ΠΕΚΔΥ: Στήριξη για κτηνοτρόφους και καταναλωτές οι καλά στελεχωμένες Κτηνιατρικές Υπηρεσίες

10 April 2020

ΠΕΚΔΥ: Στήριξη για κτηνοτρόφους και καταναλωτές οι καλά στελεχωμένες Κτηνιατρικές Υπηρεσίες

Τη στήριξή τους στην ελληνική κτηνοτροφία σε αυτές τις δύσκολες μέρες της πανδημίας παρέχουν οι κτηνίατροι του Δημοσίου, οι οποίοι με αφορμή και τη μεγάλη συζήτηση περί ελληνοποιήσεων επισημαίνουν «τον ρόλο που μπορεί να παίξουν καλά στελεχωμένες Κτηνιατρικές Υπηρεσίες έχοντας ως εργαλείο ένα σαφές εθνικό νομοθετικό πλαίσιο που θα εφαρμόζει ξεκάθαρα την ενωσιακή νομοθεσία περί ιχνηλασιμότητας και δεν θα οδηγεί σε διάσπαση της αλυσίδας των ελέγχων από τα σφαγεία μέχρι τη λιανική πώληση, υπέρ των εμπόρων-εισαγωγέων που κερδοσκοπούν παραπλανώντας τον καταναλωτή, όπως συμβαίνει με την ΚΥΑ 1384/41923/28-03-2018 (ΦΕΚ Β΄ 1127), [σ.σ. πρόκειται για την Απόφαση από εποχής Β. Αποστόλου που αφορούσε την ιχνηλασιμότητα και την επισήμανση του κρέατος, καθώς και τη διενέργεια επίσημων ελέγχων στην αγορά κρέατος] η οποία και πρέπει να τροποποιηθεί άμεσα».

Όπως αναφέρει στη σχετική ανακοίνωση η Πανελλήνια Ένωση Κτηνιάτρων Δημοσίων Υπαλλήλων (ΠΕΚΔΥ), σε αυτή την πρωτόγνωρη συγκυρία οι Δημόσιοι Κτηνίατροι βρίσκονται στην πρώτη γραμμή για την προάσπιση της Δημόσιας Υγείας, με τις κτηνιατρικές υπηρεσίες της χώρας να βρίσκονται καθημερινά σε πλήρη λειτουργία.

Αναφέρουν χαρακτηριστικά ότι εν μέσω απαγορεύσεων μετακινήσεων λόγω κορωνοϊού, «οι συνάδελφοι της Σύρου μετακινούνται για σφαγές στην Σίφνο, Μύκονο και Αμοργό, ενώ οι συνάδελφοι στα Δωδεκάνησα μετακινούνται για σφαγές στην Αστυπάλαια, Νίσυρο, Σύμη, Λέρο, Κάλυμνο και για μετακινήσεις ζώων στην Κάσο και στην Πάτμο». Κάνουν επίσης λόγο για καθημερινή υπερπροσπάθεια«στα σφαγεία, στους Συνοριακούς Σταθμούς Υγειονομικού Κτηνιατρικού Ελέγχου, στα Κτηνιατρικά Εργαστήρια, στα ωοσκοπικά κέντρα, στις ιχθυόσκαλες, στις αγορές, στις υπεραγορές, στα κρεοπωλεία, και στο στάβλο για τον απρόσκοπτο εφοδιασμό και τη λειτουργία της αγοράς με ασφαλή τρόφιμα, με συμμετοχή και στους ελέγχους για την αποτροπή των ελληνοποιήσεων».

Με αφορμή τα προβλήματα της συγκυρίας, η ΠΕΚΔΥ σημειώνει ότι «Η κρίση αυτή κατέδειξε σαφώς πως ο Δημόσιος τομέας και η Δημόσια διοίκηση μπορούν να αντιδράσουν έγκαιρα, αξιόπιστα και αποτελεσματικά, παρά την αντίθετη θεώρηση που είχε επιβάλει η μνημονιακή πολιτική. Μόνο ισχυρή και στελεχωμένη Δημόσια Κτηνιατρική Υπηρεσία μπορεί να διασφαλίζει την ιχνηλασιμότητα των ζωικών προϊόντων και την αποτροπή των ελληνοποιήσεων, παράλληλα με τον υγειονομικό κτηνιατρικό έλεγχο και την παραγωγή και διάθεση ποιοτικών και ασφαλών εγχώριων προϊόντων. Η προστασία της Δημόσιας Υγείας είναι αδιαπραγμάτευτη, αποτελεί θεμελιώδη υποχρέωση του κράτους έναντι των πολιτών και προασπίζεται με την άσκηση των καθηκόντων των καθ’ ύλην αρμόδιων Κρατικών Υπηρεσιών στα οποία περιλαμβάνονται και οι έλεγχοι των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών στα σφαγεία».

Η στήριξη των Δημόσιων δομών και της Δημόσιας Κτηνιατρικής, λένε οι δημόσιοι κτηνίατροι, θα πρέπει να υλοποιηθεί άμεσα με συγκεκριμένα μέτρα και πρωτίστως με πρόσληψη μόνιμου προσωπικού. Έτσι, ζητούν από τον ίδιο τον πρωθυπουργό της χώρας Κυριάκο Μητσοτάκη «να προχωρήσουν άμεσα οι δρομολογημένες προσλήψεις του απαιτούμενου μόνιμου κτηνιατρικού και λοιπού αναγκαίου προσωπικού σε όλες τις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες (Περιφερειακές και Κεντρικές), προκειμένου να αποτραπεί ο κίνδυνος της ολοκληρωτικής κατάρρευσης τους και οι αναπόφευκτες συνέπειές της στον τομέα της κτηνοτροφίας, της παραγωγής προϊόντων ζωικής προέλευσης και στη Δημόσια Υγεία».

«Στηρίζουμε την ελληνική παραγωγή και προτρέπουμε στην αγορά και κατανάλωση τροφίμων ελληνικής εκτροφής» καταλήγει στην ανακοίνωση η ΠΕΚΔΥ.

[Image by António Cascalheira from Pixabay]

10 April 2020
Banner