ΠΕΚΔΥ προς Βορίδη: Μην απαξιώνετε τους κτηνιάτρους των Περιφερειών

13 April 2020

ΠΕΚΔΥ προς Βορίδη: Μην απαξιώνετε τους κτηνιάτρους των Περιφερειών

Την αγανάκτηση των κτηνιάτρων του Δημοσίου προκάλεσε η ανακοίνωση του ΥΠΑΑΤ με την οποία ενημέρωνε για την άρση των περιοριστικών μέτρων στους δήμους Βόλβης και Λαγκαδά, όσον αφορά την αντιμετώπιση της αφρικανικής πανώλους των χοίρων.

Υπενθυμίζουμε ότι τα μέτρα είχαν ληφθεί μετά το κρούσμα που είχε εντοπιστεί σε περιοχή των Σερρών.

Οι κτηνίατροι του Δημοσίου διαμαρτύρονται επειδή στην ανακοίνωση του Υπουργείου δεν αναφέρθηκε σε κανένα σημείο του κειμένου η λέξη Κτηνίατρος και Κτηνιατρική Υπηρεσία. Βλέπουν, μάλιστα, πίσω από αυτή την απουσία αναφοράς, την διαχρονική απαξίωση ενός κλάδου που συμβάλλει τα μέγιστα στη Δημόσια Υγεία.

«Η απουσία αναφοράς στο Δελτίο Τύπου ότι: α) την άρση των μέτρων αποφάσισε η Διεύθυνση Κτηνιατρικής Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης και όχι το ΥΠ.Α.Α.Τ, β) η άρση κατέστη δυνατή μετά από κλινικές εξετάσεις και λήψη δειγμάτων αίματος χοίρων από κτηνιάτρους της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής που μετέβησαν στις εκτροφές εν μέσω των πρόσφατων περιοριστικών μέτρων, για την προάσπιση της ελληνικής κτηνοτροφίας, και γ) οι εξετάσεις των δειγμάτων αίματος πραγματοποιήθηκαν από κτηνιάτρους των κτηνιατρικών εργαστηρίων του ΥΠΑΑΤ, καθιστά διαστρέβλωση της αλήθειας και ακατανόητη προσπάθεια υποβάθμισης και απαξίωσης του σημαντικότατου έργου των κτηνιάτρων Δημοσίων Υπαλλήλων και κυρίως αυτών που υπηρετούν στις Περιφέρειες και Περιφερειακές Ενότητες της χώρας» αναφέρει η Πανελλήνια Ένωση Κτηνιάτρων Δημοσίων Υπαλλήλων (ΠΕΚΔΥ) σε επιστολή διαμαρτυρίας που εξέδωσε μαζί με την Ομοσπονδία των Γεωτεχνικών Δημοσίων Υπαλλήλων (ΠΟΓΕΔΥ).

Σε αυτή τη σκληρή επιστολή η ΠΕΚΔΥ καθιστά σαφές ότι «Η διαχρονική απαξίωση, που συνεχίζεται και σήμερα από την Πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΑΤ, ενός κλάδου που αναγνωρίζεται διεθνώς ότι συμβάλει τα μέγιστα στην ενιαία υγεία και στην προάσπιση της Δημόσιας Υγείας, στην προστασία της υγείας και της ευζωίας του ζωικού κεφαλαίου με άμεση συνέπεια και την ανάπτυξη της αγροτικής οικονομίας, καθιστά ρατσιστική πολιτική ως προς την αντιμετώπιση ενός ολόκληρου κλάδου».

Απευθυνόμενη στον υπουργό Μ. Βορίδη, η ΠΕΚΔΥ υπενθυμίζει ότι «Αυτοί που εσείς απαξιώνετε, είναι οι Κτηνίατροι Δημόσιοι Υπάλληλοι στις υποστελεχωμένες υπηρεσίες, που αυτή τη στιγμή εργάζονται με αυταπάρνηση στην πρώτη γραμμή, χωρίς να προβάλλεται το έργο τους και οι δύσκολες και επικίνδυνες συνθήκες εργασίας τους, για τον εφοδιασμό της αγοράς με ασφαλή ελληνικά προϊόντα, κατανοώντας τη δύσκολη θέση της χώρας.

Είναι αυτοί που εργαζόμενοι υπό αντίξοες συνθήκες, δεν έχουν την πολυτέλεια να λείψουν ούτε ένα Σαββατοκύριακο, ιδιαίτερα αυτή την εποχή, εργαζόμενοι στα σφαγεία, στα ΣΥΚΕ, στα Εργαστήρια, στον έλεγχο της αγοράς και των εξαγωγών.

Είναι οι μητέρες με μικρά παιδιά που δεν μπορούν να επωφεληθούν από τις άδειες ειδικού σκοπού και είναι αυτοί που πάσχουν από μελιταίο πυρετό ή άλλα χρόνια επαγγελματικά νοσήματα, και δεν μπορούν να μείνουν στο σπίτι λόγω κορονωϊού και που η Πολιτεία τους έχει στερήσει το επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας που τους χορηγούνταν επί σειρά ετών».

Άμεση αποκατάσταση της «αστοχίας»

«Κε Υπουργέ, σας πληροφορούμε ό,τι μόνο με σχέδια επί χάρτου, από τα γραφεία του ΥΠΑΑΤ, «εμπνευσμένα» από υψηλόβαθμα υπηρεσιακά στελέχη ΔΕΝ αντιμετωπίζονται οι επιζωοτίες. Αντιμετωπίζονται κυρίως από τους κτηνιάτρους που υπηρετούν στις Περιφέρειες της χώρας, που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή και έχουν αποδείξει την αποτελεσματικότητα του έργου τους, διαχρονικά ως προς τη επιτυχή διαχείριση όλων των επιζωοτιών (γρίπη των πουλερικών, οζώδη δερματίτιδα, καταρροϊκό πυρετό, ευλογιά των αιγοπροβάτων, κ.λ.π.)» συνεχίζει η ΠΕΚΔΥ και καταλήγει:

«Έτσι, λοιπόν δεν αρκεί μόνο η ηθική υποχρέωση που εσείς αγνοήσατε, της αναφοράς του έργου τους, στα δελτία τύπου του ΥΠΑΑΤ, αλλά και η έμπρακτη αναγνώριση (π.χ. μέριμνα να επαναχορηγηθεί το ανθυγιεινό επίδομα) και η στελέχωση των δημόσιων κτηνιατρικών υπηρεσιών, όπως αρμόζει σε κάθε χώρα που θέλει να διασφαλίσει την Δημόσια Υγεία και την Αγροτική Οικονομία.

Τέλος, ευελπιστούμε στην άμεση αποκατάσταση της «αστοχίας» του από 08/04/2020 Δελτίου τύπου που εκδώσατε».

13 April 2020
Banner
Banner