Η θέση της ΠΕΚΔΥ για τους εμβολιασμούς
Story Highlights
- Δεν πρέπει να αφεθεί στους κτηνοτρόφους η αντιμετώπιση του καταρροϊκού πυρετού
Related Articles
Στη χρήση εμβολίου φαίνεται να καταλήγει το Υπουργείο για την αντιμετώπιση του καταρροϊκού πυρετού. Αυτό περιέχεται σε απάντηση του αναπληρωτή υπουργού Β. Αποστόλου στον κοινοβουλευτικό έλεγχο. Με αφορμή αυτή την απόφαση οι κτηνίατροι του Δημοσίου επισημαίνουν ότι η αντιμετώπιση της νόσου δεν πρέπει να αφεθεί μόνο στον κτηνοτρόφο και σε κάθε περίπτωση οι εμβολιασμοί πρέπει να γίνουν με κτηνιατρική συνταγή και με αυστηρό έλεγχο από τις αρμόδιες υπηρεσίες.
Το σχετικό δελτίο τύπου της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνιάτρων Δημοσίων Υπαλλήλων έχει ως εξής:
Σχετικά με την επικείμενη απόφαση του ΥΠΑΠΕ για τη διενέργεια εθελοντικών εμβολιασμών για τον καταρροϊκό πυρετό, από όσους κτηνοτρόφους το επιθυμούν, η θέση της ΠΕΚΔΥ είναι η παρακάτω:
Ο καταρροϊκός πυρετός είναι ένα νόσημα υποχρεωτικής δήλωσης και δεν μπορούμε να αφήνουμε την αντιμετώπισή του μόνο στον κτηνοτρόφο,ο οποίος είτε δεν θέλει, είτε δεν μπορεί να ανταποκριθεί οικονομικά. Η εθελοντική εφαρμογή από τους κτηνοτρόφους, οι οποίοι θα καλύπτουν τόσο την δαπάνη αγοράς του εμβολίου όσο και την δαπάνη χορήγησης του, δεν εγγυάται την ανταπόκριση από μέρους τους δεδομένης της δυσχερής οικονομικής τους κατάστασης.
Επίσης θα πρέπει να αναφερθεί ότι για τη φετινή περίοδο η απόφαση έχει καθυστερήσει δραματικά, καθώς στην καλύτερη των περιπτώσεων και εφόσον οι διαδικασίες κινηθούν με ταχύτητα, η ανοσία των ζώων απέναντι στον συγκεκριμένο ορότυπο 4, ο οποίος απομονώθηκε στη χώρα μας, δεν αναμένεται να εγκατασταθεί πριν από το τέλος Ιουνίου. Μέχρι το χρονικό αυτό διάστημα, υπάρχει πάντα ο κίνδυνος προσβολής όσων ζώων δεν έχουν αναπτύξει φυσική ανοσία (η οποία σε αρκετές Περιφέρειες της χώρας και κυρίως στις μολυσμένες εκτροφές θα παίξει σημαντικό ρόλο για τον περιορισμό του νοσήματος κατά την φετινή περίοδο από τον ίδιο ορότυπο).
Σε κάθε περίπτωση πάντως, η διενέργεια των εμβολιασμών θα πρέπει να γίνει με κτηνιατρική συνταγή και αυστηρό έλεγχο από τις δημόσιες Υπηρεσίες και βέβαια μετά από ενημέρωση των κτηνοτρόφων για τα θετικά και αρνητικά του εμβολισμού. Οι κτηνοτρόφοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι η ανοσία που επιδιώκουν για τα ζώα τους με τον συγκεκριμένο εμβολιασμό διαρκεί μόνο ένα έτος (σε αντίθεση με τη φυσική ανοσία που διαρκεί για όλη τη διάρκεια της ζωής των ζώων). Επίσης δεν προστατεύει από την νόσηση κατά την φετινή περίοδο από άλλους ορότυπους του ιού που είναι πιθανό να εμφανιστούν.
Γι αυτόν τον λόγο είναι πολύ σημαντικό να μην εγκαταλειφθούν, αλλά αντίθετα να ενταθούν και τα υπόλοιπα μέτρα ελέγχου του νοσήματος, με συμμετοχή των αιρετών Περιφερειών και ιδίως οι εντομοκτονίες τόσο στην εκτροφή όσο και στα μέρη που ζουν και πολλαπλασιάζονται τα υπεύθυνα έντομα αλλά και η τοποθέτηση εντομοπαγίδων και η οροεπιτήρηση σε όλη την επικράτεια
Σε κάθε περίπτωση και με δεδομένη την αδυναμία της Πολιτείας να πάρει μέτρα που θα καλύψουν αποτελεσματικά όλη την επικράτεια της χώρας, ώστε να μην αφεθεί η αντιμετώπιση ενός τόσο σοβαρού νοσήματος στην εθελοντική συμμετοχή των κτηνοτρόφων, θα πρέπει να δοθεί έμφαση στην σωστή ενημέρωση, τον πλήρη έλεγχο των εμβολιασμών, την αυξημένη επιτήρηση του νοσήματος σε όλη την επικράτεια και φυσικά στην καταπολέμηση των υπεύθυνων εντόμων και με την συνδρομή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.