Πεδίο συνεργασίας στην αγροδιατροφή μεταξύ Ελλάδας και Ζιμπάμπουε

01 March 2019

Πεδίο συνεργασίας στην αγροδιατροφή μεταξύ Ελλάδας και Ζιμπάμπουε

Με τον ελληνικής καταγωγής Υφυπουργό Γαιών και Γεωργίας της Ζιμπάμπουε, Βαγγέλη Χαριτάτο, συναντήθηκε την Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σταύρος Αραχωβίτης, στο Υπουργείο, με τη συμμετοχή του Υφυπουργού αρμόδιου για θέματα Απόδημου Ελληνισμού, Τέρενς Κουίκ.

Οι δύο υπουργοί συζήτησαν για τις δυνατότητες διμερούς συνεργασίας στον τομέα της γεωργίας και του εμπορίου αγροτικών προϊόντων, ενώ και οι δύο χώρες συμφώνησαν να επανέλθουν με επιχειρηματικές αποστολές, προκειμένου να διερευνηθούν οι ευκαιρίες στις δύο αγορές.

Παράλληλα, συζητήθηκε εκτενώς και η κατάσταση των Ελλήνων που ζουν στη Ζιμπάμπουε, μία πολυπληθής κοινότητα η οποία διαπρέπει στην αφρικανική αυτή χώρα.

Μετά το τέλος της συνάντησης ο κ. Αραχωβίτης δήλωσε:

«Σήμερα είχαμε την μεγάλη χαρά και την τιμή να υποδεχθούμε εδώ στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων τον Έλληνα Υφυπουργό Γαιών και Γεωργίας της Ζιμπάμπουε. Ο κ. Χαριτάτος, ο Βαγγέλης μας πλέον, βρίσκεται εδώ και κάναμε μια πολύ αναλυτική συζήτηση για τις δυνατότητες συνεργασίας στον αγροτικό τομέα των δυο χωρών.

Τα πεδία είναι πάρα πολλά, τόσο σε τεχνικό και κατασκευαστικό επίπεδο όσο και σε επίπεδο εισαγωγών και εξαγωγών. Συζητήσαμε ποια είναι τα κύρια παραγωγικά προϊόντα στη Ζιμπάμπουε και ποιες είναι οι ελλείψεις και οι ανάγκες τους που χρειάζονται και παρέχει η Ελλάδα και μπορεί να συνεργαστούμε σε αυτό τον τομέα.

Ένα άλλο πεδίο, εκτός από τα προϊόντα είναι η έρευνα και η εκπαίδευση. Ένας τομέας που η Ελλάδα έχει τεχνογνωσία και θα ήταν μεγάλη μας χαρά να συνεργαστούμε. Σχεδιάζουμε το επόμενο διάστημα, θα συμφωνήσουμε τις λεπτομέρειες, να κάνουμε μια πολιτική και επιχειρηματική αποστολή προς τη Ζιμπάμπουε. Να έχουμε όλους εκείνους τους συμμετέχοντες που θα διασφαλίσουν ότι εδραιώνουμε πια μια πραγματική συνεργασία που θα φέρει αποτελέσματα για τις δυο χώρες.

Η Ζιμπάμπουε τα τελευταία χρόνια αλλάζει και τρόπο σκέψης και αλλάζει και την πορεία της προς την Ευρώπη.»

Από την πλευρά του, ο κ. Χαριτάτος δήλωσε:

«Είμαι πολύ ευγνώμων για την πρόσκληση του υπουργού σε αυτή τη σπουδαία χώρα και πολύ ευγνώμων στην Ελληνική Δημοκρατία. Είναι η δεύτερη πατρίδα μου. Είμαι Αφρικανός, αλλά και οι δύο μου γονείς είναι Έλληνες, οπότε είμαι και Έλληνας. Είχαμε πολύ εποικοδομητική συζήτηση και πιστεύω ότι μπορούν να προκύψουν πολλές συνέργιες μεταξύ Ελλάδας και Ζιμπάμπουε, πολλά να μάθουμε και πολλές δουλειές που μπορούμε να κάνουμε όσον αφορά τις εισαγωγές και τις εξαγωγές μεταξύ των δύο χωρών.

Έχουμε πολλά αναπτυξιακά προγράμματα σε εξέλιξη και είμαι σίγουρος ότι ο ελληνικός λαός θα ήθελε να έρθει σε μια επιχειρηματική αποστολή στη Ζιμπάμπουε για να δει από κοντά ποιες ευκαιρίες υπάρχουν. Αυτό που θα ήθελα από αυτή την επίσκεψη είναι να στείλω ένα δυνατό μήνυμα στον κόσμο ότι η Ζιμπάμπουε είναι ανοιχτή για επανασύνδεση με τον υπόλοιπο κόσμο και ότι έχουμε σπουδαία Διασπορά, έχουμε πολλούς Έλληνες στη Ζιμπάμπουε και θέλουμε να συσφίξουμε τις σχέσεις μας με την Ελληνική Δημοκρατία και να τους διαβεβαιώσουμε ότι η χώρα μας είναι πραγματικά ανοιχτή για τις επιχειρήσεις, ειδικά στον αγροτικό τομέα.

Υπόσχομαι ότι θα ξαναέρθω, πιθανότατα με αντιπροσωπεία για να σας δω και να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε σε διμερές επίπεδο.»

Τέλος, ο κ. Κουίκ σημείωσε:

«Με πολλή χαρά καλοδεχθήκαμε στην Ελλάδα, τον πρώτο Έλληνα ο οποίος έγινε υπουργός στη Ζιμπάμπουε, αποτέλεσμα και των επισκέψεων που πραγματοποίησα δύο φορές σε έξι μήνες σε αυτή τη χώρα, με έναν πολύ δυναμικό Ελληνισμό που τους είχαμε ξεχάσει εδώ και 46 χρόνια. Ο Βαγγέλης με πατέρα από την Κεφαλονιά και μητέρα από την Τήνο, έφερε πολύ ενδιαφέρουσες προτάσεις προς την ελληνική κυβέρνηση, η οποία θα βγάλει προς τα έξω τις ελληνικές επιχειρήσεις για μια ακόμα φορά στις υποσαχάριες αφρικανικές χώρες σε πολύ σπουδαία πεδία και θέλω να τον ευχαριστήσω θερμά που έκανε την επίσκεψη στην πατρίδα των προγόνων του και θέλω να του πω ότι σύντομα με επιχειρηματική αποστολή θα είμαστε στο Χαράρε. Εκεί όπου το ελληνικό πνεύμα με το ελληνικό σχολείο και με μία θαυμάσια διπλωματική αποστολή πιστεύω ότι κάνουμε εξαιρετικά πράγματα.»

01 March 2019
Banner