Παρουσία Αποστόλου στα εγκαίνια της Anuga

13 October 2015

Παρουσία Αποστόλου στα εγκαίνια της Anuga

Με μεγάλο ενδιαφέρον και τη συμμετοχή Ελλήνων και ξένων επισκεπτών και εκθετών πραγματοποιήθηκε το Σαββατοκύριακο στην Κολωνία η Διεθνής Έκθεση Τροφίμων και Ποτών ANUGA, στα εγκαίνια της οποίας μίλησε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλης Αποστόλου, παρουσία του Γερμανού ομόλογου του, Υπουργού Γεωργίας κ. Christian Schmidt.

Επισημαίνεται ότι τα ελληνικά προϊόντα και οι Έλληνες εκθέτες είχαν την τιμητική τους στη φετινή διοργάνωση, καθώς η Ελλάδα ήταν η Τιμώμενη Χώρα.

Ο Έλληνας Υπουργός κατά την ομιλία του στην Έκθεση εξήρε τα πλεονεκτήματα του συνεχώς εξελισσόμενου αγροτοδιατροφικού τομέα της χώρας μας, ως βασικού πυλώνα ανάπτυξης και εξωστρέφειας και τόνισε πως για το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αποτελεί μεγάλη προτεραιότητα η στροφή στην ποιοτική γεωργία, στην παραγωγή υψηλής ποιότητας πιστοποιημένων αγροτικών προϊόντων.

«Η φετινή διοργάνωση επέλεξε ως τιμώμενη χώρα, την Ελλάδα παρέχοντάς της τη δυνατότητα να διευρύνει την παρουσία της στη Γερμανική, αλλά και στην παγκόσμια αγορά τροφίμων. Στη σημερινή δύσκολη οικονομική συγκυρία που βιώνει η χώρα μου, η αγροτική οικονομία, είναι μαζί με τον τουρισμό, οι κύριοι τομείς που μπορούν να συμβάλουν, για να ξεπεράσουμε την κρίση και να μπούμε στο δρόμο της ανάπτυξης. Γι’ αυτό και στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων έχουμε ως στρατηγική επιλογή τη ριζοσπαστική ανασυγκρότηση του αγροδιατροφικού τομέα, που μπορεί να γίνει πυλώνας ανάπτυξης και εξωστρέφειας, με επίκεντρο την προστασία και στήριξη των μικρομεσαίων παραγωγών και της οικογενειακής γεωργίας. Σ’ αυτή μας την προσπάθεια μεγάλη μας προτεραιότητα έχει η στροφή στην ποιοτική γεωργία, στην παραγωγή υψηλής ποιότητας, πιστοποιημένων αγροτικών προϊόντων, που παράγονται με μεθόδους φιλικές προς το περιβάλλον και τα οικοσυστήματα και παρέχουν εγγυήσεις ασφάλειας στους καταναλωτές» επεσήμανε ο κ. Αποστόλου.
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η ελληνική διατροφή και τα αγροτοδιατροφικά προϊόντα μπορούν να παγιώσουν μια αξιοζήλευτη θέση στο παγκόσμιο χάρτη. Ενδεικτικό είναι το γεγονός, όπως τόνισε ο κ. Αποστόλου, ότι σχεδόν το 1/3 από τα κορυφαία 100 εξαγώγιμα ελληνικά προϊόντα συνδέονται άμεσα με την πρωτογενή παραγωγή της Ελλάδας.
«Η Ελλάδα αποτελεί βασικό προμηθευτή αγροτικών προϊόντων στις διεθνείς αγορές, με σημαντική παρουσία στις περισσότερες αγορές των χωρών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ο.Ο.Σ.Α. Μάλιστα περιλαμβάνεται στους πέντε πρώτους προμηθευτές αγροτικών προϊόντων σε 25 χώρες, με ποσοστά συμμετοχής στις εισαγωγές τους που ξεπερνούν το 80%. Είναι η χώρα παραγωγής για 102 προϊόντα Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) και Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ) και κατατάσσεται στην 5η θέση στην ΕΕ, όσον αφορά στον αριθμό των κατοχυρωμένων ονομασιών, καθιστώντας τα μοναδικά σε όλο τον κόσμο» είπε χαρακτηριστικά ο Έλληνας Υπουργός.
Εντατικοποίηση διμερούς συνεργασίας Ελλάδας - Γερμανίας
Κατά τη συνάντηση που είχε ο κ. Αποστόλου με του ομότιμό του Γερμανό Υπουργό κ. Christian Schmidt, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην ANUGA, συζητήθηκαν θέματα που αφορούν την εντατικοποίηση της διμερούς συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας με σκοπό την προώθηση των ελληνικών προϊόντων στη γερμανική και ευρωπαϊκή αγορά, ενώ οι δυο πλευρές συμφώνησαν να συσταθεί ομάδα εργασίας που θα ασχοληθεί με θέματα προώθησης τροφίμων στο λιανικό εμπόριο, τα οπωροκηπευτικά, τα ψάρια κ.ά.

Μετά το πέρας της συνάντησης ο κ. Αποστόλου, μεταξύ άλλων, δήλωσε : «Η επαφή και οι συζητήσεις με τον Υπουργό Γεωργίας της Γερμανίας μας δημιούργησαν την πεποίθηση ότι ξεκινάει μία καινούρια προσπάθεια, ανοίγει ένας καινούριος δρόμος προώθησης των προϊόντων μας που έχουν ως κύρια χαρακτηριστικά τους την υψηλή ποιότητα και την διατροφική αξία, γεγονός που αποδεικνύεται και από τον υψηλό αριθμό κατοχύρωσης στην Ε.Ε καθώς πάνω από 100 ελληνικά προϊόντα είναι Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης και Γεωγραφικής Ένδειξης».

Από την πλευρά του ο Γερμανός Υπουργός Γεωργίας κ. Christian Schmidt, τόνισε : «Η Ελλάδα με τη νέα κυβέρνηση με τις δεσμεύσεις που θέλει να τηρήσει έχει μπροστά της μία μεγάλη πρόκληση. Είναι προς το συμφέρον μας, η Ελλάδα να πάει καλά οικονομικά. Δύο παράγοντες είναι σημαντικοί για την Ελλάδα: η αγροτική παραγωγή με τα τρόφιμα και τις εξαγωγές τους και ο τουρισμός. Και στους δύο τομείς η Γερμανία παίζει σημαντικό ρόλο. Και εκείνο που επιθυμώ είναι η διμερής συνεργασία για να ενισχυθεί η παραγωγή και οι εξαγωγές των προϊόντων».

Υπενθυμίζεται ότι η Διεθνής Έκθεση ANUGA που πραγματοποιείται κάθε δύο χρόνια στην Κολωνία αποτελεί τη μεγαλύτερη επαγγελματική έκθεση τροφίμων και ποτών στον κόσμο και προσελκύει τον μεγαλύτερο αριθμό ξένων εκθετών και επισκεπτών. Αποτελεί το πιο αναγνωρισμένο γεγονός στην παγκόσμια βιομηχανία τροφίμων και ποτών.

Στην εφετινή έκθεση υπήρχε σημαντική συμμετοχή από ελληνικές εταιρείες, ενώ το «εθνικό περίπτερο» και η ευθύνη της διοργάνωσης ήταν της Ελληνικής Εταιρείας Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου (Enterprise Greece), με στόχο την προβολή των ελληνικών προϊόντων και την ανοιχτή πρόσκληση σε ξένους επενδυτές να επενδύσουν στον πολλά υποσχόμενο και δυναμικό αγροτοδιατροφικό τομέα της χώρας μας.

13 October 2015
Banner
Banner