουργίας, αλλά και τη μειωμένη κατανάλωση. Με το νέο κύμα ακρίβειας, είναι δεδομένο ότι οι πολίτες θα περιορίσουν σε σημαντικό βαθμό τις καταναλωτικές τους συνήθειες και θα αρκεστούν στην κάλυψη των βασικών τους αναγκών. Αυτό πρακτικά σημαίνει μειωμένους τζίρους για χιλιάδες επιχειρήσεις και αδυναμία κάλυψης των δικών τους αναγκών.

Και πρέπει να συνυπολογίσουμε ότι ήδη κάποια κόστη, όπως το ενεργειακό, ήταν πολύ υψηλά. Όταν λοιπόν μέσα σε ένα χρόνο, από τον Αύγουστο του 2020 έως τον Αύγουστο του 2021, η τιμή του φυσικού αερίου ανέβηκε 91% και του πετρελαίου θέρμανσης 28,9%, μπορούμε να καταλάβουμε πόσο κοστοβόρα έχει γίνει η λειτουργία για την πλειοψηφία των επιχειρήσεων και πόσο έχουν επηρεαστεί οι τιμές άλλων προϊόντων και υπηρεσιών.

Επειδή ο χειμώνας προβλέπεται ακόμα πιο «βαρύς» στο θέμα των τιμών, η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος καταθέτει πέντε (5) προτάσεις με στόχο την συγκράτηση της ακρίβειας και την ενίσχυση των εισοδημάτων των πολιτών, ώστε να δημιουργηθεί το αναγκαίο ανάχωμα απέναντι στις ανατιμήσεις. Ειδικότερα προτείνουμε:

-Την άμεση μείωση του ΦΠΑ από το 24% στο 13% και για όσα προϊόντα είναι ήδη στο 13% να φτάσουν στο 6%

-Τη μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα ή εναλλακτικά τη μη επιβολή φόρου στο προσαυξημένο ποσό που θα προκύψει από τις ανατιμήσεις

-Την κατάργηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στον καφέ

-Την υπαγωγή στις ευνοϊκές ρυθμίσεις για την επιδότηση ρεύματος και για τους καταναλωτές μεσαίας τάσης καθώς και ειδική μέριμνα για τους καταναλωτές υψηλής τάσης. Θυμίζουμε ότι επιχειρήσεις όπως αρτοποιεία, ζαχαροπλαστεία, βιοτεχνίες καταναλώνουν μεσαία τάση και μεγαλύτερες επιχειρήσεις όπως βιομηχανίες υψηλή τάση, δηλαδή για την ώρα δεν δικαιούνται επιδότηση καθώς αυτή προβλέπεται για τα νοικοκυριά και γενικά για τους καταναλωτές χαμηλής τάσης.

-Την άμεση κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, σε μία προσπάθεια ενίσχυσης του εισοδήματος σημαντικού αριθμού επαγγελματιών ώστε να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στις αυξημένες απαιτήσεις της εποχής.

Χωρίς ουσιαστικά μέτρα αντιμετώπισης των ανατιμήσεων οι επιχειρήσεις θα βρεθούν στο απόλυτο κενό. Και είναι επιτακτική η ανάγκη να αποφευχθεί αυτό το ενδεχόμενο γιατί σε διαφορετική περίπτωση η επόμενη κίνηση των πιο αδύναμων επιχειρήσεων θα είναι να κατεβάσουν τα ρολά.

[Άρθρο του Προέδρου της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος και του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Γιάννη Χατζηθεοδοσίου, στην εφημερίδα Real News (03/10/2021)]

04 October 2021
Banner
Banner