Σε Πάρκο Τροφίμων θα μετεξελιχθεί η ΚΑΘ

09 December 2016

Σε Πάρκο Τροφίμων θα μετεξελιχθεί η ΚΑΘ

Τις πύλες της στο καταναλωτικό κοινό θα ανοίξει στις 22 Δεκεμβρίου η Κεντρική Αγορά Θεσσαλονίκης, όπως προανήγγειλε χθες ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΚΑΘ, Δημήτρης Χαμπίδης. Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, ανακοίνωσε επίσης ότι από τις αρχές του 2018 η ΚΑΘ αναμένεται να μετεξελιχθεί σε Πάρκο Τροφίμων, σχέδιο για το οποίο οι έμποροι της Αγοράς δείχνουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον, όπως είπε ο κ. Χαμπίδης, «αφού θα μπορούν να προμηθεύονται όλα τα πρώτης μεταποίησης τρόφιμα και όχι μόνο λαχανικά, φρούτα και κρέατα, όπως γίνεται σήμερα». Σε δεύτερο χρόνο η σκέψη είναι, μάλιστα, η δημιουργία Κέντρου Agrologistics στην περιοχή.

Για να μετεξελιχθεί η Κεντρική Αγορά Θεσσαλονίκης σε Πάρκο Τροφίμων, θα πρέπει να υλοποιηθούν επενδύσεις που μπορεί να ανέλθουν και στα 3 εκατ. ευρώ, τις οποίες μπορεί να χρηματοδοτήσει η ίδια η αγορά. Εν τούτοις δεν αποκλείεται τμήμα αυτών να ενταχθούν σε χρηματοδοτούμενα προγράμματα. Αυξημένος συντελεστής δόμησης και κάλυψης, αλλά και ένα κτίριο-πάρκινγκ είναι στοιχεία του σχεδίου που περιέγραψε ο κ. Χαμπίδης, ο οποίος σχετικά με το Κέντρο Agrologistics, επισήμανε ότι αυτό θα μπορούσε να δημιουργηθεί από την ίδια την αγορά ή από φορέα στον οποίο θα συμμετέχει και η ΚΑΘ και τόνισε ότι για τη δημιουργία του απαιτείται έκταση 100 στρεμμάτων.

Ο κ. Χαμπίδης μίλησε επίσης για τους πέντε-έξι τόνους φρούτων και λαχανικών που καταλήγουν στους κάδους καθημερινά, παρόλο που είναι κατάλληλοι για κατανάλωση και παρά το γεγονός ότι κάθε εβδομάδα 22 κοινωνικοί φορείς παίρνουν δωρεάν τρόφιμα. Υπενθύμισε ότι μέσα στην Άνοιξη του 2017 πρόκειται να προκηρυχθεί το πρόγραμμα Interreg Ελλάδας – Βουλγαρίας και στο πλαίσιο αυτό, στο τέλος του επόμενου έτους η διοίκηση της ΚΑΘ, με εξασφαλισμένους τους πόρους, θα «τρέξει» σχέδιο με βάση το οποίο θα μειώσει σταδιακά σε 2 τόνους τα φρούτα και λαχανικά που καταλήγουν στους κάδους, αυξάνοντας έτσι το κοινωνικό της έργο, αφού σε υποδομές που θα κατασκευαστούν θα συσκευάζονται μεγαλύτερες ποσότητες, που θα δίνονται σε κοινωφελείς οργανισμούς.

Σημειώνεται ότι η ΚΑΘ έχει ετήσια έσοδα κοντά στα 5 εκατ. ευρώ και φέτος τα κέρδη της αναμένονται στα 500.000 ευρώ.

09 December 2016
Banner
Banner